Cykling är en aerob träning som stärker kroppen inifrån och ut. Vare sig du vill få in mer vardagsmotion eller bara hitta en ny rolig träningsform är cykling ett utmärkt alternativ. 

Att ta cykeln istället för bilen är dessutom snällt mot både miljö och plånbok. 

1. Cykling kan hjälpa dig att bygga muskler

När du cyklar aktiverar du flera stora muskelgrupper, framför allt i benen. I stort sett alla muskler i benen får arbeta, både framsida lår, baksida lår, vader och säte. Utöver det kommer du även få ökad uthållighet i armar, axlar och bål eftersom du måste hålla upp kroppen, både när du sitter och står upp i sadeln.  

2. Bra för viktkontroll

Cykling är en effektiv träningsform för dig som vill bränna kalorier eftersom det ökar pulsen. Beroende på intensitet och din kroppsvikt kan en timmes cykling bränna mellan 400–1000 kalorier. Om du cyklar ofta till vardags och kombinerar det med en varierad kost i lagom mängd kommer det bli enklare att bibehålla en balanserad vikt.

Läs också: Vardagsträning

3. Få bättre mental hälsa

Att cykla är inte bara bra för musklerna, det kan också förbättra ditt mentala välbefinnande på flera sätt. Det kan i sin tur hjälpa dig att förebygga psykisk ohälsa så som stress, depression och ångest. 

Att fokusera på vägen du cyklar på eller din takt när du cyklar kan till exempel få dig att skifta fokus från vardagens eventuella problem eller bekymmer. Cykling främjar också frisättningen av endorfiner i din kropp, något som hjälper dig att må bättre samtidigt som stressnivån sänks. 

4. Ger dig en positiv start på dagen

Att börja dagen med en hälsosam aktivitet som cykling ökar din cirkulation, vilket gör att du piggnar till och kan starta dagen på topp. Detta kan i sin tur få dig att känna dig mer motiverad att göra fler hälsosamma och positiva val under dagen. 

5. Förbättrar hälsan 

Att cykla regelbundet är ett bra och enkelt sätt att undvika stillasittande och dess eventuella hälsoproblem som kommer med en sådan livsstil. Regelbunden aktivitet kan hjälpa till att förebygga en rad olika hälsoproblem och sjukdomar. 

Läs också: Glöm 10 000 steg  – gör detta istället

6. Cykling är miljövänligt

Genom att välja cykeln istället för bilen kan du väldigt enkelt minska ditt koldioxidavtryck. En cykel ger inga utsläpp vid drift och du slipper dessutom det jobbiga momentet att leta parkering. En annan viktig fördel för dig med en stram budget är att du kommer att spara en hel del pengar på bensin.

7. Förbättrar balansen

När du cyklar måste du hela tiden stabilisera din kropp och hålla cykeln upprätt, vilket hjälper till att förbättra och träna upp din balans och koordination. Balansen tenderar att minska med ålder och inaktivitet. En bra balans är samtidigt viktigt för att förebygga fall, frakturer och skador.

8. Färre döda djur

Det är betydligt färre djur som blir påkörda av cyklister än bilister, vilket innebär att desto fler som cyklar desto fler djur kommer att överleva. 

Cykling har många fler fördelar och detta är några av dem. Vare sig du vill cykla för att bygga muskler, förbättra hälsan, spara tid och pengar, röra på dig eller för en bättre miljö, kanske du har fått lite ny inspiration till att damma av cykeln. Eller kanske är det till och med hög tid att investera i en helt ny för att öka motivationen?

Av Elsa Larsson

hållbarhetmental hälsaMiljövänligtträning