Du kanske känner igen dig i att ena veckan går det utmärkt att gå på bjudningar och umgås med folk medan vi bara några dagar senare knappt vill ta oss utanför ytterdörren. Ibland känner vi oss pratiga, utåtriktade och spralliga medan vi ibland är mer inåtvända, drömmande och analyserande.

Förklaringen ligger i de skiftande hormonerna i vår kropp. Under den här månatliga cykeln går våra hormoner och olika funktioner upp och ner. Man kan jämföra det med de olika säsongerna på ett år. Där dagarna med vår mens skulle kunna jämföras med vinter, tiden innan vår ägglossning som vår, ägglossningen som den korta sommaren och tiden innan mensen som den långa hösten.

Vinter – Menstruationsfasen

– Från första dagen av mensen –

En tid för vila och återhämtning! Mentalt sätt sker mycket kommunikation mellan våra två hjärnhalvor under den här tiden. Det gör att vi är ofta mer analytiska under vår mens.

Fysiskt sätt händer mycket i kroppen. Själva blödningen ger kroppen en sorts utrensning och precis som vilken detox som helst behöver kroppen då få vila. Livmodern är större i storlek och våra könsorgan är skörare under den här tiden vilket gör att det inte passar sig med intensivare träningsformer. Lugna promenader och stretchning räcker gott, men mest behöver vi vila. 

Eftersom alla våra hormoner är som lägst under den här perioden behöver vi mycket protein och fett för att stabilisera oss. Kroppen har ofta en lägre temperatur nu och mår bra av värmande, mustiga och näringsrika grytor och soppor.

Eftersom vi dessutom förlorar vätska behöver vi tillföra det i form av vattenrika frukter och grönsaker, men också mycket mineraler som försvinner, särskilt järn och zink.

Läs också: Kvinnors starka immunförsvar

Våren – Follikelfasen

– Tiden efter mensen –

Energin börjar sakta komma tillbaka! I början av den här tiden är hormonerna fortfarande låga men börja sakta öka. Både mentalt och fysiskt börjar vi får mer energi och lust till nya saker och till att vara kreativa.

Ämnesomsättningen är ofta ganska låg under den här tiden och förstoppning kan bli ett problem. Men genom att dricka mycket och röra på sig mycket (löpning, cykling och dans är bra träningsformer för den här tiden) kan man motverka detta och känna sig pigg och fräsch.

Vid den här tiden har kroppen behov av att ta hand om tarmfloran med probiotisk mat som surkål, kimchi och yoghurt. Proteinbehovet minskar lite, men grönsaksbehovet är stort. Ja, allt vegetabiliskt näringsrikt mår vi bra av vid den här tiden. Fibrerna och vätskan i grönsakerna hjälper oss också att hålla tarmen i bra skick under den här perioden.

Sommar – Ägglossningsfasen

– Dagarna kring din ägglossning, din fertila period –

Ägglossningen kommer alltid 14 dagar innan din mens. Men våra faser är lite mer överlöpande. Så man kan säga att ägglossningsfasen är mer eller mindre hela den fertila fasen – några dagar innan och en dag efter ägglossningen.

För någon som har en bra hormonbalans och är någorlunda frisk är ägglossningen den tiden vi känner oss glada, lättsamma, pratsamma, vi kan hantera människor och har generellt sett ett större behov av att umgås.

På grund av att testosteronet är som högst i vår kropp nu mår vi bra av intensiv träning som HIIT eller liknande.

Vi klarar oss oftast längre på mindre mat under den här tiden och vår kropp som har en högre temperatur mår bra av att äta mer kall mat som rawfood och sallader. Mycket grönsaker och frukter behöver vi under den här perioden eftersom antioxidanterna och fibrerna hjälper oss att inte få för mycket östrogen i omlopp och håller våra äggstockar i bra skick. Kål, broccoli och blomkål och olika grönsaksjuicer är extra bra under den här tiden.

Läs också: Så påverkar hormonerna huden!

Hösten – Luteala fasen

– Mellan ägglossning och mens –

Den längsta fasen!Vi går ofta in i den här fasen med mycket energi och engagemang men allt eftersom kroppen börjar göra sig redo för mensen ökar vårt behov av att dra oss undan och ta det lugnt. Den här tiden bör vi ha som mest av progesteron – vilket är ett riktigt mys- och feelgood hormon. Därför är PMS ett starkt och tydligt bevis på att man har för lite progesteron i kroppen och därmed en allvarlig hormonell obalans.

Det här är tiden vi har behov av att fullborda projekt, organisera och planera. När det kommer till träning är det bra att lyssna in din kropps behov här, ju närmre mensen du kommer desto lugnare bör du röra på dig. Pilates är vanligtvis en bra träningsform då man kan göra lite mer powerpilates i början av fasen för att göra lugn och avslappnande pilates i slutet av fasen.

Det är mycket viktigt vi får i oss tillräckligt med B-vitamin under den här fasen. B-vitaminerna hjälper dig att producera lugnande signalsubstansen serotonin och minska sötsuget. Gröna grönsaker som tillför mycket magnesium och kalcium är också viktigt under den här tiden. Kroppen mår bra av säd som bovete och quinoa, men även rotfrukter som sötpotatis och morötter, då dessa är rika på vitamin A vilket hjälper vår lever att rensa ut överskottsöstrogen.

Fertilitetskännedom borde vara en självklar kunskap att lära sig som flicka. För det handlar inte bara om att lära sig när man kan bli med barn och vilka mensskydd som är bra. Utan det handlar om att lära känna sig själv och den menscykel vi har, som vare sig vi vill eller inte påverkar hela vårt liv. Vi kan välja att ignorera den och må sämre eller välja att leva i harmoni med den och må vårt allra bästa jag. Valet är mitt och ditt.

Detta är en sammanfattning av en längre artikel.
Läs hela artikeln här: Lär dig att leva efter din menscykel 

Av Amanda M

Menscykeln