Traditionellt har bikarbonat använts mot halsbränna, men även som jäsmedel vid bakning. På senare tid har dock allt fler upptäckt fördelarna med bikarbonat som medicin, rengöringsmedel och skönhetsprodukt.

Nedan tipsar vi om hur du kan använda bikarbonat kan göra underverk, både för hemmet och för din kropp.

Bikarbonat som rengöringsmedel

Bikarbonat är ett fenomenalt rengöringsmedel. Här är några tips på hur du kan använda det för att få ett skinande rent hem.

Djuprengöring för toaletten

Kemiska preparat må vara effektiva, men de är inte särskilt miljövänliga. Blanda istället 1 msk bikarbonat med 0,5 dl vinäger och häll blandningen i toastolen. Reaktionen av produkterna skapar bubblor som kommer att djuprengöra toaletten. Borsta rent, skölj med vatten och sedan är det klart.

Löser upp smuts i brända kastruller

Bikarbonat kan med fördel användas för att rengöra brända kastruller och pannor, men också plast och glas. Gör en pasta av bikarbonat och lite vatten, applicera på de brända delarna, låt stå i några minuter och skrubba med en svamp. Det kommer att lösa upp fläckarna och samtidigt neutralisera dålig lukt. 

Fräschar upp färgen på dina kläder

Bikarbonat kan likt vit vinäger fräscha upp färgen på både dina vita och färgade kläder. Det kan dessutom ersätta ditt vanliga sköljmedel eftersom det har en naturligt mjukgörande effekt samtidigt som det tar bort dålig lukt.

Läs också: 5 tillfällen du kan behöva extra bikarbonat

Förlänger strykjärnets livslängd

När du stryker dina kläder kan klädfibrer fastna på sulan och på sikt orsaka skador. Därför är det viktigt att rengöra strykjärnet med jämna mellanrum för att öka dess livslängd.

Det gör du återigen med en pasta av bikarbonat och vatten som du gnider in på strykjärnet. Borsta med en mjuk borste och torka sedan av med fuktig trasa. Strykjärnet blir som nytt!

Gör underverk för tvättmaskinen 

Bikarbonat kan även göra underverk för din tvättmaskin där det kan samlas både smuts och kalkavlagringar. Lägg tvättmedel i maskinen och fyll på vatten. Häll i 0,5 dl bikarbonat istället för sköljmedel och starta. 

Neutraliserar dålig lukt i kyl och frys

Har du dålig lukt i kylskåpet eller frysen? Genom att ställa en skål med bikarbonat i kylen eller frysen kan du snabbt eliminera odören. 

Tvätt av badlakan och handdukar

Nästa gång du ska tvätta handdukar och badlakan kan du testa att hälla i 1 msk bikarbonat mellan dem. De kommer göra dem extra rena, fräscha och helt luktfria.

Få bort fläckar på mattan 

Har du barn eller husdjur har du säkert en och annan fläck på mattan. Den kan du behandla med bikarbonat och varmt vatten genom att gnugga på fläcken med en svamp. Vänta tills det har torkat och borsta bort med ren trasa.

Rengöring av ugnen

Ugnen är en plats i köket som blir smutsig snabbt och som behöver rengöras ofta. Genom att torka ugnsväggarna med en svamp med bikarbonat tar du effektivt bort fläckar och smuts.

Bikarbonat för kroppen

Bikarbonat gör inte bara underverk i hemmet – det kan även vara fördelaktigt för kroppen, både på ut- och insidan. 

Bra mot matsmältningsbesvär och halsbränna 

De flesta läkemedel mot halsbränna innehåller någon form av bikarbonat. Pulvret har nämligen en förmåga att omedelbart neutralisera syror och lindra matsmältningsproblem. 

Ta 0,5 tsk bikarbonat och lös upp det helt i ett halvt glas vatten. Drick vid behov, men inte mer än 7 msk på 24 timmar eller 3 msk för personer över 60 år. 

Kan bota baksmällan

Bikarbonat kan även vara ett sätt att slippa baksmällan. Alkohol är nämligen surt, vilket bidrar till att magen hamnar i obalans. Att dricka en lösning med bikarbonat (som är basiskt) kan hjälpa till att neutralisera magsyran och på så sätt minska baksmällan.

Putsar och rengör tänderna

Visste du att bikarbonat har antibakteriella egenskaper? Det gör den till ett utmärkt putsmedel för tänderna och munhålan. Blanda lite bikarbonat med några droppar vatten till en tjock pasta, applicera med en tandborste, vänta några minuter och skölj noga. De slipande partiklarna tar effektivt bort plack och fläckar från tänderna. 

Läs också: 7 sätt att få bort lukter ur dina kläder – utan att tvätta dem

Lindrar insektsbett och utslag

Använd bikarbonat för att lindra klåda från insektsbett eller andra irriterade utslag genom att applicera en pasta av medlet och lite vatten. 

Påskyndar läkningen av munsår

Munsår är något de flesta drabbas av någon gång och i många fall kan det vara mycket smärtsamt. En blandning av bikarbonat och lite vatten på munsåret gör att det torkar snabbare och gör mindre ont.

Kan motverka muskelvärk

Träningsvärk i muskler är vanligt efter intensiv fysisk aktivitet, vare sig det är på gymmet eller jobbet. Studier visar dock att bikarbonat faktiskt kan vara ett sätt att förebygga muskelvärk. Drick ett glas vatten med 1 tsk bikarbonat för att linda besvären.

Naturlig deodorant 

De flesta deodoranter på marknaden innehåller starka kemikalier som kan irritera den känsliga huden i armhålan. Vill du skona din hud och ändå känna dig fräsch kan du blanda en egen naturliga deodorant med en nypa bikarbonat och lite vatten. Applicera i armhålan och addera gärna en droppe eterisk olja för en fräsch doft.

Effektivt mot svamp 

Svamp behöver en sur miljö för att kunna växa och sprida sig. Bikarbonat är ett erkänt medel som neutraliserar syror och är därför ett utmärkt hjälpmedel för att stoppa svampangrepp på händer, fötter eller naglar.  

Använd som torrschampo

Hinner du inte tvätta håret – inga problem. Gnugga lite bikarbonat i hårbotten och skaka av det för en snabb uppfräschning. 

När du ska undvika bikarbonat 

Trots att bikarbonat är ett välkänt medel som har använts under en lång tid kan det ha en negativ påverkan på vissa personer. Bikarbonat bör inte användas av barn under 5 år och inte heller av dig som: 

  • är på en natriumbegränsad diet
  • är gravid eller ammande
  • tar kalciumtillskott 
  • följer en kost rikt på kalcium eller mejeriprodukter
  • har problem med hjärta, njurar, lever eller högt blodtryck.

Av Elsa Larsson

bikarbonathållbarhetMiljövänligt