1. Välj gravljus utan paraffin

Att tända ljus är förmodligen den vanligaste och viktigaste traditionen under Allhelgonahelgen. Men tänk på vilka gravljus du väljer. Det finns nämligen bättre och sämre alternativ.

Paraffinljus är en vanlig typ av ljus, dels eftersom ämnet är mycket billigt, men också för att det saknar både smak och som lukt. Ljusen är dock långt ifrån miljövänliga och bör därför inte ställas vid graven.

Eftersom de är tillverkade av fossil olja släpper de ifrån sig koldioxid. De släpper också ut giftiga partiklar i ångan som kan vara skadliga både för hälsan och miljön. Inte nog med det – paraffinljus har en lägre smältpunkt än stearinljus, vilket också ökar brandrisken.

Välj miljömärkta ljus utan palmolja

Välj istället miljövänliga stearinljus, gärna med Svanenmärkning eller någon annan miljömärkning, som är fria från paraffin.

Det bästa är om du även kan undvika ljus innehållande palmolja eftersom det inte heller är bra för naturen. Palmolja är nämligen en ingrediens som bidrar till skövling av regnskog.

2. Köp hållbara blommor i säsong

Även om du vill lägga blommor på graven kan det vara en god idé att välja hållbart.

Blomsterindustrin är stor och utbudet inkluderar även snittblommor som inte växer i Sverige. Och som du säkert förstår är det inte särskilt miljövänligt att välja snittblommor som importerats till Sverige.

Genom att handla närodlade blommor och växter i säsong kan du minimera de miljömässiga konsekvenserna. Dessutom är hållbarheten på blommorna som växter naturligt i säsong betydligt bättre än snittblommor som transporterats med flyg. Det kan också bara bra att välja blommor med certifieringar som Krav eller Fair Trade.

Läs också: Den hållbara konsumenten

Exempel på blommor i säsong under Allhelgonahelgen

  • Krysantemum
  • Dahlia
  • Hösthortensia
  • Julstjärnan
  • Hyacint
  • Julros
  • Tulpaner
  • Amaryllis

Tips! Fråga gärna personalen i blomsterbutiken om råd. De kan hjälpa dig att hitta blommor och växter som är i säsong och som därmed är betydligt mer miljövänliga.

3. Undvik plast

Naturligtvis bör du försöka undvika all form av plast, även under Allhelgonahelgen. Ta bort eventuella plastband från blommorna och ljusen innan du lägger dem på graven.

Undvik även plastblommor, även om de håller längre. Plasten kan släppa ifrån sig mikroplaster och andra partiklar som kan ha en negativ effekt på sin omgivning.

4. Lyktor med uppladdningsbara batterier

Ett alternativ till levande ljus är batteridrivna ljuslyktor. Om du väljer batteridrivna lyktor är det dock bäst att du väljer en modell med uppladdningsbara batterier. De är nämligen snällare mot miljön än traditionella engångsbatterier.

Efter bara ett fåtal uppladdningar har ett uppladdningsbart batteri orsakat betydligt mindre utsläpp än vad ett motsvarande alkaliskt batteri skulle ha orsakat.

Tänk även på att välja batterier som inte innehåller kadmium eller kvicksilver. Dessa ämnen kan nämligen orsaka stor skada om de kommer ut i naturen.

Läs också: 10 miljövänliga produkter som kan stoppa plastföroreningar

5. Ta inte bilen till kyrkogården

Sist men inte minst bör du tänka på hur du tar dig till kyrkogården. Det bästa för miljön är att du lämnar bilen hemma och istället går, cyklar eller tar bussen. Bilar är helt enkelt inte miljövänliga, oavsett modell.  

Hälsofarliga partiklar från däck och vägbanor i kombination med utsläpp från bilen gör den till en riktig miljöbov. Elbilar är ett klimatsmartare än bensin- och dieselbilar, men det bästa är att undvika bilen helt. Och om du måste köra bil till kyrkogården kan det vara en god idé att samåka.  

Ha en fin och hållbar Allhelgonahelg!

Av Elsa Larsson

AllhelgonahelgHållbara handlingarhållbarhet