Inte nog med att sötsaker finns överallt och placeras där vi kan tänkas vara mest benägna att köpa dem. Vi har också under dagen mer eller mindre känsliga tillfällen när vi faller för frestelsen. Genom att balansera blodsocker och hungerhormoner kan det underlätta att välja sånt du vet är bättre för dig.

Kromets roll i kroppen

Krom är en spårmineral, det betyder att vi inte behöver lika mycket av den som exempelvis magnesium eller järn. Kanske har du hört talas om förut att krom är bra mot sötsug men varför?

Mineralen är viktig för att balansera hormonet insulin som i sin tur hjälper dig att ha ett jämnt blodsocker och en bra ämnesomsättning. Insulinets roll är att vara en nyckel för att få in glukos – som kommer främst från kolhydraterna vi äter – i cellerna där de kan bilda energi.

Du kan vara mer eller mindre känslig för insulin, det vill säga är du okänslig behövs det mer insulin för att få in socker i cellerna och du har antagligen högre blodsockertoppar än någon som är känslig.

Efter att blodsockret varit högt kan det dyka och de där svängningarna kan leda till ett sötsug. Ett för lågt blodsocker blir en varningssignal till kroppen och den svarar med att du börjar tänka på den där kakan i köket eller chokladen i skåpet för att de är snabba sätt att få upp blodsockret igen.

Krom kan hjälpa dig att bli mer känslig för insulin igen genom att förbättra dess funktion, vilket kan göra att några blodsockertoppar och dalar kapas. Förhoppningsvis minskar då ditt sötsug. 

Läs också: Minska sötsuget och känn mättnad

Kromets effekter på hälsan

Kan balansera blodsocker. En studie visar att efter 16 veckors intag av 200 mikrogram krom per dag, minskade insulinnivåer och blodsocker hos patienter som var överviktiga.

Bland 62 000 personer som svarade på en hälsoenkät var de som tog kromtillskott, 27 procent mindre benägna att ha diabetes.

Minskar hunger och sug. Tillskott av 1000 mikrogram krom per dag under 8 veckor minskade intag av mat, hunger och sug hos friska överviktiga kvinnor. Forskarna noterar att de tror att det kan vara kromets effekt på hjärnan som gett resultaten.

Doser på mellan 600 och 1000 mikrogram per dag verkar vara effektivt för att minska hunger, sug och stort intag av mat på en gång.

Vilken form av krom är bäst vid sötsug?

Krom absorberas inte så bra från tarmen vilket gör att även om du äter mat med krom i eller tar tillskott med former av krom som inte är optimala, kanske du inte får i dig tillräckligt med krom. Den som idrottar kan förbruka extra krom på grund av ökad glukosförbrukning. Den som har hög utsöndring av insulin som vid högkolhydratkost eller diabetes typ-2 kan också vara extra känslig för krombrist.

Väljer du tillskott, kika efter former av krom som tas upp lätt av tarmen.

Krompikolinat. Krom bundet till syran pikolin, vilket ger ett högre upptag i tarmen.

Kromjäst. Detta är krom bundet till jästsvamp och det ökar upptaget av krom i tarmen. 

Kromtillskott anses vara säkert. I studier med möss har man sett skador på DNA vid höga doser men detta kunde inte upprepas i en studie med människor som fick tillskott under 10 veckor. För personer som tagit doser på upp till 2400 mikrogram per dag har det rapporterats biverkningar.

Läs också: Sötsugen? Här är 6 tips som hjälper

Kostkällor till krom

Krom finns i vår kost och förekommer i både kött, grönsaker, frukt och spannmål.

  • Musslor
  • Broccoli
  • Vindruvor och vindruvsjuice
  • Jäst
  • Kött
  • Vin
  • Paranötter
  • Fullkorn av vete

Krom som tillskott

Pharma Nord Bio-Chrom – Organiskt bundet krom från kromjäst (ChromoPrecise®). Upp till 10 gånger bättre biotillgänglighet än andra kromkällor. Vetenskapligt testat.

Megafood GTF Krom – Marknadens enda krom baserat på whole food, det vill säga så nära mat som möjligt. Innehåller alla kofaktorer och bidrar till normala blodsockernivåer och normal omsättning av protein, kolhydrater och fett. Innehåller även GTF, faktorn som sägs förbättra insulinaktiviteten.1

BioCare SucroGuard® – SucroGuard® är en blandning av viktiga näringsämnen, inklusive krom, mangan och vitaminer B1, B2, niacin och B6. 

Av Katarina Fornander

hälsakromsötsug