Om du beställt hem skor eller kläder någon gång känner du nog igen att det brukar ligga en påse i kartongen med silika. Du hittar dem även i pillerförpackningar eller förpackningar med exempelvis torkat kött. I den här artikeln tipsar vi om sju saker du kan använda pärlpåsarna till istället för att slänga dem!

1. Skydda din elektronik

Det är viktigt att du försöker hålla din elektronik på ett säkert avstånd från vattenkällor, men ibland är det svårt att undvika. Många av oss har nog vid något tillfälle råkat dränka exempelvis en telefon i vatten. Och vi har väl alla hört talats om att lägga sin blöta telefon i ris för att torka den. Men silikagel är faktiskt ännu mer effektivt på att suga ut fukt jämfört med ris.

Om du råkat blöta ner din mobil, lägg den direkt i en påse med så många paket eller lösa pärlor silika som möjligt. Vänta sedan i 24–48 timmar innan du försöker slå på din telefon igen. 

Du kan även använda silikapaket i kameraväskan för att förebygga fuktskador på din kamerautrustning eller i dina hörlurar om du exempelvis haft dem på dig under ett svettigt träningspass.

Läs också: Kunskapspoddar – lär dig mer om hälsa och hållbarhet

2. Skydda viktiga papper och foton

När det kommer till viktiga dokument som födelsebevis, skatteinformation, gamla foton och olika samlarföremål som sportkort är det viktigt att de håller sig i gott skick. Men beroende på hur och var du förvarar dessa kan de bli offer för fukt. Silikagel kan hjälpa till att skydda dina dokument om de skulle råka utsättas för fukt.

3. Skydda säsongsbetonade föremål

Säsongsföremål är de saker du tar fram under ett par veckor eller månader i taget, som exempelvis juldekorationer, campingutrustning, resväskor, säsongskläder osv. Eftersom dessa ligger undanstoppade under längre tidsperioder kan de lätt bli mottagliga för fukt eller mögellukt. Då är silikaförpackningar perfekta att lägga för att hålla dem torra och fräscha till nästa användning.  

4. Skydda torra livsmedel och djurmat

Även om silikagel inte är ätbart kan den användas ihop med livsmedelsprodukter för att undvika fukt och förhindra att de klibbar ihop sig. Tänk dock på att vara försiktig när du återanvänder silikaförpackningar som du inte köpt själv, då vissa av dem inte är godkända att komma i kontakt med mat eller läkemedel. 

Silikagel är utmärkt för att exempelvis skydda ditt kaffe från fukt. Ett tips är att tejpa fast ett eller två paket silikagel i locket på din kaffeburk för att hålla kaffet torrt och fräscht. Samma sak går att göra med djurmat som också bör förvaras torrt.

Läs också: Hur du inreder hemmet på ett miljövänligt sätt

5. Skydda dina smycken och silver

Med rätt skötsel och förvaring kan du ge dina smycken och ditt silver ett mycket längre liv. Genom att lägga silikaförpackningar i ditt smyckeskrin kan det hjälpa till att absorbera fukt i luften och förhindra att dina smycken blir smutsiga. Likadant kan du göra med ditt silver. Placera några silikaförpackningar tillsammans med ditt silver för att minska sannolikheten för fukt och smuts.

6. Tar bort dålig lukt

Silikapåsar kan även hjälpa till att motverka dålig lukt. Därför kan de vara bra att lägga i lådor eller träningsväskor där det kan uppstå dålig lukt. 

7. Torka blommor

Om du ska torka blommor och vill att det ska gå lite fortare är silika utmärkt. Strö bara en påse med silika över blommorna, så försvinner fukten snabbare.

Av Elsa Larsson

återanvändahållbarhetmiljö