Johanna spenat

Vi minns alla Karl-Alfred, den muskulösa sjömannen som åt spenat för att hålla sig stark, men är verkligen spenaten så supernyttig? – Svaret är ja!

Här listar jag bra saker med spenat, men också vad du bör tänka på för att få ut maximalt av den.

  • Spenat innehåller mycket järn: 2 milligram per 100 gram (dock behöver vi göra en slow juice av den för bästa upptag av järnet).
  • Spenat innehåller mycket antioxidanter.
  • Spenat har högt vitamininnehåll med gott om A- & E-vitamin.
  • Var försiktig med att låta spenaten ligga framme i rumstemperatur då det kan bildas nitrater. Nitrater är ett omdiskuterat ämne, och senaste forskning visar på att det kan vara kärlvidgande och blodtryckssänkande, minskar magbesvär samt vara naturlig del av immunförsvaret, men det ska konsumeras i små mängder.
  • Spenat innehåller basmineralerna calcium, magnesium och kalium.
  • För att behålla så mycket av näringsämnena som möjligt, så ät den rå eller gör en juice.

Kram
Johanna

 

 

 

HälsaKost