Vårt samhälle behöver starka och friska kvinnor – många vet inte att det finns hopp, säger Amanda Majava som själv gått från att ha varit så sjuk att hon trodde hon skulle dö till att sprudla av energi och livsglädje.

Så som det ofta är för personer som jobbar inom funktionsmedicin har Christina Sjöqvist haft egna hälsoutmaningar som inte blivit bättre genom den vanliga skolmedicinen.

Jag hade bott en period i Afrika och blev sjuk där. När jag kom hem sökte jag vård men ingen där kunde hjälpa mig. Mitt hälsointresse väcktes och jag spenderade en tid på hälsohem för att få bukt med symtomen.

Massage en gång i veckan inte tillräckligt

Christina Sjöqvist drev eget inom massageterapi och började se att kundernas smärtor och ömma muskler behövde mer djupgående åtgärder.

Jag brukar jämföra det med att tvätta bilen när motorn är trasig, skrattar Christina.

Hon ställde massagebänken åt sidan och började arbeta med verktyg som hårmineranalys för att komma åt grundorsaken till kundernas hälsobekymmer.

När dottern Amanda föddes blev det starten på ett ännu intensivare intresse för hälsa, drivet av Christinas mammainstinkter att hjälpa sin dotter.

Amanda föddes med kejsarsnitt och det vet vi idag gör att barnet inte får med sig rätt tarmflora från födseln, berättar hon.

Tog saker i egna händer

Amanda hade en mage som inte var i balans och var stor som en ballong. När hon var 9 år blev hon riktigt dålig och i åttonde klass kunde hon inte närvara i skolan eftersom hon var så svag av magproblemen att hon knappt kunde gå.

Vården besökte de titt som tätt, fick ta en del prover men till slut var beskedet att symtomen antagligen var psykiska. Det tänkte inte Christina acceptera utan utbildade sig till näringsterapeut. Varje lärare hon träffade ställde hon frågor till om vad som kunde vara fel på dottern och vad hon kunde göra.

’Ta ett avföringsprov’ var det flera som sa och jag skickade iväg ett prov till USA. Resultatet chockade mig. Hon hade parasiter, amöbor och 4 olika dåliga bakterier i tarmen. Vårdens tester hade inte visat på något av detta. Då övertalade jag en läkare att skriva ut läkemedel mot amöborna.

Amanda minns hur symtomen efter det vände ganska snabbt. Någon vecka senare kunde hon gå igen och även om hon hade en bit att gå för att läka sin kropp hade hon fått livet tillbaka.

Jag som inte trott att jag skulle överleva, än mindre ta studenten stod där några år senare och kastade min mössa i luften precis som mina kompisar, berättar Amanda om vändningen.

Läs också: Naturliga tips för att bli av med candida

Letar alltid grundorsaker  

Många som kommer till Christina på MåBra Kliniken upplever att de aldrig blivit lyssnade på eller tagna på allvar. Christina utvärderar noga patientens individuella historia och symtom och för att fastställa en plan för hur personen hon har framför sig kan bli bättre har hon ett batteri av funktionsmedicinska tester och terapier.

Det kan vara hormontester som DUTCH, kinesologi för att muskeltesta vilka tillskott kroppen vill ha, avföringsprov, blodanalys, ansiktsdiagnostik inklusive iris och tunga.

Vi har också en Es-teck för kroppsscanning och hälsokontroll med hjälp av bioresonans, berättar Amanda.

För att säkerställa att kunderna har tillgång till tillskott av god kvalitet började de även driva en hälsokostbutik med stort utbud.

Grundorsaker till vanliga symtom

En av Christinas vanligaste kunder är en kvinna som kommer till henne med misstanke om sköldkörtelproblem.

Många vill ha hjälp att öka på sina sköldkörtelhormoner när det i själva verket är så att de är för stressade. Backar vi hittar vi ofta att kvinnan efter att ha fått barn blivit mer stressad och det är ofta istället binjurarna som behöver uppmärksamhet. Jag börjar med att ta reda på om de producerar för mycket eller för lite hormon.

För att hjälpa binjurarna ger Christina flera individanpassade åtgärder och ser personen framför sig som en helhet. Det kan bland annat handla om att titta på:

  • Livsstilsmönstret
  • Finns där en läckande tarm?
  • Hur ser det ut med toxinbelastning?

Christina vill också uppmuntra oss kvinnor att inte ställa upp på den stereotypa bilden av den perfekta kvinnan.

Kvinnor kör på för hårt, vi ska klara allt men det är en omöjlig ekvation. Det kan hända fantastiska saker när vi hoppar av ekorrhjulet. Vi får ett mer harmoniskt liv, bättre relationer och blir mer hälsosamma.

Hjälp till våra deppiga barn och unga

Andra vanliga kunder är barn och unga med depression eller ångest.

De är i sina bästa år men mår inte bra. Som jag ser det börjar problemen med att deras kroppar inte fått vad de behöver, säger Christina.

Kosten kanske är ensidigt, med mycket vita livsmedel som bröd, pasta, mjölk och socker. Där finns inte tillräckligt med näring för att bilda våra signalsubstanser som vi är beroende av för att må bra.

Christina pratar också med de unga mycket om hur kroppen fungerar och vad den mår bra av. För den här gruppen kan det ligga många orsaker bakom och det är ofta en kombination. Hennes erfarenhet är att det blir bäst om man fokuserar på en förändring i taget. Några av de punkter hon lyfter fram är:

  • Fokus på rätt näring som är byggstenar för våra signalsubstanser.
  • Tillräckligt med sömn.
  • Mer rörelse och särskilt utomhus för att få ljus.

Läs också: Anders Hansen: Så kan barn och unga bli en bättre version av sig själva

Tålamod kan krävas

För den som har tålamod och hänger i med livsstilsförändringarna kan det bli fina resultat.

Det fungerar oftast inte så att om man varit sjuk i 10 år kommer alla symtom försvinna på två månader. Men om man gör en satsning får man resultat. Många diffusa symtom som du inte kopplat ihop med sina problem försvinner också, som den där PMS:en eller migränen du vant dig vid att ha två gånger i veckan. En dag finner du plötsligt att du går till jobbet med lätthet och glädje, du är harmonisk och har fina relationer. Du har fått tillbaka din livskvalitet, säger Amanda.

Viktigast av allt är att det vi gör är individuellt anpassat eftersom vi alla är unika och ska behandlas unikt, avslutar Amanda.

Av Katarina Fornander

måbra naturligt