Men hur vet man egentligen att man äter för lite? Nedan ger vi dig åtta tecken att hålla utkik efter.

1. Låg energinivå

Kroppen behöver kalorier för att kunna fungera. Får du inte i dig tillräckligt kommer du sannolikt att känna dig trött och orkeslös för det mesta, då kroppen inte får den energi den behöver. Se det lite som en bil utan bensin, det fungerar inte. Ett lågt kaloriintag kan göra att till och med vardaglig och lättare fysisk aktivitet som att gå eller ta trappan kan göra att du knappt orkar det.

2. Håravfall

Att tappa hår kan vara väldigt jobbigt. Du tappar normalt 50–150 hårstrån varje dag, men om du börjar märka att håransamlingen i din hårborste ökar kan det vara ett tecken på att du inte får i dig tillräckligt med mat. 

Det krävs många näringsämnen från en normal kost för att upprätthålla en hälsosam hårväxt. Genom att äta för lite går du miste om protein, biotin, järn och andra näringsämnen som kan vara en vanlig orsak till håravfall. Kroppen prioriterar nämligen hälsan hos ditt hjärta, hjärna och andra organ framför hårväxt när den inte får i sig tillräckligt med energi.

Läs också: 6 viktiga näringsämnen när du tränar

3. Konstant hunger

Ett uppenbart tecken på att du äter för lite är förstås en konstant hunger. Det finns studier där forskare sett att aptit och matbegär ökar som svar på drastiska kaloribegränsningar, på grund av förändringar i nivåerna av hormoner som kontrollerar hunger och mättnad. Ett lågt kaloriintag kan även öka produktionen av kortisol, ett stresshormon kopplat till hunger och bukfett.

4. Sömnproblem

När du äter för lite är risken stor att du vaknar mitt i natten och är hungrig. Det kan leda till att det även tar längre tid för dig att somna och att du får mindre tid i djupsömn. När vi äter frigörs avslappningshormoner, vilket betyder att du kan äta något litet på kvällen utan problem – det kan faktiskt vara extra bra för dig om du ätit för lite under dagen. 

5. Irritation

Att äta för lite kan göra dig lättirriterad, även för de minsta sakerna. Känner du igen det? För att hålla humöret jämnt är det viktigt att inte låta kalorierna sjunka för lågt. Det kan också leda så långt till att du känner ångest, blir ledsen och får svårare att koncentrera dig.

6. Du fryser

Om du ofta känner dig kall kan det tyda på att du får i dig för lite mat. Kroppen behöver bränna ett visst antal kalorier för att den ska kunna skapa värme och bibehålla en behaglig och hälsosam kroppstemperatur. 

Läs också: Rätt näring för dig som är utmattad

7. Blir lätt förstoppad

För att tarmarna ska fungera som de ska behöver de vätska, fibrer och näring. Därför kan för lite mat ställa till det för magen. Om du har problem med magen regelbundet är det viktigt att titta på mängden mat, men även mängden vätska du får i dig, för att utvärdera om du får i dig tillräckligt eller inte. 

8. Sämre återhämtning efter träning

Om du tränar och får i dig för lite mat och näring kan risken för olika skador öka. Du får sämre återhämtning, sämre muskeltillväxt, du orkar inte lika mycket och för kvinnor kan det även leda till mensrubbningar. 

Vad och hur mycket du väljer att äta påverkar dig. Tillåt dig själv äta tillräckligt för att få energi och ork till att orka med vardagliga saker, men även till träning, ditt sociala liv och för att må bra i både kropp och hjärna. 

Av Elsa Larsson

energiförstoppningnäringtrötthet