Lyckligtvis finns det saker vi kan göra för att få en lugnade jul och hålla stressen på avstånd. I den här artikeln delar vi med oss av våra bästa tips på vad du kan göra för att få en lugn och fröjdefull jul. 

1. Prioritera det som faktiskt är viktigt 

Julen kan i många fall kännas överväldigande med all mat som ska lagas, julklappar som ska köpas och så vidare. Därför kan det vara bra att fundera över vad som faktiskt är viktigt i jul, på riktigt. 

Finns det några rätter på julbordet ni kan vara utan? Går det att köpa vissa rätter istället för att laga själv? Kanske kan ni komma överens om att köpa färre julklappar – kanske bara till barnen – eller skippa klappar helt? 

Ta ett steg tillbaka och utvärdera vilka delar av julen som faktiskt är viktigast. Låt resten vara. 

2. Anordna ett knytkalas

Istället för att stå och slava i köket i timmar dagarna innan jul, anordna ett traditionellt knytkalas. Bestäm tillsammans med ditt sällskap vem som ska ta med vad till julbordet. Det kommer att spara både dig, men också dina nära en hel del julstress. Dessutom är det roligt att alla får vara med och bidra samtidigt som det blir betydligt mer ekonomiskt. 

Läs också: Goda vanor som kan lindra stress och oro

3. Utgå ifrån förra årets jul

Titta på dina tidigare julfiranden och se vad som gick rätt och vad som gick mindre bra. När kände du att det blev stressigt och jobbigt? Och vilken stund minns du som mest meningsfull? Utgå efter dina tidigare erfarenheter och lär dig hur du ska lägga upp julfirandet på bästa sätt.

4. Våga sätta gränser

Under julen får du bestämma vart du åker, hur länge du stannar där, vem du bjuder in i ditt hem och hur mycket pengar du ska spendera. Det kan kännas som att andras behov styr, men det är faktiskt du som väljer. 

Innan du förbinder dig till något, bestäm dig för var dina gränser går för att resa eller för att ta emot gäster. Kör inte hundratals mil till ett sammanhang där du inte ens trivs. Om ni är två, prata med din partner och skapa en plan som passar er båda.

5. Fokusera på det du kan kontrollera

Det finns bara två saker på du kan kontrollera – dina tankar och dina handlingar. Du kan inte kontrollera vad någon annan säger kring middagsbordet eller dina barns attityd till sina presenter. Och när du väljer att släppa det du inte kan kontrollera, kommer du automatiskt att minska mängden stress. 

Läs också: 5 tips för att hålla energin hög vid julstöket

6. Säg nej

Du kan inte vara överallt samtidigt, även om familj och vänner gärna skulle vilja det. Var ärlig mot dig själv gällande vad du kan hantera och säg ifrån om det är för mycket. Istället för att gå på fem julfester, välj en eller två. Prioritera de människor du tycker om och engagera dig bara i det du faktiskt vill göra. 

7. Tillskott kan vara till hjälp

Naturliga tillskott med en lugnande effekt kan vara extra bra i stressfyllda juletider. De hjälper dig att koppla av och hålla stressen under kontroll. Några exempel på bra tillskott som kan lindra stress och oro är ashwagandha, kamomill, rosenrot, vitamin B5 och magnesium. 

8. Skydda din egentid

Julen är en säsong av att ge, men ge inte bort så mycket av dig själv att du själv inte har något kvar. Prioritera därför ett par stunder för dig själv då och då. Ta en kort promenad för dig själv, meditera i ett par minuter eller unna dig ett långt bad. Gör saker som ger dig energi – det kommer att stärka din naturliga motståndskraft mot stress.

Tips på tillskott med lugnande effekt

Solaray GPH Rosenrot – hjälper kroppen att anpassa sig vid fysisk och mental påfrestning.

Octean Saframyl Positive Mood – bidrar till att bevara och upprätthålla din känslomässiga balans och positiva sinnesstämning. 

Pureness Kvällsmagnesium – Pureness Kvällsmagnesium är ett kosttillskott med magnesium och örtextrakt som är framtaget för att bidra till bättre sömn om kvällarna. 

Av Elsa Larsson

julstressfritillskott