Så enkelt men ändå så svårt. Det där med att få barn att röra på sig utomhus varje dag. Forskarna har konstaterat att för barn i sjuårsåldern ser receptet på en bra dag ut såhär:
- Rörelse: minst en timme
- Sömn: 9 -11 timmar per natt
- Skärmtid: max 2 timmar per dag
Ett vanligt hinder till att få barn att röra sig är skärmen. Paddan, datorn, mobilen – kärt barn har många namn. Så fort den åker fram är barn och unga som flugor kring en sockerbit. Ja, vuxna också för den delen. Våra barn och unga är dock extra känsliga för skärmens lockelser. De signalsubstanser (dopamin) som signalerar till oss: “jag vill ha mer skärmtid” är extra lättväckta i yngre åldrar. Det beror på att dopamin är kopplat till inlärning och därför viktigt för att bilda minner och kunskap.
Många tror att de kan fokusera stenhårt på något medan mobilen ligger och blippar fram notiser bredvid dem, skriver Anders Hansen i boken.
Läs också: Sötsugen? Här är 6 tips som hjälper
Vad barnen bör veta
Vi vuxna måste förstås föregå med gott exempel och lägga ner skärmen för att röra på oss. Men barn behöver egna erfarenheter av att det är positivt och skönt att vara aktiv och vänta på belöningar. Öva på saker, nöta in den perfekta handrörelsen för att rita den där hästen eller sparka den där bollen mot mål tusentals gånger. Sånt tar tid och skärmen lovar snabba belöningar.
Barn vill vara hälsosamma och ta hand om sin hjärna. Det har Anders Hansens bok tagit fasta på och förklarar pedagogiskt hur hjärnan fungerar, varför skärmen lockar så och hur man tar hand om sin hjärna. Ett kapitel tar också upp adhd och praktiska råd för barn och unga med diagnosen.
Genom att röra på kroppen kan skillnaden i koncentration mellan den som har adhd och inte har det suddas ut. Efter bara fem minuters intensiv kroppsrörelse!
Läs också: Barndomen påverkar immunförsvaret som vuxen
Receptet för unga som bli bättre på allt
Hjärnstart junior uppmanar barn att börja där de är och att det ska vara roligt. Här kommer tips på tre nivåer av rörelse att sträva efter:
- Mininivå eller vardagsmotionnivå. Gör allt du redan gör och lite till. Försök hitta möjligheter till rörelse under dagen.
- Mellannivå. Förutom vardagsmotion, rör på dig vid två eller tre tillfällen per vecka. Minst en halvtimme och du ska bli svettig.
- Maxnivå. Som båda ovan men med tillägg av intervallträning och styrketräning med den egna kroppsvikten.
Av: Katarina Fornander
1 Comment
Jag träffade och filmintervjuade Anders Hansen när ”Hjärnstark” precis släppts o vi hade fint samtal om hälsa o hjärnan, och den starka positiva inverkan av motion och bygga muskler. Han visade sig vara en mycket kunnig, vänlig och ödmjuk man. Roligt att följa Anders framgångar, och Hjärnstark junior är en toppenbok som behövs!