När du ser en röd, orange eller gul växt kan du vara säker på att den innehåller betakaroten. Betakaroten tillhör familjen av näringsämnen som kallas karotenoider och är ett förstadie till A-vitamin. Ämnet ansamlas i huden där det är en viktig del i hudens eget försvar mot solen. Tack vare att det är något brunfärgat blir effekten en djupare brun hudfärg.

Välgörande sol med risker

Solsken har mängder av fördelar, vi bildar till exempel D-vitamin och serotonin när vi är utomhus. De flesta är dock medvetna om solandets baksida. Den starka energin från UV-strålarna kan stressa huden att bilda oxidativa ämnen vilka får den att åldras i förtid och ökar risken för hudcancer. Om vi bygger upp hudens lager av antioxidanter kan de hjälpa till att ta hand om oxidativa ämnen. Några av de viktigaste antioxidanterna för huden är betakaroten, lutein, zeaxanthin och lykopen.

Läs mer: Hudläkaren – så skyddar du huden i vårsolen

Betakaroten skyddar huden

En studie visade att koncentrerat betakaroten tillsammans med E-vitamin kunde minska hudrodnad efter exponering för UV-ljus hos friska frivilliga. E-vitamin är även det en viktig antioxidant i huden och brukar sägas speciellt vara en beskyddare av våra fetter, exempelvis cellväggarna. Åtta veckor efter att deltagarna ökat sitt intag av näringsämnena minskade rodnaden i huden till följd av UV-ljus betydligt. Forskarna drar därför slutsatsen att dessa näringsämnen kan vara betydelsefulla för att minska känslighet för solljus.

Att tänka på

Eftersom hudceller omsätts hela tiden tar det några veckor från att du börjar äta mer antioxidanter till att de finns på plats i huden. Tänk också på att solskyddsfaktorn från näringsämnen i kosten är lägre än den som finns i solkräm. Ändå ger intag av antioxidanter som betakaroten ett viktigt skydd i de undre lagren av hud och de skyddar under längre tid vilket bidrar till att hudens hälsa och utseende. Se dock alltid till att sola säkert, undvik timmarna mitt på dagen och komplettera med en naturlig solskyddskräm om du är känslig för solen.

Läs mer: Kollagen – hudens bästa vän

Här finns betakaroten

Antioxidanter för huden kan du få i dig genom kosten, välj att äta färgrika växter varje dag, eller använda dig av speciellt framtagna produkter med näring för hudhälsa och solskydd. Här finns särskilt mycket betakaroten:

  • Morot
  • Sötpotatis
  • Krasse
  • Grönkål
  • Spenat
  • Mango
  • Melon
  • Aprikos

Av Katarina Fornander

Källa: Darvin ME, Sterry W, Lademann J, Vergou T. The Role of Carotenoids in Human Skin. Molecules. 2011;16(12):10491–10506. Published 2011 Dec 16. doi:10.3390/molecules161210491,Stahl W, Heinrich U, Jungmann H, Sies H, Tronnier H. Carotenoids and carotenoids plus vitamin E protect against ultraviolet light-induced erythema in humans. Am J Clin Nutr. 2000;71(3):795–798. ,Wilhelm Stahl, Helmut Sies, β-Carotene and other carotenoids in protection from sunlight, The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 96, Issue 5, November 2012, Pages 1179S–1184S,
hudskönhetsol