Det beräknas att upp till 30 procent av alla i Sverige har någon form av allergi. En hel del av de som är allergiska eller upplever överreaktioner gör det på våren och sommaren, i samband med pollensäsongen. 

Är du en av dem som har besvär är du säkert nyfiken på hur du kan lindra dina symtom. 

När vi pratar om allergier är det värt att påminna om att symtomen alltid kan kopplas till en eller flera grundorsaker. Med det menas att du har en rinnande näsa när björkpollen är i luften men orsaken till det är ett överbelastat och retat immunförsvar. Kanske på grund av din kost, föroreningar och kemikalier eller mycket stress. 

Du kan läsa mer om grundorsaker vid allergier här: Peter Wilhelmsson: “Bli av med allergier och överkänsligheter genom livsstilen”

Tipsen som ger naturlig hjälp

Få ner mängden pollen i din närhet

De första stegen mot att minska besvären är att få ner antalet partiklar som kan reta immunförsvaret. Det kan du göra på några olika sätt. 

Skölj näsan 

Näsan är ett filter för luften vi andas in och det gör att mycket allergener fastnar där. Där kommer de i kontakt med immunförsvaret och symtomen är ett faktum. Prova att skölja näsan med vatten eller koksaltlösning. En koksaltlösning gör du genom att lösa upp 1 tsk salt till 5 dl kroppstempererat vatten. För att hälla vattnet genom näsan behöver du en pip som kommer in en bit i näsborren. Häll 2,5 dl genom ena näsborren och 2,5 dl genom andra. 

Minska allergener hemma 

Eftersom vi spenderar mycket tid hemma är det en viktig plats att hålla pollenfri. Dammsug ofta, använd luftrenare, byt kläder och håll fönster och dörrar stängda. Är det mögel du är känslig mot kan en luftavfuktare minska besvären. 

Skydda näsan 

För att skapa ett skydd kan du använda en nässpray som hindrar att allergener kommer i kontakt med slemhinnan och där stöter på immunförsvaret. 

Histamin – rensa ut och blockera

Det som ger många av de jobbiga symtomen vid allergi är histaminer. När en viss typ av celler i immunförsvaret kommer i kontakt med ett ämne du är känslig mot släpper de ut histaminer. Syftet är att underlätta för andra celler i immunförsvaret att ta sig till platsen där “inkräktarna” befinner sig. Vi märker det i form av rinnande näsa, kliande ögon, nästäppa, huvudvärk och många andra symtom. 

Att hjälpa kroppen göra sig av med histamin eller blockera dess effekter kan därför hjälpa för stunden. 

Quercetin

Quercetin är en antioxidant som naturligt finns i växter som:

  • lök
  • körsbär
  • vindruvor
  • kålväxter
  • citrus
  • grönt te 
  • kapris. 

Ämnet kan även tas som tillskott och kan balansera utsläpp av histamin samt underlätta dess nedbrytning i levern. Det är även antiinflammatoriskt, något som är bra för att lugna immunförsvaret. 

En forskningsstudie konstaterar att vid astma, pollenallergi och även milda reaktioner på livsmedel kan quercetin vara effektivt. 

Nässla

Nässla är en naturlig antihistamin och personer som fick äta extra nässla varje dag minskade sina symtom med 58 procent. Det var betydligt bättre än gruppen som fick placebo. Dosen var 300 mg per dag. En bra anledning att laga mer nässelsoppa om du är allergisk. Nässlor kan även drickas som te eller användas i annan matlagning.  

Vitamin C 

Detta vitamin sänker histamin naturligt genom att stötta ett enzym, DAO (diaminoxidas) som bryter ner det. En annan viktig kofaktor för DAO är vitamin B6. 

Läs också: C-vitamin är livsviktigt

Mer immunbalanserande naturlig hjälp 

Pycnogenol 

Det här ämnet kommer från barken på en tall som enbart växer vid franska kusten. Pycnogenol är en kraftfull antioxidant och kan lugna immunförsvaret för att förhindra reaktioner som astma eller allergi. När barn med astma dagligen till ta tillskott av pycnogenol minskade deras besvär och användning av läkemedel. 

Bromelain 

Bromelain är ett enzym som finns i ananas. Det kan bryta ner proteiner och kan därför underlätta matsmältningen. Vill du använda det för allergi rekommenderas att du tar det mellan måltider så att det tas upp i tarmen istället för att bryta ner måltiden. Väl inne i kroppen har bromelain visat sig kunna påverka immunförsvaret så att symtom från andningsvägar och inflammation minskar. 

Perilla 

Denna krydda används mycket i det japanska köket och är populär till exempel i sushi. Studier har också bekräftat att den är hjälpsam vid allergier. Det tros vara innehållet av antioxidanter som ger effekten.  

Av Katarina Fornander

Naturlig hjälp vid allergi

MegaFood Daily Immune Support – Innehåller whole food C-vitamin, Zink och D-vitamin som stöttar immunförsvaret. Innehåller kontrollerad astragalus och whole food vitaminer och mineraler

Acrilex Allmyn – Innehåller örten Perilla som traditionellt används i Asien. Det finns rikligt med dokumentation på örten Perilla. Perilla stödjer produktion av cytokiner och specifika antikroppar.

Holistic Pollenzym – Med bland annat quercetin, bromelain, vitamin C och superoxiddismutas (SOD). Intas bäst mellan måltiderna. Börja gärna 2–4 veckor före pollensäsongen. 

Baltex Nazalese – Ett patenterat, naturligt cellulosapulver som pumpas upp i näsan. Där bildar pulvret omgående en skyddande barriär som fångar upp och absorberar de allergener som pas-serar nässlemhinnan vid inandning. 

Pharma Nord Bio-Pycnogenol – Ett patenterat extrakt från barken på den franska strandtallen (Pinus pinaster). Bio-Pycnogenol innehåller en unik blandning av vattenlösliga naturligt förekommande bioflavonoider och fruktsyror.

BioCare Quercetin Plus – Quercetin Plus kombinerar näringsämnena quercetin, bromelain och vitamin C. Denna användbara formula innehåller även C-vitamin för dess bidrag till immunsystemets normala funktion och för skydd av celler mot oxidativ stress.

Av Katarina Fornander

Källa: Anti-allergic effect of Perilla frutescens and its active constituents,Pycnogenol as an adjunct in the management of childhood asthma,https://www.medicalnewstoday.com/articles/322543,Quercetin and Its Anti-Allergic Immune Response
allergibromelainperillaquercetinvitamin C