Nu var det Trick or treat – bus eller godis – men frågan är om du skulle ge kokain till ett barn? Faktum är att socker är åtta gånger mer vanebildande är kokain. Socker är en drog som är lika beroendeframkallande som nikotin och heroin. Så varför ge det till barn…?

Jag var tidigt ute 1996 när jag började föreläsa om hur giftigt socker är för vår kropp – och inte bara ger hål i tänderna. Numera vet de flesta om detta, men få verkar känna till att sockrets starka beroendeframkallande effekt på hjärnan. Det är värre än nikotin, heroin och kokain. Ny forskning visar också att var tredje svensk riskerar depression på grund av sin höga sockerkonsumtion. Inte så konstigt när en hög sockerkonsumtion både skapar inflammation och slår ut kroppens egna, naturliga belöningssystem.

Socker är ett gift som har en rad mycket skadliga effekter på kroppen. Dagens höga sockerkomsumtion ökar risken för en förtidig död – men det går långsamt med gradvis försämringar. Socker är som rökning, det märks inte förrän efter ett antal år när kroppen belastas för mycket.

Socker är faktiskt  v ä r r e  än rökning för där vet man ju hur mycket man rökt, men sockerkonsumtionen är svårare att veta eftersom det mesta göms i den moderna maten. Det hjälper inte att det är färgglatt, snyggt förpackat eller säljs med festligt lockande reklam – effekten är densamma för den stackars kroppen.

“Det finns 600,000 olika sorters mat i USA, av dem har 80 procent tillsatt socker.” Dr. Robert Lustig, professor i pediatrik vid UCSF.

Socker är beroendeframkallande

Flera forskningsstudier har visat att socker har direkta och indirekta negativa effekter på kroppen och många av dem finns listade nedan. Sanningen är också att socker är en drog som är lika beroendeframkallande som nikotin och heroin – och den aktiverar många fler center i hjärnan än vad kokain gör (se bilden). Socker är åtta gånger mer vanebildande är kokain.

Beroendeeffekten gör att ju mer man äter, desto mer vill man ha.

Det kan vara svårt att sluta helt enkelt, och vi är olika känsliga för att fastna i sockerberoende. Sockerberoende är en ärvd känslighet för socker, och denna kan förstärkas genom ett högt kolhydratintag under uppväxten. Bitten Jonsson, leg sjuksköterska och addictionexpert har informerat om detta i 20 års tid.

Sockermaten är en stor bov bakom hjärnobalans. Den utbredda sockerkonsumtionen startar tidigt i åldrarna med godis, läsk, glass och socker i maten. Idag utgör det i snitt en fjärdedel av energikonsumtionen hos barn och ungdomar. Även de små barnen får i sig socker via fruktjuicer och barnmat på burk som innehåller inverterat socker (fruktos och glukos), där glukosen tas upp i blodet snabbare än vanligt socker (sackaros).

Forskning har visat att en hög läskkonsumtion hos tonåringar ”förbereder” kroppen för vin, öl och sprit. Skillnaden är inte så stor mellan det ena och det andra – de kickar igång samma opiatsystem i hjärnan – vilket betyder att det redan är ”bäddat” för en övergång från sockerberoende till alkoholberoende.

Socker ger näringsbrist

Socker ger även näringsbrist eftersom det stjäl viktiga mineraler ur kroppen för att brytas ner. Socker sänker upptaget av kalcium och magnesium. Dessa behövs för viktiga processer såsom uppbyggnad av ben och tänder respektive aktivering av enzymer och energiproduktion.

Dessutom urlakar socker kroppens ben och vävnader på mineraler, vilket på sikt bidrar till benskörhet. Studier av naturfolk har visat att när de övergår till västerländska matvanor får de sämre benstruktur och dåliga tänder. Man kan undra varför detta samband inte diskuteras eftersom benskörhet numera är en av de vanligaste folksjukdomarna.

När sockerhalten ökar i maten utsöndras mer krom, vilket bland annat visar sig i att många diabetiker har krombrist. Detta gör i sin tur att andra mineraler inte kan fungera så väl i kroppen. Krom används också för att dämpa suget efter sötsaker.

Precis som olagliga droger kan stora mängder socker vara mycket dåligt för dig. Förutom fetma och typ 2-diabetes kan socker påverka din ämnesomsättning, försämra hjärnans funktion och göra dig mer mottaglig för hjärtsjukdomar och cancer. Det bidrar även till tidiga och fler rynkor.

Enligt en medicinsk definition skulle raffinerat socker i olika former inte få lov att finnas i mat eftersom det är ett gift som stjäl näring ur kroppen! Socker är ett beroendeframkallande njutningsmedel – inte mat.

Socker hade sannolikt inte blivit godkänt som tillsats i vanlig mat om det hade varit en ny produkt idag.

Sockrets dokumenterade negativa effekter

• Socker kan orsaka för låg eller förhöjd blodsockerhalt.
• Socker hämmar immunförsvaret.
• Socker är inflammationsframkallande och ökar risken för cancer.
• Socker kan orsaka depression.
• Socker kan orsaka svampinfektion (candidiasis).
• Socker kan bidra till benskörhet (osteoporos).

• Socker påverkar proteiners struktur (via bildning av AGE-komplex) och försämrar därigenom upptaget av protein och blodproteiners förmåga att transportera ämnen.

• Socker ger höjning av blodfetter och LDL-kolesterol i blodet (det senare indikerar inflammation och är stor riskfaktor för ohälsa).

• Sockerkonsumtion har samband med utvecklingen av degenerativa sjukdomar (typ 2-diabetes, demens, njursvikt).

• Socker minskar vävnadselasticitet och förstör blodets mikrokapillärer vilket skyndar på åldrandeprocessen, ger rynkor och grått hår.

• Socker ger upphov till hyperaktivitet, oro, koncentrationssvårigheter och retligt humör hos barn.
• Socker bidrar till åderförkalkning och hjärt-kärlbesvär.
• Socker kan ge huvudvärk och migrän.

• Människor som äter höga halter av socker har tre gånger så stor risk att utveckla Parkinsons sjukdom som dem som äter måttliga mängder.
• Socker orsakar karies.
• Moderns sockerkonsumtion under graviditeten kan påverka fostrets tillväxt.

Fakta sockerkonsumtion i Sverige

  • Vi äter i snitt 40 kg vitt raffinerat socker per person i Sverige. Därutöver minst lika mycket modifierad stärkelse (stärkelsesirap) i läsk, godis, glass, bakverk etc. Det är upp till 80 kg per person och år…
  • Vi lägger i snitt 40 procent av vår matbudget på chips, läsk, pizza, godis, choklad, vin, öl och alkohol.
  • Läskkonsumtionen är 88 liter per person och år i Sverige, och bara det innebär cirka nio kg socker/stärkelsesirap.
  • 2014 pekade WHO ut socker som ett lika stort hot mot världshälsan som tobak.

Men allt som är sött är inte socker. Industrin har tagit fram en rad nya varianter, och i läsken har sockret ersatts av glukossirap (stärkelsesirap). Det består av ungefär 55 procent fruktos och 45 procent glukos och det är ännu mer skadligt och fettbildande än det rena sockret. (Jag tar upp det i egen artikel.)

Text Ur Nya Självläkande människan, © Sanna Ehdin Anandala 2014. Forskningsreferenser finns där och i Sockerbomben 3.0  av Bitten Jonsson och Pia Nordström. Läs även här: 

KolhydraterKost & hälsaMat & näringRiskfaktorer