Hej härliga du! 

Hoppas att du mår bra! 

Jag har satt i gång och spelat in lite matnyttig information om hur du tar hand om din hud i höst, och även hela kroppen. Du kan hittar filmerna på min Instagram. Går gärna in och följ mig för mer inspiration om hälsa, skönhet och entreprenörskap! 

Innan vi går in på veckans ämne så får du inte missa intervjun med mig på Ekoappen! Här berättar jag om mina hemligheter som framgångsrik entreprenör och hälsonörd! 🙂 

Goda bakterier kan få dig att gå ner i vikt!

Idag är en stor del av Sveriges befolkning överviktiga och många har svårt att gå ner i vikt, oavsett vad de gör.

Stress är en stor orsak till att man inte går ner i vikt, då stresshormoner avstannar förbränningen.

Nu har man även sett att vårt mikrobiom, de 100 biljoner mikroberna som lever i vår tarm, spelar en avgörande roll om man är överviktig eller inte.

Tyvärr är den västerländska kosten med ett överflöd av kalorier och processad mat en orsak, då den innehåller lite eller inga prebiotiska fibrer. 

Äter du en kost med prebiotiska fibrer, gynnar du de goda bakterierna, det är mat för dem. Prebiotika är komplexa kolhydrater som inte bryts ned av kroppens matsmältningsenzymer och når på så sätt tjocktarmen. Dina tarmbakterier bildar kortkedjiga fettsyror när de matas med prebiotisk mat. Prebiotisk mat hittar du bland annat i miso, vitlök, lök och jordärtskocka. 

Tarmbakterier producerar alltså kemikalier som består av kortkedjiga fettsyror, och när dessa aktiveras bildas en signalväg som avgör hur mycket du kommer att lägga på dig. Vi har två system som arbetar tillsammans, hormonsystemt och mikrobiomet (dina goda bakterier). Dessa hormoner varnar tarmen hur mycket mat som är på väg ner. Tarmbakterierna spelar en stor roll när informationen skickas vidare till matsmältningssystemet och hur den agerar på maten.

Blir det störningar kan signalen utebli, vilket kan göra att du inte känner dig mätt och du äter mer. Det påverkar även hastigheten på tarmen (hur snabbt maten tar sig igenom tarmen), vilket är avgörnade hur mycket du lägger på dig. Uteblir dessa kortkedjiga fettsyror, får du en sämre fettförbränning helt enkelt. Man har även sett att näringsupptaget blir sämre. 


Var hittar du bra tarmbakterier?

Tyvärr har många av de probiotiska tillskott som säljs på marknaden ingen eller låg effekt. Det är oerhört viktigt med kvalité och de flesta förstörs redan av den sura magsyran. Den bästa jag vet är de från Innate Respons och deras Flora serie, den fungerar jättebra! Du kan även gynna din hälsa genom att äta probiotika i form av kimchi och syrade grönsaker, så får du ett bredspekta av olika stammar.

Idag räknas våra tarmbakterier som ett eget organ och det är lika viktigt att ta hand om det som vilket organ som helst, om inte viktigare!

Så här gynnar du kroppen till viktnedgång: 


1. Ät mat som gynnar tarmen
Ät en prebiotisk och probiotisk mat. Fyll upp tallriken med 50% till varje måltid. 


2. Motion och rörelse 

Rör på dig minst 30 minuter om dagen, med någon pulshöjande aktivitet. 


3. Se till att få i dig bra fetter

Ät omega 3 och andra bra fetter som att gynnar dina hormoner och dina goda bakterier. 


4. Ta bort sockret

ta bort alla snabba kolhydrater, socker och framför allt det dolda sockret. Ex majssirap hämmar hormonet leptin som bestämmer när du är mätt, vilket gör att du överäter. 

5. Lugn och ro övningar 
Utför mindfulness och djupandas in och ut genom näsan och långt ner i buken, minst 15 minuter om dagen. Det gör att din kropp kommer ner i lugn och ro och du utsöndrar mindre stresshormoner som annars skulle hindra fettnedbrytningen. 

Ladda nu med goda bakterier!

Ha en fin dag.


Kram

Johanna – Din häloshero!

Holistic Health AcademyJohanna Bjurström