1. Den är ekonomisk

Genom att använda en menskopp slipper du köpa fler tamponger och bindor, vilket kommer spara dig en hel del pengar i längden.

Dessutom är menskoppar billiga – de dyraste modellerna kostar sällan mer än 200 kronor. Detta motsvarar ungefär sex paket tamponger eller fyra paket bindor, vilket de flesta gör av med på bara några månader.

2. Den torkar inte ut slemhinnorna

Vanliga mensskydd kan ofta torka ut slemhinnorna och göra dem sköra, vilket kan skapa både irritation, sveda och klåda. Det kan dessutom öka risken för exempelvis svampinfektioner.

Men eftersom en menskopp samlar upp blodet istället för att suga upp det lämnas slemhinnorna och pH-värdet i underlivet helt oberörda.

Läs också: Naturlig hjälp vid sköra slemhinnor

3. Den är miljövänlig

I och med att bindor, trosskydd och tamponger alla är förbrukningsvaror är de särskilt miljövänliga. Dessutom kräver tillverkningen av bomull stora mängder vatten samtidigt som blekt bomull kan släppa ifrån sig ämnen inuti kroppen.

Menskoppen å andra sidan, har en lång hållbarhet (faktiskt på upp emot 10 år!) och kan användas gång på gång. Den är dessutom tillverkad av gummi eller silikon som är helt fria från gifter, vilket är positivt både för dig och miljön.

4. Du kan tömma menskoppen mer sällan

En annan stor fördel med menskoppen är att du inte behöver tömma den lika ofta som du behöver byta trosskydd eller tampong. Faktum är att du kan använda den i upp till 12 timmar åt gången, om du har mindre blödningar. Dessutom rymmer menskoppen betydligt mer än en tampong.

Många väljer att sova med menskoppen eftersom den minimerar toalettbesöken och på så sätt bidrar till en bättre sömn.

5. Du känner inte av den

En korrekt placerad menskopp ger en lätt, följsam och bekväm känsla samtidigt som den sitter där den ska. Detta ger en större frihetskänsla, framför allt jämfört med exempelvis bindor och trosskydd som ofta kan leda till obehag.

Ytterligare en fördel är att du både kan bada och sporta med menskoppen inne, helt utan risk för läckage. Den ser nämligen till att vatten inte tar sig in och att blod inte läcker ut.

6. Du får stenkoll på mensen

När du börjar använda menskopp kan det vara en god idé att tömma den lite oftare. På så sätt kan du få en bättre uppfattning av ditt flöde och hur ofta du faktiskt behöver tömma den. På så sätt kan du också få stenkoll på din mens, det vill säga när du blöder som mest och minst.

Dessutom får du möjlighet att träna på att sätta i och ta ur koppen. Det kan ta lite tid att lära sig, men när du fått in den rätta knycken kommer du att bli förvånad över hur enkelt det är.

Läs också: Bli kvitt hormonproblemen genom att lära dig att leva med menscykelns fyra faser

7. Den är perfekt på resan

Menskoppen är ett extra bra alternativ på resan eftersom den dels är så enkel att ta med, men också för att den är minst lika enkel att tömma. Den passar dessutom utmärkt att använda på längre vandringar och campingturer där det kan vara svårt att ta hand om och sortera avfall.

8. Det finns en menskopp för alla

Utbudet av menskoppar har fullständigt exploderat de senaste åren. Idag finns det mängder av modeller i olika former och storlekar. Därmed kan du vara säker på att det finns en menskopp som passar just ditt flöde.

Mensskydd av medicinskt silicon

MonthlyCup Menskopp är ett mensskydd i form av en liten kopp som sätts in i vagina. Den är gjord av silikon som är godkänt förmedicinskt bruk. Koppen anpassar sig till kroppen och samlar upp blodet utan att läcka. Koppen kan sitta inne upp mot 12 timmar och passar utmärkt att användas under natten, sport och simning. Finns i olika storlekar och färger!

Av Elsa Larsson

MensMenskopp