De flesta tappar ungefär 100 hårstrån varje dag, vilket är helt normalt, men lider du av kraftigare håravfall kan det bero på något annat. Här följer 8 tips på hur du kan förebygga håravfall genom dina kostvanor och ditt sätt att hantera vardagen.

Vad kan håravfall bero på?

Några vanliga orsaker är ärftlighet, stress och sjukdomar, exempelvis diabetes, sköldkörtelbesvär, hudsjukdomar och ätstörningar. Är du drabbad av järnbrist eller går på en proteinfattig diet kan även det leda till håravfall. Generellt sett är det vanligt att man tappar mer hår än vanligt en svår infektion eller bantning.

8 tips som kan minska risken för att tappa hår

Kanske är det inte förvånande att kosten, som innehåller mycket mineraler och vitaminer, kan förebygga håravfall och dessutom få ditt hår att se friskt, glansigt och välmående ut. Mår du bra och ger din kropp det den behöver så mår i de flesta fall också ditt hår bra.

Läs också: ”Svenskarna och håret” – resultatet från Sveriges största hårtest 2022 är här

1. Frossa i järn och C-vitamin

Järnbrist är en vanlig orsak till håravfall, särskilt hos kvinnor, men även män kan ha järnbrist. Järn hittar du bland annat i lever, rött kött, fläskkött, fågel och gröna grönsaker som spenat och broccoli. När du äter järnrika livsmedel kan det vara bra att kombinera dessa med bär och frukt som innehåller C-vitamin, då vitaminen främjar kroppens upptag av järn.

2. Bygg på med protein

Protein är en av kroppens viktiga byggstenar och därmed nödvändigt för en frisk hårväxt. De flesta får i sig tillräckligt med protein, eftersom det finns mer eller mindre i nästan all mat. Det kan dock finnas risk för proteinbrist om du äter en väldigt ensidig kost eller väldigt lite av någon anledning. Protein finns i kött, fisk, ägg och mjölkprodukter från djurriket samt spannmål och baljväxter som ärter, bönor och linser från växtriket.

3. Biotin (vitamin B/vitamin H)

Biotin är vitamin B7, men även känd som vitamin H, som den kallades förut. Ofta finns biotin i tillskott för håret då det kan bidra till en normal hårväxt. Du hittar biotin i nästan all mat, men vill du äta extra så hittar du mycket biotin i lever, äggula, havregryn och vetegryn.

4. Ät mer zink

Zink är ett livsnödvändigt mineral som påverkar kroppens omsättning av proteiner, kolhydrater, fetter och vissa vitaminer. Det bidrar därmed till att bibehålla normalt hår, hud och naglar. Du hittar zink i kött, mejeriprodukter, fullkornsprodukter och inälvsmat. Även musslor, ost och nötter är rika på zink.

5. Magnesium och kalcium

Två ämnen som är viktiga för hårväxten är magnesium och kalcium. När det kommer till hår och hårbotten ger de så att håret kan växa sig friskt och starkt.Det finns också ett flertal kosttillskott som kombinerar vitaminer, mineraler och näringsämnen som är optimala för hårväxten.

Läs också: Vanliga tecken på att du har näringsbrist

6. Kisel

Kisel finns naturligt i håret. Genom att lägga till ett tillskott med kisel kan du inte bara främja hårhälsan, utan ämnet även stärker hudens förmåga att binda vatten. Kisel hjälper även till att bygga upp bindväv och främjar tillväxten av både hår och naglar.

7. Skonsamma hårvårdsprodukter

Ett exempel är Bruns Växa kit. De tre produkterna innehåller extrakt med näringsämnen från mungbönor -och rödklövergroddar som stärker hårsäckarna, förbättrar hårbottencirkulationen och kan öka hårdensiteten. Produkterna innehåller även naturligt keratin som stärker håret och ger en vacker glans.

8. Stressa ner

När du har gett din kropp vad du kan i näring, så försök hitta en balans i livet och se till att få tid för återhämtning. Stress och håravfall hänger ofta ihop. Dessutom kan det vara svårt att prioritera en hälsosam kosthållning under stressiga perioder, så du har allt att vinna på att försöka hitta lugnet.

Av Elsa Larsson

håravfallKosttillskottnäringstress