Nedan tipsar vi om några livsmedel som kan vara extra bra att äta mer av när du återhämtar dig. Vi börjar dock med att titta närmare på vad lunginflammation faktiskt är. 

Kort om lunginflammation

Lunginflammation är en andningssjukdom som uppstår på grund av en inflammation i luftsäckarna, allmänt kända som alveoler, antingen i ena eller i båda lungorna. Det är inte ovanligt som följdsjukdom vid en långdragen förkylning. 

Lunginflammationen orsakas av bakterier, svampar och virus. Det är vanligare att drabbas om man är äldre eller har av annan anledning har ett svagt immunförsvar. I många fall är lunginflammation helt ofarligt, men ibland kan det faktiskt vara ett livshotande tillstånd som kräver läkarbehandling.

Symtom på lunginflammation

Symtomen vid lunginflammation kan variera, men några av de vanligaste inkluderar: 

  • Bröstsmärta
  • Andnöd
  • Hosta
  • Trötthet
  • Feber och frossa
  • Illamående och kräkningar

Om du upplever något av ovanstående symtom bör du kontakta vården. Om du även upplever andningssvårigheter ska du söka akut hjälp omedelbart.

Läs också: Glutation kan hjälpa vid andningsbesvär vid corona

Tips på livsmedel att äta vid lunginflammation 

Efter att den initiala kritiska fasen är över finns det en hel del du kan göra själv för att påskynda återhämtningen, exempelvis äta bra mat. 

Nedan tipsar vi om några livsmedel som kan vara bra att addera i din kost för att minska symtom i samband med infektionen. Dessa livsmedel hjälper till med ett hälsosamt underhåll av lungorna och förhindrar utvecklingen av infektion i luftvägarna. 

1. Fullkorn

Kolhydratinnehållet i hela korn som quinoa, brunt ris, havre, korn ger kroppen extra energi under tillfrisknandet. De innehåller också vitamin B som hjälper till att hålla kroppstemperaturen under kontroll samt selen som kan stärka immunförsvaret.  

2. Proteinrika livsmedel

En proteinrik är extra fördelaktigt för människor som lider av lunginflammation eftersom de reparerar skadade vävnader och bygger upp nya i kroppen. Livsmedel som nötter, frön, bönor, vitt kött och fiskar som lax och sardiner har dessutom antiinflammatoriska egenskaper och kan därför vara bra att äta mer av.

3. Gröna bladgrönsaker

Bladgrönsaker som grönkål, sallad och spenat är fyllda med viktiga näringsämnen och antioxidanter. De kan dels skynda på läkandet vid en luftvägsinfektion, men också skydda mot andra smittämnen. 

4. Frukt och bär

C-vitaminrika citrusfrukter som apelsiner, bär och kiwi hjälper till att stärka immunförsvaret och främjar därmed en snabb återhämtning. De är också rika på antioxidanter som stärker kroppens skydd mot främmande ämnen och förebygger oxidativ stress.

5. Probiotika

Livsmedel som yoghurt och fermenterade grönsaker innehåller probiotika som hämmar tillväxten av den patogen som orsakar lunginflammation. De stärker också immunförsvaret eftersom de ökar tillväxten av goda tarmbakterier. Probiotika kan vara extra viktigt om du har ordinerats en antibiotikakur.

6. Honung

Honung är känt för sina läkande egenskaper sedan lång tid tillbaka. Dess antibakteriella och antimikrobiella egenskaper kan hjälpa till att lindra flera vanliga symptom vid lunginflammation, exempelvis hosta och andra förkylningsbesvär. 

7. Te på bockhornsklöver

Te på bockhornskläder kan vara effektivt för att lindra den ihållande hosta många upplever i samband med lunginflammation. Forskning visar att bockhornsklöverfrön också kan hjälpa en person att svettas, vilket minskar kroppstemperaturen vid feber. 

8. Gurkmeja

Gurkmeja fungerar som ett mukolytikum, vilket betyder att det hjälper till att lösa upp slem från luftrörskanalerna så att du kan andas lättare. Den har även antiinflammatoriska egenskaper som kan minska bröstsmärtor. 

9. Ingefära 

Även ingefära kan hjälpa till att bekämpa mikroberna som orsakar lunginflammation med sina antiinflammatoriska och antibakteriella egenskaper. Drick ingefärste eller addera lite riven ingefära i en vitaminrik smoothie. 

Läs också: Därför är det viktigt att andas rätt

Glöm inte att dricka rikligt med vatten!

Att dricka mycket vätska rekommenderas starkt om du lider av lunginflammation. Vatten (och även andra vätskor) hjälper nämligen till att lossa slem från lungorna och spola ut de främmande partiklar som orsakat obstruktion i luftvägarna. 

Tips på tillskott som kan stötta vid lunginflammation

Solaray Quercetin – Quercetin är ett av de mest kända ämnena i gruppen bioflavonider. Dessa behövs i kroppen för att kunna öka upptaget av C-vitamin hos lever, njurar och binjurar.

Thorne NAC – Tillskott av N-acetylcystein förstärker avgiftningsfunktioner, är leverskyddande, har slemlösande effekt, fungerar som stöd för immunförsvaret och har antioxidantaktivitet.

Pureness – Trippel zink är berikad med C-vitamin som är bra för skelett, hår och hud.

Av Elsa Larsson

inflammationLungorprobiotikavatten