Vad innebär sockerfria dagen?

Det är en dag då vi vill uppmärksamma hur mycket socker som faktiskt finns i våra livsmedel utan att man tänker på det. Vi vill utmana och titta närmare på vad det är vi äter, hur mycket socker som finns i allt. Varför behöver det till exempel finnas så mycket socker i färdigmat och snacks? För att inte tala om det konstiga med att det finns sötningsmedel i tandkräm!

Läs också: Hur farligt är sötningsmedel egentligen?

Varför behövs den sockerfria dagen?

Den behövs eftersom vi inte alltid är medvetna om hur mycket socker vi faktiskt får i oss. Jag såg nyligen att en känd smörgåskedja inte får kalla sitt bröd för bröd i Irland, eftersom det innehåller så mycket socker. Den kedjan finns i Sverige också men här verkar ingen reagera. Vi behöver bli uppmärksamma på varför maten smakar som den gör och den här dagen kanske kan vara en väckarklocka för att man ska vakna upp och förstå hur mycket socker allt innehåller. 

Vad är din relation till socker?

Socker är ett livsmedel som har ställt till det för mig och till slut insåg jag att jag var beroende och hade tappat kontrollen över mitt sockerintag. När jag var ung kunde jag gå förbi hembageriet på väg hem och köpa två hekto småkakor som jag åt med mjölk eller keso. Det var skitgott men inte näringsmässigt bra på något vis förstås. Jag insåg att jag var beroende och att det inte blev någon vidare kvalitet på mitt liv om jag fortsatte med sockret. När jag avstod från socker började jag må mycket bättre och därför vill jag uppmuntra alla andra som känner igen sig i detta att sluta. Allvarligt talat är socker som en drog för många av oss. Om det skulle lanseras i dag skulle man antagligen få köpa det på apotek i förpackningar med en varningstriangel.

Vad händer med ett samhälle som inte förstår faran med ett högt sockerintag?

Riskerna är framförallt att barn kommer utveckla ett sockerberoende och diabetes i förtid. Stora mängder socker bidrar till att deras hjärnor inte utvecklas på det sätt som de ska. För barnens skull behöver vi titta på vad de får i sig och det börjar med att vi vuxna går före. 

På vilket sätt mår man dåligt av socker?

Det som händer är att belöningscentret i hjärnan blir kidnappat av sockret vilket är en process som liknar den effekten som starkare droger har. Följden blir att vi söker nya kickar om och om igen och till slut slits insulinfunktionen ut och orkar inte med att reglera sockret. På sikt kan man dessutom drabbas av övervikt och diabetes. 

Läs också: Är du metabolt frisk?

Hur äter och tränar du själv?

Jag är nästan helt socker och mjölfri (glutenfri). Jag äter mycket grönt med färska grönsaker. Äter aldrig bakverk. Jag lagar all min mat från grunden. I går bakade jag till exempel en hel laxsida i ugnen som jag kommer att äta en gång i veckan framöver i några veckor. När man äter bra mat minskar suget efter sockret. Om jag vill unna mig något gott kan jag äta en lchf-liknande efterrätt eller köpa lite fina mandlar eller nötter.

Jag tränar med en personlig tränare 1-2 ggr i veckan, och så gör jag ICA-klassikern, det är En Svensk Klassiker fast uppdelat i etapper. Just nu är det Lidingöloppet som pågår och då har man tre månader på sig att gå tre mil så det är väldigt lindrigt. Sen är det Vasaloppet i 9 mil med stavar på tre månader. På sommaren gör jag Vätternrundan, 30 mil och Vansbrosimningen 3 km – allt i etapper. Det passar mig bra. 

Vad är ditt bästa komma-i-form-tips?

Det viktigaste är att komma igång. Vänta inte på motivation – du blir motiverad när du börjar. Är du helt otränad så börja t ex med en lugn promenad. Det viktigaste är att du känner att nu har jag i alla fall gjort det här. Om man hellre tränar hemma för sig själv kan man gympa framför TV:n eller köpa hem en pilatesboll eller gummiband att träna med. 

Fakta Sockerfria dagen

Initiativtagare är Bitten Jonsson, Ewa Meurk och Babben Larsson.
Dagen går ut på att skippa allt socker och sötningsmedel under hela dagen. Det kan vara svårare än man tror, det gäller att lusläsa alla förpackningar för att hitta det dolda sockret.

Dagen infaller den 12:e oktober varje år och uppmärksammas på olika sätt med bland annat föreläsningar hashtaggen #sockerfriadagen.

Av Anna Holmqvist

Babben LarssonBitten JonssonEwa Meurksockerberoendesockerfrisockerfria dagen