1. Ta en dusch istället för ett bad

Visste du att det krävs omkring 200 liter vatten för att fylla ett normalstort badkar? En snabb dusch är alltså ett betydligt bättre alternativ för dig som vill spara vatten. Faktum är att du kan spara hela 60 liter genom att minska din duschtid med bara 5 minuter.

2. Stäng av kranen!

En dålig vana många har är att låta vattnet rinna under tiden de borstar tänderna eller rakar sig. Detta är förstås något som du förstås bör undvika om du vill spara vatten, då en rinnande kran kan förbruka upp till 6 liter vatten per minut.

Samma tips går att tillämpa i duschen. Stäng av vattnet under tiden du tvålar in dig eller schamponerar håret för att spara värdefulla vattendroppar.

Läs också: 7 tips för miljövänligt hem i lägenhet

3. Laga för att spara

Har du en vattenkran som står och droppar eller en toalett som smårinner? Då är det hög tid att åtgärda dessa problem.

En droppande kran kan faktiskt öka din vattenförbrukning med upp till 20 000 liter vatten per år, vilket motsvarar närmare 100 fyllda badkar (!). En läckande toalett är desto värre – den kan dra upp emot 400 000 liter vatten på ett år. Viktigt att åtgärda, med andra ord.

5. Spola inte i onödan

Varje spolning i toaletten kräver förstås extra vatten. Undvik därför att spola mer än nödvändigt. Har du en toalett med två olika spolstyrkor bör du alltid försöka använda den med lägre spolstyrka. Här kan du spara några liter vatten vid varje spolning.

Om du brukar spola ner bomullspads, tops eller kemikalier – sluta upp med det. Våra reningsverk är inte tillverkade för sådana produkter och de är absolut inte konstruerade för att ta bort kemikalier. I toaletten ska du enbart spola ner mänskligt avfall och toalettpapper.

6. Byt ut munstycket

Ett vanligt munstycke drar omkring 12 liter vatten per minut. Idag finns det dock snålspolande duschmunstycken som nästan kan halvera vattenförbrukningen, vilket är fördelaktigt både för plånbok och miljö.

7. Tvätta fulla tvättmaskiner

Tvättmaskinen är en viktig del av mångas badrum, men var medveten om att den drar en hel del vatten. Tänk därför på att alltid tvätta fulla maskiner, så att du slipper tvätta lika ofta.

Om du går i tankarna att köpa en ny tvättmaskin kan det också vara en god idé att titta på modellernas vattenförbrukning per år. På så sätt kan du välja en modell med så låg vatten- och energiförbrukning som möjligt.

Läs också: 5 fördelar med att byta till bambutandborste

8. Lufttorka tvätten

Torktumlare må vara bekväma att använda, men särskilt miljövänliga är de inte. Istället för att torka tvätten på långa program för att få den torr, låt den torka på ett traditionellt tvättställ.

Det bästa är förstås att hänga upp tvätten på en lina utomhus under sommaren. Då torkar den snabbt samtidigt som du sparar värdefull energi.

Av Elsa Larsson

hållbarhetvatten