Jag kan nästan räkna på ena handens fingrar hur många som hört talas om ”det metabola syndromet” och varför bukfetma är så farligt. Efter min föreläsning brukar många vara chockade. Den vanligaste frågan jag får är nästan alltid ”men varför har ingen berättat det här tidigare?” följt av ”vad ska jag äta för att undvika ett för högt blodsocker och fettinlagring i levern?” och slutligen ”det här borde alla människor få ta del av”.

Den första frågan är intressant. Om du gör en sökning på internet på ”metabolic syndrome” så får du över 81 miljoner träffar. Om du söker på ”högt blodsocker” får du 746 000 träffar. Det innebär att informationen finns och den är tillgänglig för alla. Men det är en enorm skillnad på information och kunskap. Bara för att informationen finns tillgänglig betyder det inte att kunskapen finns tillgänglig.  

Om Ewa Meurk

Ewa är en sann hälsoingenjör. Hon kombinerar sin tekniska bakgrund som civilingenjör från KTH med en gedigen utbildning inom näringslära, funktionsmedicin och beroendeproblematik.

Läs mer om Ewa Murk

Din metabolism styr energiförbrukningen

I jakten på att vara smal är det lätt att glömma bort varför du faktiskt äter och hur din kropp tar hand om maten den får. Din kropps förmåga att tillgodogöra sig näringen du äter i form av fetter, proteiner och kolhydrater, men även mineraler och vitaminer, är grundläggande för att du ska hålla dig vid liv. Varenda cell i din kropp behöver energi, varje sekund, dygnet runt, livet ut. På läkarspråk kallas det ”kroppens metabolism” (metabolism är lika med ämnesomsättning). 

Det är alltså av yttersta vikt att hålla din metabolism på topp. När den blir rubbad ökar risken för övervikt, fetma och andra livsstilssjukdomar som följd. Det är alltså din metabolism som styr hur mycket energi du gör av med och om du ska lagra eller bränna fett, inte din karaktär och viljestyrka. 

Kolla upp din ämnesomsättning

Övervikt är en hormonell rubbning där insulin och leptin (hormoner som reglerar fettinlagring, fettförbränning, hunger och mättnad) spelar en avgörande roll tillsammans med graden av inre förfettning. Istället för att påbörja ännu en ny diet borde du istället mäta och säkerställa att din ämnesomsättning inte är rubbad och att du går omkring med för höga blodsocker- och insulinnivåer. Det handlar alltså inte om vilken diet du följer utan om grundläggande biokemi. 

Svårare än så är det inte. Fett runt buken och de inre organen är ett av de första symptomenpå att din metabolism inte fungerar som den ska.

Läs mer: Ewa Meurk – Hälsa för mig är inte frånvaro av sjukdom

Alla har olika förutsättningar

Tyvärr främjar varken dagens moderna, processade mat eller allt stillasittande liv vår metabolism. Men det tar många år att förstöra den och de flesta förstår inte ens att det är gjort innan det är försent. 

Vi är alla biokemiskt unika och befinner oss på olika delar av den metabola skalan. Den kost som passar din man, granne eller bästa kompis är kanske inte optimal för dig. Mät därför dina metabola markörer regelbundet och säkerställ att din metabolism fungerar. När den fungerar som den ska kommer du märka hur du blir starkare, friskare, smalare och piggare och du kommer få kraft att ta itu med alla andra delar av ditt liv. Utan metabolism – inget liv.

Läs mer: 10 vanliga tecken på magnesiumbrist

Hur är ditt midjemått?

Det är väldigt lätt att ta reda på var någonstans på den metabola skalan du befinner dig. Börja med att ta fram ett måttband och mät ditt midjemått:

Kvinna
Under 80 centimeter = Bra
Mellan 80 och 88 centimeter = Se upp
Över 88 centimeter = Hälsorisk (fetma)

Man
Under 94 centimeter = Bra
Mellan 94 och 102 centimeter = Se upp
Över 102 centimeter = Hälsorisk (fetma)

Av Ewa Meurk

Ekoappens krönikor ger fristående skribenter möjlighet att ventilera en tanke, ide eller åsikt. För krönikornas åsikter svarar skribenten, de behöver inte vara åsikter som Ekoappen delar. Vill du skriva en krönika? Kontakta redaktionen@ekoappen.se

Ewa Meurkmetabolism