Att övergå till ekologiskt helt och hållet kan dock vara svårt eftersom dessa produkter fortfarande är lite dyrare. Men du kan alltid börja med att byta ut några av de viktigaste varorna mot ekologiska alternativ. Här tipsar vi om åtta varor som passar bäst som ekologiska!

1. Kaffe

Kemiska bekämpningsmedel används flitigt på kaffeplantager för att hålla skadedjur borta. Sådana medel har dels en negativ effekt på den biologiska mångfalden, men de kan de också vara farliga för arbetarna att hantera. 

Ekologiska kaffeplantor kräver inga giftiga medel och konstgödsel, vilket minskar påfrestningarna på både djur, natur och människor. 

2. Jordgubbar

Jordgubbar är ett av de mest besprutade livsmedlen idag. Enligt en rapport från EWG (Environmental Working Group) innehåller ett urval av jordgubbar faktiskt så mycket som 90 procent spår av två eller fler bekämpningsmedel. Det finns med andra ord goda anledningar att välja ekologiska jordgubbar. 

Passa på under högsäsongen när jordgubbarna i Sverige börjar växa eller varför inte odla själv? 

Läs också: Nyttiga jordgubbar – därför ska du välja ekologiska

3. Spenat 

Spenat är fullproppat med nyttiga näringsämnen, men är ytterligare ett livsmedel som odlas med en stor mängd bekämpningsmedel. Likt jordgubbar kan spenaten också innehålla spår av flera olika kemiska ämnen – faktiskt upp till 1,8 gånger mer än någon annan gröda.

Vissa prover av spenat har faktiskt visat sig innehålla relativt höga koncentrationer av nervgiftet permetrin. Permetrin kan dels påverka vår hjärna, men kan också vara hormonstörande.  

4. Potatis

En av de mest besprutade grödorna i Sverige är potatis, framför allt potatissorten King Edward. Om du är en potatisälskare kan det därför vara bra att välja ekologiskt, eller – om du har möjlighet – odla själv! 

5. Äpplen 

Prover av konventionellt odlade äpplen visar att ungefär 90 procent innehåller rester av bekämpningsmedel. Det har också visat sig att närmare 80 procent innehåller spår av difenylamin, ett medel som numera är förbjudet att använda i Europa. 

Eftersom äpplen har ett så pass tunt skal är det högst troligt att kemikalierna kan ta sig vidare in i fruktköttet. Välj ekologiska äpplen för att vara på den säkra sidan. 

6. Vindruvor 

Vindruvor har likt äpplen mycket tunna skal, vilket betyder att de kan innehålla rester av diverse kemikalier. I EWG:s undersökning gick det att hitta spår av i snitt fem olika bekämpningsmedel i hela 96 procent av alla vindruvsprover.

Det är dock inte bara vindruvorna i sig som kan innehålla skadliga ämnen. Kemikalierna hänger nämligen med när druvorna omvandlas till andra livsmedel, exempelvis russin eller vin. Så även här kan det vara bra att välja ekologiska alternativ. 

Läs också: Hur kan du äta mer klimatsmart?

7. Kött

Att äta mindre kött är bra för miljön. Kött är nämligen det livsmedel som bidrar till mest växthusgaser – faktiskt mellan 14 och 18 procent av hela världens utsläpp! 

Men att sluta äta kött helt och hållet kan vara svårt för många. Då kan det vara bra att istället trappa ner och välja ekologiska alternativ. Ekologiskt kött kommer från gladare djur som föds upp naturligt och får obesprutat foder. Om det inte finns ekologiskt kött kan svenskt naturbeteskött vara ett alternativ. 

8. Nektariner och persikor

Slutligen har vi nektariner och persikor som där mellan 94 och 99 (!) procent av proverna innehöll två eller fler olika bekämpningsmedel. Därför bör du välja ekologiskt och KRAV-märkt. 

Nektariner och persikor går att odla i Sverige under de varmaste månaderna, men normalt sett kommer de från södra delar av Europa, exempelvis Italien eller Spanien. Odlingen kräver dessutom en hel del vatten, så det är bäst att äta dessa frukter mer sällan. 

Av Elsa Larsson

ekologiskthållbarhet