Det går dessvärre inte att bota lipödem helt, men det finns saker du kan göra för att lindra besvären. Nedan berättar vi mer och tittar även närmare på varför lipödem uppstår. 

Varför uppstår lipödem? 

Vid lipödem uppstår en störning i kroppens fettvävnad som orsakar en kraftig fettillväxt på vissa delar av kroppen, vanligtvis lår, höfter, rumpa och underben. Anledningen till att just dessa områden drabbas beror på de har en särskild förmåga att lagra fett. 

Det är fortfarande inte helt klarlagt varför lipödem uppstår. Enligt forskare har det dock förmodligen att göra med ärftliga faktorer och en stor hormonell förändring, exempelvis graviditet, pubertet eller klimakteriet. Detta är också anledningen till varför i princip bara kvinnor blir drabbade.

Vanliga symtom vid lipödem 

Lipödem kan medföra en rad symtom som kan ha en negativ effekt på det vardagliga livet. Sjukdomen kan bland annat orsaka smärta och ömhet i huden som kan leda till sömnsvårigheter. Stora fettansamlingar vid lår och knän kan dessutom påverka gångmönstret och ökar risken att utveckla artros i knän och fotleder.

Även blåmärken, orkeslöshet, överrörliga leder, tyngdkänsla i de påverkade kroppsdelarna och depression är vanliga besvär vid lipödem.

Läs också Svårighet att viktminska kan vara kvinnosjukdomen lipödem

5 saker du kan göra för att lindra besvär vid lipödem

Det enda sättet att helt ta bort fettansamlingarna är genom en fettsugning. De fettceller som försvinner vid operationen kommer nämligen inte att komma tillbaka senare i livet. Samtidigt är det långt ifrån alla som vill eller har ekonomisk möjlighet att genomgå en (eller flera) operationer. 

Som tur är finns det andra saker du kan göra för att åtminstone lindra besvären och på så sätt öka livskvaliteten. 

1. Använd kompressionsplagg

Kompressionskläder kan vara ett effektivt sätt att hålla nere svullnaden, reducera smärta och skydda mot blåmärken. Det kan i sin tur förbättra rörligheten och göra vardagen lite enklare. På så sätt blir det också lättare att bibehålla en aktiv vardag.

Kläder och strumpor med kompression finns att köpa i sportaffärer och på apotek. De går bra att använda större delen av dygnet, men se till att de inte är allt för trånga. 

2. Ät en näringsrik kost

Som tidigare nämnt är det lätt att förväxla lipödem med övervikt, men det går att få lipödem även utan att öka energiintaget. Därmed är viktnedgång alltså ingen lösning på problemet, även om övervikt i sig kan medföra en rad hälsorisker. 

Dessutom upplever personer som har fetma i kombination med lipödem betydligt svårare besvär jämfört med de som enbart lider av lipödem. För att bibehålla en hälsosam vikt och god rörlighet är det därför viktigt att äta en näringsrik och varierad kost. 

3. Håll dig aktiv

Regelbunden träning och motion är ett bra sätt att stärka musklerna i kroppen. Det kan i sin tur förebygga felställningar på grund av överrörlighet i lederna. Utöver det kan fysisk aktivitet även vara effektivt mot trötthet, sömnbesvär, nedstämdhet och övervikt. 

4. Ta hand om huden 

Eftersom fettdepåerna under huden ökar i storlek påverkas också hudens elasticitet. Därför är det viktigt att du tar extra väl hand om den och återfuktar regelbundet. I vissa fall kan ökade fettansamlingar även skapa hudveck som är extra viktiga att hålla rena och torra, annars finns en risk för bakterie- och svampinfektioner. 

5. Testa massage

Även massage kan vara värt att testa för personer med lipödem. Massagebehandling kan dels motverka smärta, men också bidra till ökad rörlighet. Det är dock inte ett optimalt alternativ för dig som upplever symtom som smärta i huden och tryckömhet.

Läs också Lipödem – dolda kvinnosjukdomen

Av Elsa Larsson

lipödemsmärtatrötthet