Här kan du läsa mer om hur du som bor i lägenhet kan skapa ett miljövänligare hem.

1. Bo litet och effektivisera ytan

Ju mindre lägenhet du har, desto mer miljövänlig är den. Detta eftersom det krävs mindre energi för att värma upp boytan. Därför är det bäst att försöka bo så litet så möjligt.

Försök att effektivera ytan och välj bort onödiga prylar som tar mycket plats. Kanske kan du till och med frigöra tillräckligt med yta för att skapa ett extrarum som du kan hyra ut? Genom att bo tillsammans med flera personer och dela kök, badrum och vardagsrum kan ni skapa ett miljövänligare boende.

2. Minska elkonsumtionen och byt elavtal

Hur miljövänlig hemmet är beror främst på hur mycket energi det förbrukar. Därför är det första steget att försöka minska elkonsumtionen, exempelvis genom att göra en eller flera av följande åtgärder:

  • Skruva ner temperaturen ett par grader i lägenheten.
  • Byt ut lamporna till LED-lampor eller lågenergilampor.
  • Ha inte lampor tända i onödan.
  • Stäng av TV, dator och andra apparater när du inte använder dem.
  • Se till att kylskåpsdörren sluter tätt.
  • Se över din elkonsumtion genom att mäta förbrukningen för olika apparater i hemmet. Mät både i drift och i standby för att ta reda på hur mycket de förbrukar.
  • Se över energimärkningen för dina apparater i hemmet. Välj helst A-klassat.

3. Välj elavtal med förnybar energi

Se över ditt elavtal och välj ett med energi från förnybara källor, så som solenergi, vindkraft och vattenkraft. De flesta elbolag idag erbjuder någon form av avtal med energi som enbart kommer från förnybara energikällor.

Läs också: 7 tips för att grilla mer miljövänligt

4. Inred med begagnade möbler

Även när du inreder lägenheten bör du försöka tänka klimatsmart. Att köpa många nya prylar är varken bra för miljön eller för plånboken. Satsa istället på att köpa begagnat eller varför inte byta möbler med vänner och bekanta?

Nyproduktion av möbler, kläder och andra saker förbrukar mängder av energi. Genom att inreda med begagnade möbler och prylar minskar du resursslöseriet samtidigt som du dessutom får dessutom mer unikt hem. Du kan även uppdatera dina befintliga möbler genom att klä eller måla om dem.

Läs också: Edura har siktet inställt på en grönare framtid

5. Ge bort eller återvinn

Om du har saker som du inte längre använder bör du i första hand ge bort dem till någon som kan få användning för dem. Skänk till välgörenhet, sälj dem eller ge bort till bekanta.

Om sakerna är trasiga och helt obrukbara kan du ibland vara tvungen att slänga dem. Då är det viktigt att ta med sakerna till en återvinningscentral och slänga dem på rätt sätt.

6. Städa med miljömärkta produkter

När du städar lägenheten bör du alltid göra det med milda och miljömärkta rengöringsprodukter. Titta efter märkningar som Bra Miljöval eller Svanen för att undvika kemikalier som är dåliga miljön och hälsan.

Såpa med vatten är en mycket bra kombination som du kommer långt med. Du kan även göra egna rengöringsprodukter med ingredienser från skafferiet, exempelvis citron, bakpulver och ättika.

Läs också: Giftfritt badrum – Torkar du dig med bekämpningsmedel?

7. Tvätta full maskin och använd miljömärkta tvättmedel

Om du har tvätt- eller diskmaskin i din lägenhet är det viktigt att du använder dem på ett miljövänligt sätt. Fyll alltid maskinerna innan du sätter igång dem och tvätta alltid med miljömärkta tvätt- eller diskmedel. Undvik sköljmedel eftersom det innehåller onödigt många kemikalier. Är tvätten inte särskilt smutsig kan du med fördel vädra den istället för att tvätta i maskin.

När tvätten är klar bör du lufttorka den. Det är bättre för miljön och ger dessutom en fräsch och naturlig doft!

Av Elsa Larsson

HemMiljövänligt