Högt blodtryck är vanligt och drabbar ungefär hälften av alla mellan 65 och 85 år. Det kallas ibland för ”the silent killer” eftersom symtomen är smygande och många inte vet om att de har högt blodtryck. Trötthet och huvudvärk är vanligt vid högt blodtryck men dessa symtom är vanliga vid annan ohälsa också. Därför rekommenderas att regelbundet testa ditt blodtryck.

Riskerna med att gå för länge med högt blodtryck är nämligen stora. Stroke, åderförkalkning och annan hjärt-kärlsjukdom kan bli resultatet av att trycket i kärlen är för högt.

Om du vet att du är riskgrupp för att få högt bldtryck (ärftlighet, man eller ålder samt sjukdomar som diabetes typ-2, övervikt, alkohol med flera) eller vet att du redan har högt blodtryck – här är en lista med några saker du själv kan göra för att påverka blodtrycket åt rätt håll.

Rör på dig mer och träna

Vare sig du föredrar att få upp flåset eller lyfta skrot på gymmet kan du använda träning för att minska ditt blodtryck. Konditionsträning 3 ggr/vecka med en intensitet som motsvarar att du blir svettig men kan föra ett samtal sänker blodtrycket eller styrketräning två gånger i veckan. Det finns förstås inget som hindrar att du gör både och. Även vardagsmotion kan bidra till att sänka trycket.

Är du överviktig – gå ner i vikt                  

Redan en minskning på 2,5 till 5 kilo sänker blodtrycket. Det kommer också minska din risk för andra framtida hälsoproblem. En av de viktigaste nycklarna till viktnedgång är ett lågt blodsocker och därmed lågt insulin. Se till att undvika processad mat och särskilt socker i alla former.

Läs också: Sötsugen? Här är 6 tips som hjälper

Ät mindre socker och raffinerade kolhydrater

Den här punkten hänger ihop med den ovan. Socker i överflöd kan kopplas till övervikt så du har flera anledningar att minska ner på det plus andra raffinerade kolhydrater som vitt mjöl och ris. Det är nämligen också så att det ger en effekt på blodtrycket att minska på dessa.

Ta till tomater

Röda, vackra tomater innehåller antioxidanten lykopen. En grupp med högt blodtryck som fick tillskott av lykopen sänkte sitt blodtryck jämfört med en grupp som inte fick det. När du använder tomater i maten kan du tänka på att värma dem, i en tomatsås till exempel. Det gör att lykopenet koncentreras och blir något mer biotillgängligt.

Stressa mindre

Tänk dig karikatyren av en stressad och arg person – högröd i ansiktet, ånga ur öronen och axlarna högt uppdragna. Det är lätt att tänka sig att stresshormonerna som cirkulerar i det läget drar samman kärlen och höjer blodtrycket. Om du misstänker att stress bidrar till ditt blodtryck – hitta ditt sätt att lugna ner dig. Ta ett varmt bad, läs en avslappnande bok, prata med en vän, klappa ett djur eller meditera. Alla dessa kan hjälpa dig stressa ner och sänka blodtrycket.

Läs också: Den liposomala skillnaden – maxat upptag av näringsämnen

Använd dig av Q10 – hjärtats beskyddare

Ingenstans i kroppen sitter mitokondrierna så tätt som är hjärtat. Och där det finns mitokondrier – där finns det CoQ10. Denna molekyl hjälper oss att bilda energi och är en antioxidant. CoQ10 brukar därför beskrivas som en beskyddare av hjärtat. Vi bildar mindre Q10 när vi åldras och nivåerna är lägre hos personer med hjärt-kärlsjukdom. 

Ät mörk choklad

Kanske mångas favoritråd när det kommer till blodtryckssänkning. Kakao, särskilt raw som inte är rostad, innehåller mängder av polyfenoler. Dessa kan påverka blodtrycket positivt och få kärlen att slappna av. Välj en variant med så hög kakaohalt som möjligt. Du kan också göra din egen, sockerfria choklad.

Vitlök – mångsidig hälsofrämjare

Vitlöken är mångsidig och är en smaskig smaksättare i mat, kan stärka immunförsvaret samt förbättra hjärthälsan. Studier visar att extrakt av vitlök kan sänka blodtrycket jämfört med placebo. En god anledning att använda en extra klyfta i maten.

Nobelprisat sätt att få kärlen att slappna av

1998 gick nobelpriset till de forskare som upptäckte kväveoxidets roll för blodkärlen. Det är ett oslagbart sätt att få kärlen att slappna av och används medicinskt. Men kraften i kväveoxid kan du också ha nytta av om du äter rödbetor eller dricker rödbetsjuice. Det är det höga innehåller av nitrat – som kan omvandlas till kväveoxid som ligger bakom effekten.

Av Katarina Fornander

Naturliga sätt att sänka blodtrycket

Pharma Nord SelenoQ10 – Innehåller ubiqinon Q10 och selen (SelenoPrecise), vilket bidrar till immunsystemets normala funktion och till skydd mot oxidativ stress.

AptaMedica Sankardio – Extrakt, Lycored Nutrient Complex™, utvinns ur näringsrika tomater. Innehåller även med tiamin som bidrar till normal hjärtfunktion och E-vitamin.

Kyolic Aged Garlic Extract – Innehåller 600 mg vitlöksextrakt (Aged Garlic Extract™) som bidrar till: Bibehållen hjärthälsa, normala kolesterolvärden och immunsystemets normala funktion.

Biotta Rödbetsjuice – En 100% färskpressad rödbetsjuice av ekologiska ingredienser. Innegåller även mjölksyrajäst och är både laktosfri och vegan.

Källa: Li X, Xu J. Lycopene supplement and blood pressure: an updated meta-analysis of intervention trials. Nutrients. 2013;5(9):3696-3712. Published 2013 Sep 18. doi:10.3390/nu5093696,Zozina VI, Covantev S, Goroshko OA, Krasnykh LM, Kukes VG. Coenzyme Q10 in Cardiovascular and Metabolic Diseases: Current State of the Problem. Curr Cardiol Rev. 2018;14(3):164-174. doi:10.2174/1573403X14666180416115428,Ried K, Fakler P. Potential of garlic (Allium sativum) in lowering high blood pressure: mechanisms of action and clinical relevance. Integr Blood Press Control. 2014;7:71-82. Published 2014 Dec 9. doi:10.2147/IBPC.S51434,Jones T, Dunn EL, Macdonald JH, Kubis HP, McMahon N, Sandoo A. The Effects of Beetroot Juice on Blood Pressure, Microvascular Function and Large-Vessel Endothelial Function: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Pilot Study in Healthy Older Adults. Nutrients. 2019;11(8):1792. Published 2019 Aug 2. doi:10.3390/nu11081792
blodtryck