När luftfuktigheten sjunker och det är kallt kommer fukt att avdunsta snabbare från huden vilket lämnar den torr, stram och den kan också flagna. Det gäller förstås även håret och hårbotten. Därför blir nycklarna till en härligare vinterhud att återfukta och lugna hud och hår. 

Kollagen hjälper huden behålla fukt 

Kollagen är kroppens vanligaste protein och viktigt för att den ska hålla fukt och vara spänstig. Vill du använda det för att hjälpa huden på traven kan du välja kollagentillskott, gärna i kombination med ämnen som hjälper kollagenet att bildas såsom C vitamin och pycnogenol. 

Läs också: Så stimulerar du hudens egen kollagenproduktion

Nässla som en hårboost 

Den helt vanliga brännässlan är egentligen ett superfood. Packad med näring och klimatsmart borde vi använda mer av den. Ämnen i nässla kan lugna hud och hårbotten men det kan även göra ditt svall tjockare. DHT är en typ av testosteron som är känt för att orsaka håravfall och nässla kan blockera ämnet för att låta stråna stanna kvar på huvudet. 

Smörj in dig innan du går ut i kylan 

Tvätta aldrig någonsin bort hudens skyddande fettlager på morgonen när det är kallt ute, det behövs för att minska avdunstning av fukt. Lägg istället på en härlig återfuktande olja som låter huden på extra skydd. 

Läs också: Johanna Bjurström – Bästa oljorna för hud och hår

Dämpa inflammation och få snyggare hud 

En viktig faktor i huden och hårets utseende är förekomst av inflammation. En inflammatorisk hud kännetecknas av rödhet, utslag till och med eksem, svullnad och andra symtom. För att minska inflammation i huden (och övriga kroppen) är vilka fetter vi får i oss väldigt viktigt. Huden är beroende av bra fetter för att vara återfuktad och hälsosam. Gurkörtsolja som innehåller den antiiinfammatoriska fettsyran GLA har i studier visat sig kunna positivt påverka hudbarriären. 

Duscha och bada lagom

När vi duschar och badar försvinner värdefull fukt från huden. Därför är det klokt att hoppa över onödiga duschar och bad samt även minska hud länge vi blöter ner oss. Samtidigt används mindre vatten och energi – en win-win! 

Hyaluronsyra hudens fuktsvamp 

Hyaluronsyra är toppen för att öka nivån av fukt i huden – det är det den är till för. Med sina sockermolekyler drar den till sig vatten och ger huden ett strålande och slätt utseende. Studier som gjorts där deltagare fått äta hyaluronsyra visar att det kan ge mer fuktinnehåll i huden och färre fina linjer.   

Se över dina rengöringsprodukter 

Starka rengöringsprodukter kommer att beröva huden de fetter den så väl behöver för att hålla sig återfuktad när luften är torrare. Om du inte har provat ännu, testa att rengöra med en olja. Detsamma gäller håret där hårbotten av för starka schampon riskerar att börja flagna och klia. 

Av Katarina Fornander

Skydda hur och hår

Greatlife Skin, Hair & Nails 2 – Ett whole food-tillskott med mikronäringsämnnen som bidrar till normal hud, hår och naglar. Det innehåller även brännässla, cryptoxantin & tokotrienoler.

Pharma Nord – EPA Glandin – Essentiella omega-3-fettsyror från fisk (EPA och DHA) och omega-6-fettsyra (GLA) från naturens rikaste källa – gurkörtsolja. Fettsyrorna i EPA-Glandin har en utomordentligt god biotillgänglighet. Detta beror på att fettsyrorna i EPA-Glandin är i form av fria fettsyror. 

Jabushe Collagen – För fräsch hud med fin lyster, glansigt hår och starka naglar. Den specialkomponerade formulan med kollagen, vitaminer och mineraler gör den till ett komplett näringstillskott för hud, hår och naglar och ett utmärkt komplement till den dagliga hudvårdsrutinen.

New Nordic Skin Care Hyaluronic Active – Skin Care™ Hyaluron Active är baserad på hyaluronsyra, exklusivt utvalda växtextrakt och vitamin C. Hyaluronsyra är en välkänd substans i många skönhetsprodukter. Havtorn är en klassisk nordisk ingrediens som hjälper till att inifrån bevara hälsosam hud.

Dr Sannas Närande Anti-Aging Serum för Torr/Mogen hy – Ett ljuvligt serum som boostar din hud med fukt och näring på djupet, tack vare höga koncentrationer av aktiva ämnen. Två olika molekylstorlekar av hyaluronsyra maximerar hudens fuktbarriär och hjälper till att öka hudens elasticitet. 

Källa: Moradi HR, Erfani Majd N, Esmaeilzadeh S, Fatemi Tabatabaei SR. The histological and histometrical effects of Urtica dioica extract on rat's prostate hyperplasia. Vet Res Forum. 2015;6(1):23-29.,Moradi HR, Erfani Majd N, Esmaeilzadeh S, Fatemi Tabatabaei SR. The histological and histometrical effects of Urtica dioica extract on rat's prostate hyperplasia. Vet Res Forum. 2015;6(1):23-29.,Bukhari SNA, Roswandi NL, Waqas M, Habib H, Hussain F, Khan S, Sohail M, Ramli NA, Thu HE, Hussain Z. Hyaluronic acid, a promising skin rejuvenating biomedicine: A review of recent updates and pre-clinical and clinical investigations on cosmetic and nutricosmetic effects. Int J Biol Macromol. 2018 Dec;120(Pt B):1682-1695. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2018.09.188. Epub 2018 Oct 1. PMID: 30287361.,Foster RH, Hardy G, Alany RG. Borage oil in the treatment of atopic dermatitis. Nutrition. 2010 Jul-Aug;26(7-8):708-18. doi: 10.1016/j.nut.2009.10.014. PMID: 20579590.
C-vitaminhyaluronsyrakollagennässlor