1. Se över temperaturerna för kyl och frys
Visste du att energiförbrukningen för kyl och frys ökar med 5 procent för varje extra grad kallare? Se därför över om din kyl och frys är kallare än nödvändigt. Den rekommenderade temperaturen för kylskåpet är mellan 4 och 5 plusgrader. För kylen är den optimala temperaturen -18 grader.
En annan sak som kan påverka energiförbrukningen när det gäller kyl och frys är om du lägger in varm mat. Då måste nämligen kylen eller frysen måste arbeta hårdare för att nå ner till rätt temperatur.
2. Tina inte upp mat i mikron
Istället för att tina upp maten i mikron, ta ut den i god tid ur frysen så att den hinner tina av sig själv. På så sätt kommer du dels att hålla nere energiförbrukningen, men maten kommer också att smaka godare.
Läs också: 7 tips för miljövänligt hem i lägenhet
3. Använd lock och förkoka
Visste du att du bara använder en tredjedel av energin när du har lock på kastrullen jämfört med om du inte använder lock alls?
Om du däremot ska koka upp vatten till kaffe eller te kan det vara en bättre idé att använda en vattenkokare. Spisplattan kräver nämligen tre (!) gånger så mycket energi som vattenkokaren. Du kan även förkoka vatten till potatisen eller pastan i vattenkokaren som du sedan häller över i kastrullen för att spara ännu mer el.
4. Välj rätt spisplatta
Välj alltid en spisplatta som passar kastrullen eller stekpannan för att spara energi. Använder du en som är för liten tar det längre tid att värma upp innehållet.
Väljer du däremot en för stor platta försvinner en stor del av energin ut i rummet. Bara en centimeter för stor spisplatta kan faktiskt öka energiförbrukningen med hela 20 procent!
5. Diska bara fulla maskiner
En diskmaskin drar mindre energi jämfört med handdisk, under förutsättning att du fyller den och väljer ett ECO-program. Försök även att skrapa av matresterna istället för att skölja av dem och låt disken lufttorka istället för att använda ett torkprogram.
Om du måste diska för hand, undvik att skölja av disken under rinnande vatten. Gör det i en balja istället. Och glöm inte att använda miljövänligt diskmedel!
Läs också: 6 tips för en miljövänlig tvättrutin
6. Utnyttja eftervärme
Stäng av spis (dock ej induktionshäll eller gasspis) och ugn redan innan maten är klar. På så sätt kan du utnyttja eftervärmen och spara energi. Det kan också vara en god idé att planera dina projekt i köket för att till exempel baka något i anslutning till matlagningen.
Tänk även på att inte öppna luckan för ofta när du har något i ugnen. Varje gång du gör det kan temperaturen nämligen sänkas med upp till 50 grader.
7. Köp nya vitvaror
Har dina vitvaror några år på nacken? Då kan det vara hög tid att byta ut dem. Nya vitvaror är betydligt mer energisnåla än gamla. Dessutom står kyl och frys på dygnet runt, året om, vilket betyder att du kan spara en hel del energi bara genom att byta ut dem.
När du installerar ett nytt kylskåp bör du även komma ihåg att lämna mellan 5 – 10 cm utrymme bakom kylen. På så sätt kan kylskåpet andas, vilket gör att det drar mindre el. Tänk även på att städa bakom kyl och frys med jämna mellanrum.
8. Termos istället för varmhållning
Slutligen ett tips till alla kaffeälskare där ute. Istället för att använda kaffebryggarens varmhållningsfunktion – häll över kaffet som blev över i en termos. På så sätt håller det sig varmt samtidigt som du sparar lite extra energi.
Av Elsa Larsson
1 Comment
För kylen är den optimala temperaturen -18 grader. Felskrivet kanske underförstått men i alla fall.