Hur väl huden gör sig av med döda hudceller varierar dock beroende på flera faktorer, exempelvis ålder, miljö och hudtyp. Det är dock sällan processen är 100 procent effektiv. Och då kan det vara bra att hjälpa huden lite på traven, exempelvis med en kroppspeeling. 

Här listar vi några av de främsta fördelarna med att exfoliera kroppen regelbundet och varför det kan vara värt att inkludera kroppspeeling i din hudvårdsrutin.

1. Hjälper kroppen att göra sig av med död hud

Den första och viktigaste fördelen med kroppspeeling är förstås att den hjälper huden att göra sig av med döda hudceller mer effektivt. Genom exfoliering kan du underlätta den naturliga processen som tyvärr inte alltid fungerar optimalt på egen hand. Detta kan i sin tur kickstarta de fördelar vi listar nedan.

2. Öppnar upp igentäppta porer

Döda hudceller kan tillsammans med smuts och talg täppa igen hudens porer, vilket gör det svårare för huden att andas. Det kan också skapa pormaskar, framför allt på bröstkorgen, ryggen och i nacken, som i vissa fall kan leda till akne.

Med en kroppspeeling kan du enkelt öppna upp porer som blivit igentäppta och förebygga synliga porer såväl som akneutbrott.

Läs också: Kroppskit – Skönhetspanelen har valt sina favoriter

3. Förebygger inåtväxande hårstrån

Inåtväxande hårstrån uppstår när hårsäcken blockeras av döda hudceller, vilket gör att hårstrået inte kan tränga igenom huden. Istället växer det inåt, vilket kan skapa rodnad, ömhet och irritation. 

Detta problem kan uppstå på hela kroppen och är extra vanligt bland personer som rakar, vaxar eller bär åtsittande kläder. Lyckligtvis går det att förebygga genom att skrubba huden regelbundet för att rensa bort smuts som kan blockera hårsäckarna. 

4. Gör dina hudprodukter mer djupverkande

Ytterligare en viktig fördel med kroppspeeling är att det kan göra dina hudvårdsprodukter mer effektiva. 

Genom att öppna upp igentäppta porer blir det nämligen möjligt för formulan att tränga djupare ner i huden. Är porerna blockerade kommer produkterna inte att absorberas på samma sätt och därmed inte göra lika stor nytta.  

5. Mjukare och jämnare hud 

Om döda hudceller inte avlägsnas från kroppen kan de göra huden sträv och matt. Men genom att exfoliera regelbundet är det enkelt att hålla huden mjuk och samtidigt få mer lyster. 

Att skrubba huden kan faktiskt även bidra till en jämnare hudton. Det beror på att kroppspeeling stimulerar hudens naturliga föryngringsprocess genom att hålla igång produktionen av nya hudceller. Med tiden kan detta reducera både ojämnheter och fläckar på huden. 

Läs också: Hemmaspakit – Skönhetspanelen har valt sina favoriter

6. Förbättrar blodcirkulationen

Kroppspeeling gör framför allt skillnad på utsidan av kroppen, men till viss del även på insidan. De små kornen stimulerar nämligen blodcirkulationen, vilket dels kan ge extra lyster, men också göra huden fastare och mer elastisk. Kort sagt kan det hjälpa huden att hålla sig ung längre.

7. Bättre självförtroende 

En mjuk och strålande hud kommer förstås att ha en positiv inverkan på ditt självförtroende. Att spendera en dag på stranden eller dra på dig en kort klänning kommer att kännas betydligt trevligare om du inte behöver tänka på torra knän eller aknen på ryggen. 

8. Avkopplande

Slutligen kan det även vara avkopplande att exfoliera kroppen regelbundet. Detta är trots allt en ytlig form av massage som kan vara extra skönt efter en lång arbetsvecka. 

Varför inte ha som rutin att göra ett hemmaspa med en ordentlig kroppsskrubb varje fredag? Det kommer dels att hjälpa dig att koppla av, men också göra din hud redo för helgens roliga aktiviteter. 

Tänk på! Att skrubba huden för ofta kan leda till irritation och torrhet. Satsa på mellan 1 – 2 gånger i veckan, beroende på hur känslig hud du har. Applicera skrubben efter du tvättat av kroppen med din vanliga duschtvål.

Av Elsa Larsson

PeelingskönhetSPA