Under vinterhalvåret är händerna extra utsatta eftersom kylan gör det svårare att binda fukt. Redan i början av hösten är det många som upplever att händerna blir torra och hårda.

Som tur är finns det många enkla knep som ger dig återfuktade och lena hösthänder. Här delar vi med oss av åtta naturliga tips.

1. Exfoliera eller skrubba regelbundet

De gamla hudcellerna på händerna måste bort för att ge plats åt de nya. Genom att regelbundet skrubba eller exfoliera händerna ser du till att få bort döda hudceller. Det gör det också lättare för återfuktande handkrämer och nageloljor att verka.

Om du låter gamla hudceller vara kvar skapas en slags skyddsbarriär som gör att hudvårdsingredienserna inte kan gå in i huden lika bra. Du bör exfoliera händerna minst cirka en gång i veckan.

Genom att blanda honung med socker (lika mycket av varje) får du en naturlig och välgörande skrubb. Tillsätt även några droppar citronjuice och massera händerna med blandningen.

Tips! För extra mysfaktor kan du anordna ett handspa en gång i veckan, exempelvis på helgen, där du skrubbar händerna, filar naglarna och lägger en återfuktande mask.

2. Återfukta ofta

Återfuktning är A och O för att undvika fnasiga vinterhänder. Införskaffa en handkräm med naturliga ingredienser som ger bra näring till dina torra händer.

Se även till att smörja händerna ofta. Det är lätt att glömma bort, men försök att skapa en rutin. Du kan till exempel ha som vana att smörja händerna innan du går och lägger dig eller när du borstar tänderna.

Läs också: Huskurer som gör dina fötter som nya!

3. Gör inpackningar

För att boosta händerna med näring och fukt bör du göra en inpackning minst en gång i veckan. Packa in händerna med vårdande ingredienser och låt inpackningen sitta i minst 30 minuter. Använd gärna handskar eller plastpåsar på händerna för att inpackningen ska verka riktigt effektivt.

Det finns massor med bra naturliga inpackningar du kan göra, exempelvis:

  • Olivolja blandat med rosblad och citronskal
  • Honung blandat med mjölk och kokt potatis
  • Kokosolja

4. Skydda händerna från kyla

Kyla torkar ut händerna, så se till att använda värmande handskar eller vantar när du temperaturerna är riktigt låga.

Tips! Unna dig ett par snygga vantar som gör det roligare att klä på händerna på hösten och vintern.

Läs också: Så tar du hand om en åldrande hy

5. Använd handskar för vissa sysslor

Det kan också vara en god idé att skydda händerna även när du utför vissa sysslor i hemmet, exempelvis diskning eller trädgårdsarbete.

Vanligt diskmedel är normalt sett mycket uttorkande och därför bör du använda diskhandskar för att undvika att få diskmedel på huden. När du är ute och påtar i trädgården bör du också ha handskar för att undvika påfrestningar på händerna.

6. Välj naturlig tvål som inte torkar ut händerna

Många tvålsorter innehåller starka kemikalier som torkar ut huden. Dessa bör du undvika, framför allt under vinterhalvåret.

Lyckligtvis finns det många naturliga tvålar som är mindre uttorkande som kan vara bra för dig med känsliga händer. De innehåller ofta naturliga oljor, sheasmör och eteriska oljor som ger en god doft.

Läs också: Fasta tvålar – skönhetspanelen har valt sina favoriter

7. Mild handsprit

Om du spritar händerna för ofta med handsprit kommer du att märka att de blir torra. Handsprit bör i första hand användas när du inte har tillgång till tvål.

Om du väljer att ta med dig en handsprit i väskan är det bäst att välja en mild variant. Det finns även helt naturliga alternativ till handsprit.

8. Ät och drick rätt

Slutligen – glöm inte bort att händerna behöver fukt och näring även inifrån. Boosta kroppen genom att äta livsmedel innehållande nyttiga oljor, exempelvis från avokado, kokos och oliv. Även fet fisk och nötter ger bra fetter.

Av Elsa Larsson

ekologiskthandkrämnaturligt