Personer som äter en ketogen kost sänker kolhydratintaget till ungefär 50 gram kolhydrater per dag, eller mindre. Detta kan hjälpa kroppen att komma in i ett tillstånd som kallas ketos, vilket är när kroppen använder fett snarare än kolhydrater för att tillverka energi. Metoden utvecklades ursprungligen som en epilepsibehandling under 1920-talet, men den har också visat sig ha en viss effekt för kortsiktig viktminskning och blodsockerhantering. Ketogen kost kan ses som en striktare variant av LCHF. 

Så inkluderar du jordnötsssmör i din ketodiet

För att bestämma om ett livsmedel är lämpligt för keto är det viktigt att titta på dess nettokolhydrater, vilket är mängden kolhydrater i ett livsmedel efter att du räknat bort fibrerna. 

En annan viktig del att ha koll på är om jordnötssmöret du ska äta innehåller tillsatt socker eller inte. Tillsatt socker gör smöret sötare, men ökar även kolhydraterna. Därför är det bäst att välja ett osötat jordnötssmör. Beroende på typ av jordnötssmör, om det är sötat, tillsatt choklad eller andra smakämnen, kan det innehålla allt från 4–13 gram nettokolhydrater i 2 matskedar. 

Läs också: Nyttiga nötter – vilka är egentligen bäst att äta och när?

En portion på 2 matskedar (32 gram) jordnötssmör innehåller:

  • 191 kcal
  • Fett: 16 gram
  • Kolhydrater: 7 gram
  • Netto kolhydrater: 5 gram
  • Protein: 7 gram
  • Fiber: 2 gram

Om målet är att gå ned i vikt är det också viktigt att hålla koll på portionsstorlekarna, då en liten portion jordnötssmör innehåller förhållandevis mycket kalorier. 

Alternativ till jordnötssmör

Det finns flera andra nötter med lägre kolhydrater och högre fiberinnehåll än jordnötssmör. Några bra exempel är mandel, hasselnötter och macadamia. Dessa finns också att hitta i smörform, men likt jordnötter är även dessa nötter kaloririka och ska därför ätas med måtta, om målet är viktkontroll. 

Om du vill ha ett nötfritt alternativ är solrosfrösmör eller tahini, en pasta gjord på sesamfrön, två utmärkta substitut till jordnötssmör.

Läs också: Det här är de 5 hälsosammaste nötterna du kan äta

Eget jordnötssmör

Att göra eget jordnötssmör är enkelt och genom att göra ditt helt egna smör får du dessutom full koll på ingredienserna. Det du behöver för att göra jordnötssmör är:

  • 200 gram naturella jordnötter
  • 3 msk kokosolja 
  • 1 krm salt

Börja med att rosta nötterna på en plåt i mitten av ugnen tills de fått fin färg i cirka 10 minuter. Mixa sedan nötterna med olja och salt tills det blir en slät smet i ungefär 3–4 minuter. Vill du ha ett smör med krisp kan du mixa en kortare tid för att låta några bitar vara kvar. Sen är det färdigt och redo att läggas i en burk och förvara i kylen. Ät som det är, som topping på yoghurt och smoothie eller på en smörgås. Gott, mättande och nyttigt!

Av Elsa Larsson

fetterKetodietenrecept