Jag införa ett nytt begrepp: hälsolivslängd i stället för medellivslängd. Därför att det är ointressant hur många år vi lever, det viktiga är hur länge vi är levande: friska, väl fungerande och hyfsat vitala.
Att vara smal och vital är ju attraktivt, men det egentliga syftet är att minska slitaget och behålla organens funktion så väl och så länge som möjligt. Därför vill jag införa ett nytt begrepp: hälsolivslängd i stället för medellivslängd. Därför att det är ointressant hur många år vi lever, det viktiga är hur länge vi är levande: friska, väl fungerande och hyfsat vitala. Medellivslängden struntar i om det är årtionden med kronikersjukdomar och tung medicinering, operationer och kraftigt nersatt hälsa och livskvalitet, bara man hålls vid liv.
Hälsolivslängden innebär hur länge vi kan leva friska, hälsosamt och med väl fungerande kroppar och psyken – utan att behöva medicinering. Jag menar att det är fullt möjligt och har sett många livs levande exempel på det. Men det kräver att man tänker till och går utanför det nuvarande tänkandet – eller att man aldrig kommit in i det.
En god väns morfar dog 95 år gammal och han var kärnfrisk och pigg ända in i slutet. Han skötte om sitt lilla lantbruk hela tiden, och åt havregrynsgröt varje kväll hela livet! I samband med millenieskiftet gavs det ut en dokumentärbok om hundraåringar i Sverige, och de är vanligen både aktiva och friska ända in i slutet. Läs det och bli inspirerad!
En ny hälsosyn
Det är lätt att glömma att det nuvarande läkemedelsbaserade sjuksystemet bara existerat i ett halvt sekel, medan människan existerat i hundratusentals år. Våra gener är skapade för hälsa och vitalitet. Därför vore det intressant att jämföra olika länder och kulturer världen över utifrån deras hälsolivslängd. Tänk om det dessutom är så att den patologiska (och polariserade) hälsa-sjukdomssyn vi har nu är helt fel?
Är sjukdom främst är ett resultat av näringsbrister och felaktig kost – vilket främjar nedbrytande processer och tillväxt av patologiska organismer?
För mycket omega 6/3 ger för mycket inflammation (och förslitning i kroppen). Det ska vara 2:1 helst, slv rek 5:1 men nya data tyder på att det ligger på 20:1 i Sverige (återkommer om detta). Det innebär tjugo gånger mer omega 6 än omega 3 – och det är riktigt dåligt för kroppen.
Om man ser till de människorna som lever längst i hela världen – på Okinawaöarna mellan Japan och Taiwan – så är många är över hundra år gamla och hjärtinfarkt eller slaganfall är mycket ovanligt. Därför de har studerats ingående. De har en sund livsstil där de aktivt motverkar stress, rör på sig och vårdar sina nära relationer. De röker eller dricker inte och äter minst tio portioner grönsaker och frukt varje dag. Varje måltid består till tre fjärdedelar av grönsaker. Men de som flyttat därifrån och anammat västerländska matvanor och livsstil lever inte alls lika länge.
Våra gener är skapade för hälsa och vitalitet.
Näringens Charles Darwin
Redan på 1940-talet gjorde “näringens Charles Darwin”, den kanadensiske tandläkaren Weston Price intressanta upptäckter om näringens betydelse. De vackra, starka tänderna utan hål som han fann hos urbefolkningar på Yttre Hebriderna, eskimåer, aboriginer i Australien, indianer i Sydamerika, afrikanska stammar, polynesier med flera var ett resultat av deras traditionella kostvanor.
Deras mat var mycket rik på essentiella näringsfaktorer. Jämfört med den nya, moderna maten innehöll den traditionella kosten minst fyra gånger så mycket vattenlösliga vitaminer, kalcium och andra mineraler och minst tio gånger så mycket fettlösliga vitaminer från animaliska produkter. Dåliga tänder fanns däremot hos den “civiliserade” befolkningen på platsen som börjat äta den moderna, raffinerade kosten.
Flera års studier världen över fick honom att dra slutsatsen att hål i tänderna och deformerade tandbågar med fula, ojämna tänder var ett tecken på näringsbrist som leder till en fysisk förstörelseprocess och ett åldrande i förtid. För inte bara tandhälsan påverkades utan de fick även ett smalare skelett när de gick över till den processade födan. Det vill säga urkalkning av skelettet (benskörhet).
Lektionen vi kan lära från dessa studier är hur viktigt en sund livsstil och nyttig kost är (det står ingående om detta i Mat som läker (tidigare Sannas Matbok).
Dock tar det en till två generationer innan dessa problem visat sig i stor skala. Tyvärr är det vad vi nu ser med den massivt ökande ohälsan, speciellt psykisk ohälsa.
Hälsa är ett dagligt val
I ljuset i detta är det nu än viktigare att göra så hälsosamma matval som möjligt, varje dag. Dessutom är motion och stretching (smidighet) fundamentalt för god hälsa och pigghet. Ny forskning visar att den som motionerar minst tre timmar i veckan är biologiskt sett tio år yngre i kroppen än den som inte tränar! Det är viktigt att försöka få till minst en halvtimmes måttlig fysisk aktivitet varje dag.
Det vi kan lära oss av modern forskning är att oberoende av hur du känner dig kan du bli vitalare och piggare. De allra flesta processer i kroppen är reversibla, vilket innebär att de går även att “köra” på andra hållet. Svullnad, trötthet, ont i huvudet och stelhet är inte en återvändsgränd, utan kroppen kan rensa ur, svälla av och reparera sig själv. Det är vad detox-program gör.
Självläkningen finns där hela tiden och kan aktiveras. Det är våra val som styr vad som händer. Satsa på en lång hälsolivslängd!
Dr. Sanna Ehdin
- Artikeln ursprungligen publicerad på min hemsida i februari 2008, med ett par tillägg här.
- Läs mer om detta i Nya Självläkande människan, 2014.