Det finns många underbara oljor som kan användas till huden, håret, huskurer och mycket mer. En del oljor kan användas för olika ändamål beroende på behov. Något som är viktigt och gäller alla oljor är att de är ekologiska och kallpressade för bästa näring och effekt.

Jojobaolja

Jojobaoljan är hudens bästa vän, då den är extremt bra på att binda fukt i huden. Den består till största delen av den enkelomättade fettsyran gadolensyra som finns naturligt hudens fettvävnad.

Du kan använda dig av oljan för flera olika ändamål. Du kan rengöra ansiktet med den, då den löser upp smuts och talg som täpper till porerna. Massera in den i ansiktet och avsluta med att torka av med en tvättduk och skölj med ljummet vatten för bästa effekt.

Eller varför inte använda den som ett serum efter din rengöring. Passar väldigt bra för den feta och orena huden, då den balanserar talgproduktionen samt återfuktar huden på djupet.

Jojobaolja används bland annat i hårprodukter för sin fuktbevarande egenskap. Passar att lägga några droppar på de torra topparna eller massera in den i torra hårbotten.

Oljan är också bra för dig som har sprickor i huden eller eksem på händerna. 

Läs också: Johanna Bjurström: Så håller du huden ung och fräsch länge

Arganolja 

En populär olja för den mogna huden. Den innehåller en hel del E-vitamin som är en viktig antioxidant och skyddar cellerna. Arganoljan innehåller även vitamin A, E, B1, B2, B6 samt fettsyrorna omega-3 och -6. Den är rik på fytosteroler och betakarotener som är extra bra för en torr, känslig och mogen hud. Fytosteroler är antiinflammatoriska och därför är det även bra att använda oljan lokalt på eksem, akne, torra fläckar på huden.

På grund av att oljan innehåller mycket E-vitamin är den extra bra att smörja in torra och spruckna nagelband med. Massera in i cirkulerande rörelser runt nageln innan du går och lägger dig.

Arganolja ger fukt och glans till ett torrt och framförallt frissigt hår. Värm upp några doppar i handflatan och massera in i håret. Du kan även använda den som en hårinpackning och extra bra om du har möjlighet att sitta i en bastu med den ett tag. Tvätta ur den med ett naturligt och ekologiskt schampo. Den är även populär hos män, då de använder den till att återfukta skägget med.

Oljan kan främja produktionen av pepsin i magsäcken som behövs för att bryta ner protein. Många som har matsmältningsproblem kan också ha problem med huden, som akne eller eksem. När du äter arganolja så gynnar du till en bättre matsmältning och i sin tur en bättre hud.

Arganolja används med fördel även på tunn och fin hud och passar därför utmärkt som ögonkräm.

Några droppar i badet gör den mest torra huden återfuktad på kort tid.

Läs också: Hyaluronsyra håller huden ung och återfuktad

Nyponkärnolja

Oljan kommer från nyponrosens frön och är en populär olja att använda sig av dagarna innan man skall gifta sig, på grund av dess askungeeffekt.

Du kan använda den som ett serum, då den hjälper att jämna ut huden och ge den fukt, men även förbättrar en pigmentering samt ärr och fina linjer. 

Oljan är en dunderprodukt för torrsprickor på hälarna. Fila in oljan och massera sedan in resten under 5 minuter. Låt verka under natten och dina fötter är som nya.

Det samma är för torra armbågar, massera in oljan under 5 minuter och låt verka.

Har du svårt att raka dig utan att få infektion i hårsäckarna? Då kan du smörja in några droppar med Rose hip innan du rakar dig. Den mjukar upp hårstråna och förhindrar irritation.

Har du bränt dig i solen är denna olja superbra. Den lugnar och främjar till en snabbare hudläkning.

Blanda oljan med din foundation för mer lyster. Huden känns slät och återfuktad hela dagen.

Som alla oljor kan du tvätta ansiktet med den eller använda den som ett serum. Passar en yttorr hud bra, med en fetare underhud, då den effektivt löser upp smuts och är både återfuktande och antiinflammatorisk.

Avokadoolja

Avokadooljan är en av mina favoriter. Den är extra bra för en torr, känslig och mogen hud.

Det är den olja som återfuktar längst ner i huden och rekommenderas att använda när du är gravid för att smörja in magen med. Du undviker bristningar och magen känns smidig och återfuktad.

Oljan är en jättebra hårinpackning. Massera in oljan i torrt hår och för ännu bättre effekt låt den verka under ca 20 minuter och helst i bastun. Skölj ut och tvätta håret och låt det självtorka.

Avokadoolja är också bra att massera in i hårbotten med för den som lider av håravfall. För ännu bättre effekt ät den gärna också.

Den ökar naturligt hudens kollagenproduktion och den innehåller A, B1, D och E-vitamin samt fytosteroler och lecitin. På grund av dessa näringsämnen är den även bara om du har bränt dig i solen eller har sveda och/eller torr hud.

För ännu bättre effekt så kan du blanda avokadoolja med kokosolja och använda den som en kroppsolja. Vill du ha en peelande effekt kan du blanda den med rörsocker och massera den över hela kroppen. Tvätta av med en duk och din hud är silkeslen.

Oljan är även bra att ta bort mascara med. Lägg på en droppe på en bomullspad och låt den ligga på någon minut. Dra bort försiktigt och avsluta med ett ansiktsvatten.

Läs också: Hudterapeuten: Balansera tarmfloran och få en strålande hud

Olivolja

Är en mycket bra olja för den torra huden, då den är rik på omega 9, E-vitamin, squalene och fytosteroler. Olivolja kan du använda dig av på hela kroppen och även att ta bort makeup med. Har du akne eller väldigt känslig hud bör du vara mer försiktig, då olivoljan kan vara för aktiv och kan orsaka rodnad.

Lider du av muntorrhet kan du gurgla oljan i minst 10 minuter efter att du borstat tänderna. Det leder till en bättre balanserad bakterieflora i munnen som kan gynna en bättre miljö och mindre torrhet i munnen.

Skall du ut i kall luft en vinterdag, är den bara att smörja in kinderna med. Den är extra bra för en torr och sprucken hud och har en skyddande effekt.

Blanda olivolja och citronjuice och ha som en hårinpackning. De kluvna torra topparna ser genast återfuktade och fräscha ut igen!

Då huden är en spegling vad du behöver inuti kroppen, kan det även vara bra att tillsätta några droppar av dessa i maten för ännu bättre effekt på huden.

Kram,
Johanna Bjurström

guidehudvårdoljor