Vilken härlig sommarvärme vi haft under några dagar, underbart! Vi här i Norden behöver verkligen solens strålar, för att bilda det viktiga D-vitaminet som vi får alldeles för lite av här uppe.

När solen kommer fram uppmanas vi att skydda oss från solens starka strålar. Men är det verkligen så bra tro?

Jag har arbetat som hudterapeut under 16 år och när jag gick min utbildning så fick jag lära mig att det är oerhört viktigt att vi skyddar oss, helst med Sunblock (spf 50).
Jag började forska i det här med kemikalier, då jag själv efter många års arbetande med olika hudvårdsprodukter dag ut och dag in, blev kemikalie förgiftad. Jag började få symptom som eksem, allergi, klåda, ledvärk, trötthet och jag mådde mycket dåligt.

På den tiden ansåg man att inget kunde tas upp av huden, heller inte något av det man åt hade betydelse för huden. Sedan kom nikotinplåstren och resten är historia.

Nu vet man att både det man stoppar i sig eller sätter på huden har stor betydelse för oss. Huden är vårt största utsöndringsorgan och det visar sig oftast där, när något är i obalans i kroppen. Huden får ta den belastning helst enkelt som kroppen inte orkar med.

Jag utbildade mig vidare och efter 10 års studier och en massa forskning om varför jag blivit så kemikalie förgiftad, och förståelse om varför. Sätter jag idag inte på mig några kemikalier länge. Det jag inte kan äta, det sätter jag heller inte på huden!

Varje år tas det fram ca 10 000 nya kemikalier. Alla får ett gränsvärde. Men hur kan man komma fram till ett specifikt gränsvärde när vi alla är uppbyggda på olika sätt? Eller vet hur många olika produkter du använder av en kemikalie och hur ofta? Vet man vad som händer i kroppen när de olika kemikalierna kommer i kontakt med varandra? Nä- ingen vet!

Aldrig tidigare har vi människor utsatts för så stor exponering av skadliga ämnen som idag. Bekämpningsmedel, livsmedelstillsatser, kemikalier, samt miljögifter. Sedan skall vi inte glömma att många äter idag näringsfattig mat.

Förra året såldes det 3, 6 miljoner solskydd i Sverige ett värde av 379 miljoner kronor.

Kemikalier är mycket vanligt i solkrämer och dessa tas upp i kroppen och blir kvar i flera dagar. En viss del av krämen tränger in genom huden, och vi kan inte bryta ner vissa av ämnena. Det gäller exempelvis det kemiska ämnet bensofenon-3.

Man har gjort studier vid Sahlgrenska sjukhuset på människor och de fick smörja in sig med solkräm ett par gånger om dagen, under fem dagars tid. Sedan mättes hur mycket av kemikalierna personerna kissade ut. Det visade sig att de kissade ut upp till nio procent av det de smörjt in sig med. Dessutom visade det sig att de efter hela tio dagar fortfarande kissade ut benzophenone-3 som är ett kemiskt solskyddsfilter.

De kemiska solskyddsfilterna går in i huden och verkar genom att absorbera UV-strålning.
Fysikaliska solskyddsfilter (Zinkoxid och titandioxid) ligger kvar på hudytan och reflekterar UV-strålningen. (dock retar det huden, och jag skulle inte rekommendera dessa heller).

Enligt Naturskyddsföreningens nyligen publicerade studie är solskyddsfaktorer giftiga för alger och ryggradslösa djur som lever i vatten.
Man pratar mycket om att solskydd är farliga för våra vatten och fiskar och grodor. Men om det är det, varför är de inte farliga för oss människor? 😉

Dessutom hindrar krämerna att D-vitaminet bildas i huden, och krämerna hindrar solbrunhet att utvecklas som är ett skydd för våra hudceller.
Solskyddskrämerna är alltså helt verkningslösa för att skydda sig. De ökar snarare risken för hudcancer. Oftast är det inte solen som ger cancer, utan kemikalier i kombination med att solen absorberar in kemikalierna i huden som orsakar cancer.

Använd absolut inte solskydd i sprayform. I dem finns det massor med kemikalier som lätt absorberas genom luften och vi andas in dessa farliga ämnen. Vanlig solspray innehåller nanopartiklar (som tränger in i cellen) av titandioxid som kan skada dig och framför allt ditt barn som är mycket känsligare. Endast 20 procent av det solskydd som sprayas på kroppen hamnar på huden, resten åker runt i luften.

Ju högre solskyddsfaktor det är i en solkräm, desto mer kemikalier innehåller den oftast.
Den svenska kvinnan använder i genomsnitt 10-12 hygienprodukter varje dag. Dessa produkter innehåller tillsammans över 100 olika kemiska ämnen. Kvinnan absorberar mer än 2 kilo kemikalier, bara från personliga hygienprodukter och smink varje år. För män är siffran 1 kg.
Ungefär 80 procent av dessa ingredienser kommer in i blodbanan. Resterande 20 procent ligger kvar på huden och kan orsaka andra hälsoproblem, som utslag, eksem, psoriasis och på sikt även hudcancer. Ställ samma krav på hygienprodukter som på mat. Tyvärr kan det förekomma skadliga ämnen även i ekologiska hygienprodukter.

Tänk på att solskydd är en av de mest giftiga krämer vi smörjer in oss själva och våra barn med regelbundet.

Vi behöver alla ta ansvar och skaffa oss mer kunskap för att bibehålla vår hälsa och ta han om vår jord. Sluta inhandla besprutade matprodukter, allt som kan innehålla tungmetaller eller skadliga livsmedel. Farliga kemikalier i kosmetiska produkter. Undvik farliga ämnen i hushållsprodukter, kläder och möbler. Förebygga och ha kunskapen är nyckeln!

Läs alltid innehållsdeklarationen noga när du är ute och handlar. Även när det gäller hygienprodukter och rengöringsmedel. Oavsett om vi äter det eller sätter det på huden kommer kroppen behöva att ta hand om det.

Dessa ämnen bör du undvika i hygienprodukter:
1. Varje ingrediens som innehåller ordet ”betain” exempelvis Cocamido propylbetain, som är en hudirriterande syntetisk kemikalie. Enligt svenska Arbetshälsoinsitutet är kokamidpropylbetain en av de vanligaste ämnen som orsakar arbetsbetingad allergi.

2. Alla ingredienser som har någon kemikalie som slutar på ”eth” exempelvis ammonium laureth sulfat, sodium lauret sulfat eller natrium laureth sulfat.

3. Cetronium klorid.

4. PEG ämnen.

5. Phenoxylethanol, Phenoxyglycerin.

6. Pulysorbat (E432-E436).

7. Kaliumsorbat E202, natriumbensoat E211 och sorbinsyra E200.

8. Paraffin, parafinum, vasselin och popylenglykol.

9. Alla ingredienser som slutar på ”paraben” exempelvis butylparaben (dessa är konserveringsämnen och är mycket hormonstörande).

10. Grapefruit Seed Extrakt är ett konserveringsmedel som inte fungerar utan att syntetiskt konserveringsmedel tillsätts också.

Tänk på att allt som du sätter på huden behöver även tas om hand av lever eller njurar. Så alla kemikalier spelar roll, det är bara fråga om hur mycket din kropp klarar av och under hur lång tid. Vi vet idag att huden är som en svamp, suger upp det mesta.

Vad kan jag använda i stället?
Kokosolja är inte bara en fantastisk föda utan även en mycket fantastisk skönhetsprodukt. Exempelvis som deo, hudkräm, tvättkräm, solskydd, tandkräm, ansiktsmask och mycket mer.
Kokosolja är packad med vitamin E, som uppmuntrar tillväxt och reparation av hudceller, skyddar mot åldrande och förhindrar dina läppar och hud att torka ut. Den är även rik på vissa proteiner som kan skynda på läkningstiden. Vilket ger din hud mer lyster. Den är även fettförbrännande om du äter den.

Jag använder kokosolja som solprodukt. Tänk på att den inte räcker om du vistas i stark sol mellan 11-15. Då behöver du sitta under ett parasoll eller sätta på dig skyddande kläder.

bild

Andra bra alternativ är:
Hallonfröolja går snabbt in i huden och har ett naturligt solskydd mellan 28 och 40 SPF och den har även antiinflammatoriska egenskaper. Den innehåller bl.a Omega 3 och E-vitamin som hindrar den inflammatoriska processen och kan reducera rodnad m.m.

raspberry--berry_19-115387

Morotsolja stimulerar cellernas tillväxt och bl.a starka antioxidanter som C och E-vitamin. Hudstärkande egenskaper och betakarotenet skyddar hudens celler mot fria radikaler som orsakar för tidigt åldrande. Morotsoljan kan även göra att du blir mer brun, då denna ökar melaninet (det pigment som bestämmer din hudfärg). Morotsoljan har en naturlig solskyddsfaktor mellan 28-40 Spf.

Carrots

Tänk på att huden är vårt största organ och allt man stryker på huden absorberas in i kroppen. Så det du tar på huden skall du även kunna äta!

Fler tips inför sommaren:
1. Ligg helst inte i solen mellan 11-15.
2. Ha alltid parasoll, hatt eller kläder som solskydd. Skugga och kläder. Det finns speciella kläder, både för barn och vuxna, med solskyddsfaktor 50 eller mer. En vanlig tunn skjorta kommer upp i en solskyddsfaktor på 7–8.
3. Smörj in två lager kräm med minst solskyddsfaktor 15 och använd naturlig solskydd, som morotsolja, hallonfröolja eller kokosolja.
4. Var ute i solen, för den är inte farlig. Vi behöver D-vitamin. Men bränn dig inte för det är då det skapas inflammationer som inte är bra.
5. Solen behövs för att alla våra sinnen skall må bra!

Gå nu ut i solen och få lite näring!

Kram
Johanna

HälsaLivet som JohannaSkönet