Trots att det ser bra ut på utsidan, så fungerar de flesta inte optimalt bra inuti. Faktum är att hela 20 procent av de människor som är smala är metaboliskt ohälsosamma. Bara en av åtta amerikaner är metaboliskt friska, enligt data från “National Health and Nutrition Examination Survey”. Det är allvarligt, med både kan och bör åtgärdas med ändrad livsstil.

Till exempel har en femtedel av unga människor i 20 årsålderns utvecklad fettlever, något som enbart äldre alkoholister uppvisade förr. Högt intag av läsk (fruktos) och sockermaten ger detta och därför kan detta också ändras (förbättras, läkas) genom att ändra kostvanor och livsstil (se nederst).

Metaboliskt ohälsa är allvarligt och riskabelt av flera skäl. Ett är att de som är metaboliskt ohälsosamma riskerar att bli allvarligare sjuka av infektioner. Funktionsmedicinska läkare har därför satt samman denna lista med markörer för metabolisk ohälsa att ha kolla på! (Länk fins längst ner)

6 primära markörer för metabolisk hälsa:

1. Midjemåttet – är viktigare än din vikt, säger professor Robert Lustig. För män skulle en midjemått större än 100 cm anses vara en riskfaktor för metabolisk sjukdom, och för kvinnor är det 88 cm.

2. Blodsockernivåer – En av de viktigaste markörerna för metabolismen är blodsockernivån före och efter att ha ätit, säger  Jeffrey Bland, Ph.D., fadern till funktionsmedicinen.

3. Triglyceridnivåer – slutprodukten av att smälta och bryta ner fetter i maten. Blodtriglyceridnivåerna är avgörande för utvärderingen av fettmetabolismen.

4. LDL-kolesterolnivåer – håll denna “dåliga” kolesterolnivå så låg som möjligt, rekommenderar barnläkaren David A. Kessler, M.D.,. Men halten är individuell, så håll koll på din egen LDL-halt.

5. Blodtryck – även om det inte tinns en exakt standard anger 135/80 en riskfaktor för metaboliskt syndrom.

6. Urinsyra – är en avfallsprodukt som finns i blodet, och den skapar när kroppen bryter ner puriner. Höga nivåer av urinsyra är förknippade med gikt – en form av artrit, men det är också relaterat till sockerkonsumtion. Hög urinsyra innebär att din energiproducerande mitokondrier inte fungerar bra, vilket är ett varningstecken.

Förbättra din metaboliska hälsa

Artikeln ger förslag på hur man förbättrar sin metaboliska hälsa – och i korthet är det en hälsosam livsstil med lågt kolhydratintaget och en mat lagad från hela råvaror. Ät bara naturliga fetter och oljor – speciellt öka intaget av omega-3-fettsyror. Regelbunden motion, god sömn och vila. Stressreducerande aktiviteter spelar stor roll.

Min kommentar: Till det lägger jag periodiska fasta, helst varje dag. Att fasta ändrar allt väldigt fort, speciellt blodsockerhalten och insulinnivåerna. Om du har en hälsosam livsstil är det bra att göra längre perioder av fasta, helst med lågt kaloriintag och minst i tre dagar. Börja gärna med en helgfasta med färskpressade juicer. Jag skriver om olika fastor och vad de gör i kommande “Sannas fastebok” (släpps i januari 2021) och det kommer bloggar om fasta i oktober.

Jag håller helt med om midjemåttet som den första och enklaste sättet att ha koll på sin hälsa. Har alltid levt enligt byxregeln: kan jag inte knäppa byxorna så håller jag igen på maten tills det slimmat av. Att röra sig mer hjälper också, för mycket stillasittande är skadligt.

Jag vet att det är lätt att lägga på ett par kilo, men det är i de flesta fall möjligt att gå ner genom att ta bort alla snabba kolhydrater (bekämpa suget) och äta mindre portioner. Mitt heta tips efter 45 år, med alla hormonomställningar etc. är att halvera portionerna, tugga dubbelt så länge och inte dricka med maten. Bara genom att minska mängden mat man äter till 70 procent så kan man få rejäl skillnad, överätande är stressigt för vårt system och bidrar stort till metabolisk ohälsa.

Det senaste året har jag även börjat göra Saltvattenflush, eftersom det för mig är ett effektivt sätt att tömma tarmen och hjälpa mot trög mage och förstoppning. Men där är vi alla olika. Pröva dig fram och lyssna till din kropp!

Kraften att förändra vilar hos oss!

FriskfaktorerHåll dig friskMat & näringMat och Hälsa