Allt som är sött är inte socker. Industrin har tagit fram en rad nya varianter, varav högfruktossirap (hfs) är lömskt – för det är dolt i maten och ännu mer skadligt och fettbildande än det rena sockret! Högre intag av högfruktossirap ger både fetma och fettlever, och nyare undersökning visar att cirka en femtedel av befolkningen har fettlever. Samt att det är mycket beroendeframkallande….

  • Jag skrev om detta för 14 år sedan, samma gäller idag och effekterna är ännu värre… Här en uppdatering med referenser.

Visste du att högfruktossirap (inkl koncentrerad fruktjuice) kan ge fettlever och keder till samma skador som hos en alkoholist – fast man inte dricker något? Det gör att levercellerna blåser upp som ballonger och sprängs – för att sen inte repareras vilket levern annars gör (självläker). Det blir kroniska skador på levern, och det kan ske och fortgå i det tysta – utan påtagliga yttre symtom under längre tid.

Fruktos ger fetma genom att lura din metabolism och störa den normala aptipkontrollen, dvs ökar suget.

Fakta: högfruktossirap består av ungefär 55 procent fruktos och 45 procent glukos, och ren fruktos lurar din metabolism och stör den normala aptitkontrollen, vilket ökar suget och tar bort mättnaden.

Hög konsumtion av fruktos leder till viktökning och putmage (ölmage), ökad LDL (inflammationskolesterol), minskat HDL (skyddande kolesterolet), höjda blodfetter, höjt blodsocker och högt blodtryck – alla symtom på klassiskt metabolt syndrom. Vilket tyvärr bäddar för industrisamhällets nya kronikersjukdomar.

Den modifierade stärkelsen i högfruktossirap är den nya sockerdödaren!

Modifierad högfruktossirap (hfs) finns överallt i godis, glass, bakverk, industriprocessad mat, läsk, såser, dressingar, färdigmat etc. Högfruktossirap kallas för olika namn som stärkelsesirap, melass, modifierad stärkelse, koncentrerad fruktjuice, Hfcs mm. Läs alltid på förpackningen och undvik dessa! Eftersom Livsmedelsverket inte skyddar oss från detta (begränsar eller förbjuder skadlig ”mat”) behöver vi skydda oss själva.

Högfruktossirap gömt i mat

Vi äter i snitt knappt 40 kg socker per person och år – men den modifierade högfruktossirapen utgör minst lika mycket (diffus rapportering och statistik om stärkelsesirap). I USA står högfruktossirap för 40 procent av sötningen, för att det är en billig industribulkprodukt. Som är beroendeframkallande.

Sett bara på läskkonsumtionen per år är den 88 liter per person och bara där har ni 8,8 kg (Jordbruksverket). Sedan äter svenskarna cirka 17 kg godis per person och år, vilket är mest i världen och dubbelt så mycket som genomsnittet i EU. I godis är det mesta bara högfruktossirap numera. Jämför med bärkonsumtion på 2 kg/år o person – den kan vi öka för bär är mkt nyttigt.

Industriell fruktos skadar

Fruktos har ansetts som bra tidigare för det inte höjer insulinnivåerna. Däremot ökar det radikalt insulinresistens, vilket är mycket farligare eftersom det är förstadium till diabetes. Det är normalt att få högre insulinnivåer i blodet, men de ska inte stanna förhöjda och det blir resultatet vid insulinresistens.

Göran Petersson, som är professor emeritus i kemi och biologi vid Chalmers i Göteborg säger att högfruktossirap  har ungefär dubbelt så stora negativa effekter som vanligt socker, och att högfruktossirap har ett högre glykemiskt index, GI. Han säger också att vanligt socker har ca 30 % högre söthet än glukos, och därför tillsätts en större mängd högfruktossirap för att få samma söthet som för vanligt socker.

Förutom insulinresistens riskerar man att få leverskador, förhöjda blodfetter och en hel rad andra hälsoproblem för att:

  • Fruktos bryts ner i levern precis som alkohol och producerar många av samma bieffekter, inklusive ölmagen…
  • Folk äter 400-800 % mer fruktos nu än vi gjorde för 100 år sedan eftersom det finns gömt i den mesta processade industrimaten, läsk och godis.
  • Fruktos bryts nästan enbart ner i levern och omvandlas direkt till farliga fetter, vilket är ett av skälen till att fruktos är den ledande orsaken till fetman.
  • Fruktos höjer även halten av urinsyra, och det är farligare än förhöjda kolesterolnivåer eftersom det ger en kronisk, låggradig inflammation som ökar risken för hjärtkärlsjukdom, hjärtattack, cancer, artrit och förtidigt åldrande.
  • Endast 20 procent av den glukos (som finns i socker) du äter bryts ner i levern, cellerna använder det som sin bränslekälla och det bränns därmed upp direkt efter konsumtion (vid små mängder, undvik alla stora intag)
  • Högfruktossirap är främsta orsaken till fetman.

Fruktos i högre dos har en rad toxiska effekter inklusive icke-alkoholrelaterad fettlever. Dessa biologiska förändringar ses inte hos människor som äter stärkelse (eller glukos), så fruktos är den dåliga kolhydraten – om man äter mer än 25 g per dag. Det är lätt gjort eftersom högfruktossirap finns gömt i den mesta maten. Det göms under en rad namn på förpackningarna så står det inte socker eller sukros så är det sannolikt högfruktossirap.

Man kan också bli sensiterad till fruktos, vilket innebär att ju mer du äter desto effektivare tar kroppen upp det, och ju mer du tar upp desto större skador… Sen blir man även mer känslig för de toxiska effekterna. Högfruktossirap borde förbjudas eftersom en så tydlig koppling till ökning av fetma och metabolt syndrom har visats vetenskapligt.

Läsk ger fläsk!

Beroendeframkallande

Varför slutar man inte med det som är uppenbart skadligt för kroppen? Därför att högfruktossirap är lika beroendeframkallande som kokain. Perfekt för en livsmedelsindustri som vill gör folk 1. beroende sv deras produkter, och 2. sälja oändligt mycket. Med noll ansvar för folkhälsan. Hmm.

Det är alltså inte snällt att ge sina barn eller barnbarn läsk och godis, för läsk ger fläsk. Både dessa är långsamma dödare och barnen riskerar få hälsoproblem när de blir runt 30 år. I USA finns nu den första generationen där många är infertila och tyvärr inte kommer att överleva sina föräldrar.

Det är dags att göra något radikalt – nu!

Apropå motion – du behöver 30 minuters promenad för att förbränna sju st gelehallon (samma för en kaka, ett glas juice eller 400 g grönsaker). Men det tar inte bort de skadliga effekterna på levern – och vem äter bara sju st gelehallon…?

Fruktos i mat? 0,5 dl russin eller 2,5 dl vindruvor 12,3 g 2,5 dl torkade aprikoser 16,4 g och 2,5 dl torkade fikon har 23 g fruktos. Så var försiktig även med raw food för det kan vara dold fruktosbomb.

Referens:

Läs mer:

Dr Sanna Ehdins blogg