För ett friskt blod krävs en välfungerande produktion av vita blodkroppar, röda blodkroppar och trombocyter, men också regelbunden rening och stabila kolesterolnivåer. 

Ett friskt blod kan minska risken att utveckla flera allvarliga sjukdomar, exempelvis hjärt-kärlsjukdom. Lyckligtvis finns det flera saker du kan göra för att få ett friskare blod, till exempel ändra dina kostvanor. 

Här berättar vi mer om hur du kan äta dig till ett friskare blod och bättre hälsa!

1. Satsa på grönsaker utan stärkelse 

Grönsaker är näringsrika och fyllda med viktiga vitaminer och mineraler. Att äta grönsaker varje dag är viktigt för hälsan, däremot kan det vara en god idé att inte överdriva mängden stärkelserika grönsaker, exempelvis majs, bönor och potatis.

Stärkelse bryts nämligen likt socker ned till glukos som sedan transporteras ut i blodet. Glukos är en av cellernas viktigaste energikällor som bidrar till både kroppens och hjärnans funktion. Men för mycket glukos kan leda till högt blodsocker, vilket kan orsaka trötthet, utmattning eller viktnedgång. 

Grönsaker utan stärkelse kan du dock frossa i, exempelvis tomater, morötter, spenat, broccoli och zucchini. 

2. Ät magra proteiner

Satsa på hälsosamma proteiner i form av magert kött, exempelvis fisk, kyckling och kalkon.

Dra ner på nötkött och gris, framför allt i bearbetade former innehållande mycket fett, så som korvar och bacon. 

Bra exempel på vegetabiliska proteinkällor är linser, ärtor, tofu och quinoa. Jordnötter är en bra annan källa till protein som dessutom innehåller hälsosamma fetter. 

Läs också: 6 bra anledningar att välja ekologisk mat

3. Satsa på fullkornsprodukter

Fullkornsprodukter är rika på flera viktiga näringsämnen, bland annat järn, magnesium och antioxidanter. De innehåller också ämnen som kan minska upptaget av kolesterol i tarmen, vilket i sin tur kan bidra till lägre halter av det ”onda” LDL-kolesterolet som kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar.

Välj därför fullkornsvarianter av ris, pasta och bröd. De hjälper dig dels att bibehålla en jämn blodsockernivå samtidigt som de kommer att hålla dig mätt längre. 

4. Välj vegetabiliska matoljor med nyttiga fetter

Mättade fetter, exempelvis smör eller kokosfett, kan också bidra till ett förhöjt LDL-kolesterol, men också orsaka inflammationer och försämra känsligheten för insulin. 

Välj istället vegetabiliska oljor i matlagningen, exempelvis raps- eller olivolja. De innehåller hälsosamma fettsyror som faktiskt kan öka produktionen av det goda HDL-kolesterolet. 

Läs också: 6 skäl till varför du ska äta mer vegetarisk mat

5. Undvik onödigt socker

Som tidigare nämnt är glukos viktigt för flera av kroppens funktioner. Men eftersom stärkelse från exempelvis potatis och mjöl redan omvandlas till glukos i kroppen är allt annat socker egentligen helt överflödigt.

Ät därför godis, glass och andra sockriga livsmedel med måtta. Detsamma gäller drycker innehållande mycket socker. 

Tips på livsmedel att äta för ett friskare blod

Här kommer några tips på specifika livsmedel som kan vara bra att äta mer av för att uppnå en bättre blodhälsa. 

  • Lever. Lever är snålt på fett, men rikt på vitamin A och järn som kan stimulera produktionen av hemoglobin, ett protein som ger blodet sin röda färg. 
  • Ägg. Ägg är en bra källa till protein, vitaminer och mineraler, vilket krävs för att få ett friskare blod. I äggulan finns dessutom lecitin som bidrar till reningen av fetter i artärerna och kan också förbättra nervsystemet. 
  • Nötter. Nötter är kaloririka, men innehåller en rad viktiga näringsämnen, bland annat omega-3 som bidrar till ett friskare blod. Ät dem dock med måtta och väl naturella alternativ. 
  • Potatis. Potatis är en stärkelserik rotfrukt, men är rik på viktiga vitaminer och mineraler. De innehåller dessutom flavonoider som skyddar mot kärlsjukdomar och sänker LDL-kolesterolet. 

Naturliga kosttillskott för ett friskare blod

Thorne Basic Nutrients är den mest essentiella näringen med de renaste, mest biotillgängliga råvarorna för att optimera nyttan hos produkten. Basic Nutrients 2/dag gör det lättare att få det grundläggande näringsstödet för dagen.

Av Elsa Larsson

Blodhälsa