I den här artikeln delar vi med oss av några intressanta komposteringsfakta som du förmodligen inte visste om. Kanske kan det motivera dig att komma igång med din egen kompost!

1. Det är möjligt att kompostera inomhus

Du behöver inte ha tillgång till en tomt eller trädgård för att börja kompostera. Bokashikompostering är ett enkelt och praktiskt sätt att kompostera inomhus, dock på ett lite annorlunda sätt jämfört med en traditionell utomhuskompostering. Här tillsätter du nämligen mikroorganismer som fermenterar (jäser) avfallet istället för att det förmultnar i jorden. 

Läs också: Så kommer du igång med kompostering

2. Komposter behöver inte lukta illa

Ett vanligt missförstånd är att komposthögar luktar illa och att de därför inte är så attraktiva att ha på tomten. Men så behöver det inte vara. Om en komposthög avger starka dofter innehåller den sannolikt animaliska produkter. Det kan också vara ett tecken på att komposten är för blöt.

Obehagliga odörer går alltså att undvika genom att inte kompostera stora mängder mejeriprodukter eller djurbaserat matavfall som ost, kött och fiskrester. Är komposten för blöt kan du alltid blanda i lite strö som suger åt sig fukten.

3. Kompostering fångar upp växthusgaser 

En av de bästa sakerna med kompostering, förutom att den bryter ner avfall på ett naturligt sätt, är att den kan binda kol i jorden, precis som träd gör. Med andra ord fångar den upp koldioxid som annars skulle hamna i atmosfären och bidra till växthuseffekten.

4. Det blir ganska varmt där inne 

Visste du att en komposthög kan generera temperaturer på upp till 77 grader? Faktum är att komposthögar går att använda för att värma upp både badtunnor, växthus – till och med hela bostäder.

Blir värmen i komposten för hög (eller för låg) kan det dock resultera i att nyttiga bakterier och organismer går förlorade, vilket också bromsar nedbrytningsprocessen. Därför är det viktigt att du kontrollerar värmen regelbundet med hjälp av en termometer och luftar vid behov. En lämplig temperatur i komposten är mellan 30 – 50 grader. Se även till att hålla komposten fuktig, ungefär som en urkramad tvättsvamp.

Läs också: Zero waste i köket – så lyckas du

5. Värmen i komposten kan döda vissa oönskade patogener

Kompostering kan faktiskt döda patogener, så som virus eller bakterier, istället för att föda dem. Vid 55°C och uppåt neutraliseras nämligen mängder av mikroorganismer som kan vara skadliga för växter och människor.

6. Djur gör också kompost 

Vissa djur kan göra sina egna komposter, exempelvis för att ruva sina ägg. Ett bra exempel är den australiensiska Bushkalkonen som gör en kulle av ruttnande löv och grenar för att generera den värme som behövs för att ruva äggen. Därefter använder kalkonen sin näbb för att se om högen är för varm eller för sval, och lägger till och tar bort material efter behov.

7. Det finns miljarder mikroorganismer i kompost

Varje gram kompost innehåller miljarder mikroorganismer. De minsta och vanligaste är bakterier som står för den största delen av nedbrytningsprocessen och värmen som genereras i komposthögar. När temperaturen stiger trivs olika typer av bakterier och tar över processen efter varandra. 

8. Maskar kan också hjälpa till att döda vissa bakterier 

Maskar trivs extra bra i hälsosamma komposthögar och äter ungefär lika mycket som sin egen kroppsvikt varje dag. Förutom att förvandla högen till användbar kompost hjälper maskarna också till med att eliminera skadliga bakterier som e-coli. Därmed behöver du inte oroa dig över att skadliga bakterier ska hamna i dina frukt- eller grönsaksodlingar.  

Av Elsa Larsson

KomposteringMiljövänligtzero waste