Att kombinera fläderbär och malörtste ger en rad starka antioxidanter, bitterämnen och slemlösande ämnen som kan främja tarmens rörelser (peristaltiken). Det vill säga normal tarmfunktion som kan både befria och rensa ut. Efter 11 besvärliga år med nedsatt tarmfunktion har jag fått tillbaka full funktion med hjälp av Artemisia-kuren! Det är en fantastisk känsla milt sagt, något som många fler upplevt mha min nya kur. Jag har valt något som alla kan få tag på: torkade Fläderbär (Elderberry) och Malört (Wormwood) – båda med väl dokumenterade medicinska effekter i vetenskapliga publikationer. Det är enkelt att göra och mat, så enkelt och välgörande. Version 22/11 -22

Varför Artemisia-kuren?

Denna nya kur har jag utvecklat då jag av en tillfällighet upptäckte dess stora tarmstimulerande effekt. Det var en septemberkväll 2022 som jag lade till en msk nykokt fläderbärssylt till kvällens yoghurt (gjord på kokosmjölk eller komjölk) med paleo-granola (Chelsies) och drack de två koppar malörtste som jag hade börjat inta på kvällen – och det blev snabbt en oerhörd aktivitet på mina tarmar.

Första gången rörde de sig som ormar ett slag och det brötade och knorrade länge i buken, en bit in på natten. Något var på gång, och morgonen efter tömdes en större mängd av något mörkt (svart bitvis), illaluktande, som antagligen funnits ett slag. Jag har tidigare besvärats av tarmfickor efter mkt inälvsmask och skadlig biofilm (vilket är betydligt vanligare än vi förstår). Detta är nu utrensat m.h.a. VASS-fastan, örter som i Artemisia-kuren och laktatenema.

Efter en handfull kurer under två veckors tid blev min mage mycket välfungerande, på ett sätt som den nog aldrig någonsin ha varit! Då jag har en trögare Vata-mage är jag väldigt tacksam (se bild nederst för magtyp). Jag gör nu denna kur en till tre gånger i veckan, och nu räcker det att jag sätter tio torkade bär till Malörtsteet när jag brygger det. Fläderssylt är gott och nyttigt att äta till hemlagad mat också. 

Feedback från fasteterapeuter som testat den är att många fått stor effekt med befriande tarmtömning. Några märkte dock inget, varvid de antingen har noll problem med tarmfickor och tömningar eller behöver göra om med lite högre dos. Men Artemisia-kuren fungerade fantastiskt för mig och hoppas den hjälper fler. Om inte annat har man fyllt på med stärkande och näringsrik mat, laddat med antioxidanter och med effekt mot parasiter av alla dess slag! 

De av mig utbildade Fasteterapeuterna vid Holistic Health Academy har koll på allt detta, de kan svara på frågor för jag hinner inte med det. 

Jag delar nu min nya Artemisia-kuren fritt med er, för de som vill pröva den på eget initiativ och ansvar. OBS! jag rekommenderar inget till någon, delar bara min och andras erfarenhet.

Visste du att förstoppning är ett problem för många, speciellt hos post-fertila kvinnor? Samt att väldigt lite forskning görs och mycket lite hjälp finns att få. Jag skriver om detta i tarmkaptitlet i Sannas fastebok.

Skaffa hem

Ni behöver Malört och Fläderbär, torkade eller färska/frysta. Jag började med att koka sylt på de färska bären jag plockat i trädgården, och sedan frysta bär och jag tycker att den sylten är godast. Tog då bären och lite vatten och antingen skalade äppelklyftor (blir Grevinnssylt) eller 5g rårörsocker eller kokossocker per 100 g bär. 

Men det går lika bra att använda torkade fläderbär, och det och torkad malört finns att köpa här i VASS-shopen på Naturalshop: Artemisia-kuren

.

Dr Sanna Ehdins recept – gör så här:

 1. Lägg de torkade fläderbären i en rostfri kastrull och täck bären väl med vatten.

 2. Koka bären under lock på låg värme i 20 min tills de blivit en sylt, fyll på med mer vatten om det behövs. Det finns tillräckligt med sötma i torkade bär så ingen sötning behövs. Förvara i en glasburk i kylen, koka till en burk i taget är lämpligt. 

 3. På kvällen tag ca en (eller två) msk sylt till mat eller yoghurt m granola (glutenfri müsli t ex ekologisk paleo-variant från Chelsie’s i Stockhom). Det kan vara bra i början att inta mer fibrer, men sedan behövs det nog inte.

 4. Drick även två koppar malörtste på kvällen, och det smakar rejält bittert i början men man vänjer sig och blir gott att dricka sedan. Tag 1 tsk torkad Malört till en kopp, dra en minut o ta bort örten. Vid nästa kopp låt dra ett par minuter. Kort tid viktigt för det kan bli väldigt starkt o bittert/beskt annars. Alternativt gör en större batch i halvliter kokande vatten dra 3 minuter. Filtrera bort malörten och drycken kan sparas kallt i kylskåpet ett par dagar. 

Tips: Malörtste är även lugnande så lämpligt att dricka före läggdags.

Torkade fläderbär och malört finns i paket här och det räcker till massor av Artemisia-kurer!

.

FAKTA Fläderbär och Malört:

Malört är ett traditionellt läkemedel har använts i tusen år för att förebygga och behandla infektionssjukdomar, särskilt i utvecklingsländer. Se mer nedan.

Fläder – Sambucus nigra, fläder, fulbom och hylle – denna vackra och näringsrika växt har många namn! Fläderbär stimulerar ett starkt immunförsvar på grund av dess flavonoider, såsom quercetin, and anthocyanidin. Dessa flavonoidföreningar och glykosider har potential att motverkar eller lindrar infektioner samt vara slemlösande. Bäret är även rikt på C-vitamin och betakaroten. Därför är det använt sedan mycket länge i vår traditionella Folkmedicin. Läs om Fläderbärens fina effekt att motverka v’rus mm i Fördel fläder.

Malört (Artemisia): ingår i familjen korgblommiga växter och den beskrevs 1753 av Carl von Linné i Species plantarum. Den är en gammal kultur- och medicinalväxt som odlades redan i det gamla Egypten. Malört är högväxt, silvergrå och mycket aromatisk, och återfinns över stora delar av norra halvklotet. Absinthium är grekiska för ”beskt men nyttigt” och svenska namnet “malört” syftar på att den skyddar kläder mot mal. 

Bittert och beskt är bra!

Bittert och beskt är sammandragande, uttorkande och lugnande för vår kropp, vilket innebär att det är bra mot svullnader, inflammationer, slembildning och jäsningsprocesser. Alla dessa driver ju på sjukprocesser, så det vill vi undvika.  Enligt den ayurvediska hälsofilosofin bör den dagliga maten innehålla salt, surt, sött och bittert för att ge en god balans i våra kroppsvätskor.

De bittra och beska smakerna sätter även igång tarmrörelser. Det kan hjälpa till att minska matsmältningsbesvär som gaser, uppkördhet och sura uppstötningar. Dessutom stimulerar bitterämnena gallblåsan och levern. Allt detta leder till förbättrat näringsupptaget, vilket i sin tur stärker immunförsvaret och hel kroppen!

Faktum är att bittra och beska örter under tusentals år har spelat stor  roll inom folkmedicinen för rening och läkning. Traditionella bittra och beska svenska örter som alltid odlades i örtagårdarna förr är exempelvis malört, pors, gråbo, maskrosblad och -rot. Så lägg till dem i kosten som kryddning eller drick dem som bitterdrycker – malörtste och för de som dricker alkohol, vår traditionella svenska kryddade nubbe. ”Piratens besk” är den enda rena nobben gjord på Malört.

Det finns ett 30-tal Artemisia varianter och en uttömmande litteraturundersökning avslöjade att de olika arterna av Artemisia har ett brett utbud av biologiska aktiviteter inklusive antimalaria, cytotoxisk, antihepatotoxisk, antibakteriell, antifungal och antioxidant aktivitet. Några mycket viktiga läkemedelsledningar har upptäckts från detta släkte, särskilt artemisinin, det välkända antimalarialäkemedlet isolerat från den kinesiska örten Artemisia annua. Terpenoider, flavonoider, kumariner, koffeoylkinsyror, steroler och acetylener utgör huvudklasser av fytobeståndsdelar av släktet. 

Referenser (fler kommer i bitter-blogg)

  • Bora KS, Sharma A. The genus Artemisia: a comprehensive review. Pharm. Biol. 2011; 49: 101-109.
  • Tan RX et al, Biologically active substances from the genus Artemisia, Planta Med, 1998 64(4):295-302.
  • Läs om Fläderbärens fina effekt att motverka v’rus mm i Fördel fläder (med vetenskapliga referenser)

FAKTA: Artemis var enligt grekisk mytologi jaktens gudinna samt beskyddare av kvinnor. Hon var även modern till allt levande, människor och djur. Artemis är tvillingsyster till Apollo och månens gudinna i grekisk mytologi. Den romerska motsvarigheten är gudinnan Diana. Malört på latin är uppkallad efter Artemis, så kraftfull är den. Plus den har mycket långa läketraditioner inom Folkmedicinen.

PS ursäkta ev stavfel, jag har dyslexi och tar sin tid se stavfel ibland.

Dr Sanna Ehdin