Vad är balsammetoden?

Balsammetoden innebär – precis som namnet antyder – att du enbart tvättar håret med balsam. Metoden kallas även för “No-poo” som är en förkortning för “No Schampoo” eftersom den går ut på att undvika schampo när du tvättar håret.

Det huvudsakliga syftet med balsammetoden är att rensa håret från onödiga ämnen som kan verka uttorkande. Resultatet blir ett friskare och starkare hår med mer lyster. 

Många schampon innehåller sulfater som kan torka ut hårbotten såväl som hårstrån. När hårbotten är torr reagerar den genom att producera mer olja, vilket gör att håret känns fett snabbare. Många hårprodukter innehåller därför silikoner och mineraler för att ge tillfällig lyster.

Att följa balsammetoden är enkelt, men du bör vara uppmärksam på vilka hårprodukter du väljer att använda. Titta på innehållsförteckningen och välj produkter utan sulfater, silikoner och mineraler som kan vara skadliga för håret. 

Läs också: Sköldkörtelproblem och hud, hår, naglar – så får du ditt glow tillbaka

Balsammetoden steg för steg

Det är lätt att tvätta håret enligt balsammetoden. Den utförs i följande steg:

 1. Tvätta håret en sista gång med schampo. Det här steget utför du endast när du ska påbörja balsammetoden.
 2. Applicera ett godkänt balsam som inte innehåller skadliga ämnen (se listan lite längre ned). Massera in balsammet i hårbotten och täcka varenda hårstrå från rot till topp. Låt det sitta kvar i håret i mellan 2-5 minuter.
 3. Skölj ur balsammet ordentligt i minst två minuter. För bästa resultat ska du skölja med kallt vatten.
 4. Applicera ett vårdande balsam eller en inpackning i längderna. Tänk på att det inte ska appliceras i hårbotten eftersom håret då kan kännas fett. Låt hårprodukten sitta i ett par minuter (eller enligt anvisningarna på förpackningen). 
 5. Skölj ur igen på samma sätt som steg 3.

Tips! Ha tålamod om du vill se fina resultat. I början kan ditt hår se fett och smutsigt ut eftersom hårbotten inte är van att tvättas utan schampo. Efter ett tag, vanligtvis två eller tre veckor, kommer din hårbotten dock att sluta producera olja. Det är först nu du kan börja se resultatet av balsammetoden.

Fördelar med balsammetoden

Det finns flera fördelar med balsammetoden, bland annat: 

 • Ditt hår blir friskt och naturligt glansigt. Metoden passar framför allt bra om du har slitet, livlöst eller lockigt hår.
 • Du behöver inte tvätta håret lika ofta som tidigare. 
 • Det är enkelt att följa de olika stegen.

Nackdelar med balsammetoden

Det finns även några nackdelar med balsammetoden som kan vara bra att känna till:  

 • Håret ser vanligtvis fett och smutsigt ut innan hårbotten har vant sig att tvättas utan schampo.
 • I början kan det vara svårt att veta vilka hårprodukter du ska använda. 

Läs också: Få ett tjockare hår – här är tipsen både inifrån och utifrån

Vilka produkter ska jag använda? 

Grundregeln för balsammetoden är att endast använda godkända balsam och inpackningar som inte innehåller sulfater, mineraloljor, silikoner eller alkoholer. Det kan även vara en god idé att använda två olika sorters balsam – ett tvättbalsam och ett vårdande – för att uppnå bästa resultat. 

När du väljer hårprodukter bör du undvika följande ämnen: 

 • Silikoner: Du identifierar dem i innehållsförteckningar genom att hålla utkik efter produkter som slutar på -cone eller -xane. Några exempel på silikoner du bör undvika är cyclopentasiloxane, dimethicone crosspolymer och polysilicone-9.
 • Sulfater: Vanliga sulfater i hårprodukter är sodium lauryl sulfate, ammonium lauryl sulfate och sodium coco sulfate. 
 • Mineraloljor: Mineraloljor är vanliga ingredienser i många hårprodukter. De kan till exempel komma i form av paraffinum liquidum, petrolatum, vaselin eller E 905. 
 • Övriga ämnen: Du bör även undvika produkter innehållande bivax, lanolin och olika alkoholer, till exempel etanol. 

Sammanfattning

Att enbart tvätta håret med balsam har många fördelar. Dels slipper du tvätta håret lika ofta och dels får håret en mer naturlig lyster. Det krävs dock att du har tålamod, framför allt i början, och endast väljer godkända balsam utan sulfater, mineraloljor eller silikoner.

Tips på balsam att använda

I vår recension av balsam, hittar du några bra balsam att använda till balsammetoden. Här kommer några fler tips på märken att testa:

Av redaktionen

balsambalsammetodenhårskönhet