bakterie-22974755

Många vänder sig till mig då de har magproblem och ofta beror det på att de har en försämrad tarmflora med för mycket “onda” bakterier som inte är bra för mage/tarm. Kosten består av för mycket socker, vetemjöl och jäst, eller att det ex kan ligga tungmetaller eller andra stressrelaterade grundorsaker i botten som orsakat detta problem.

Vad kan man då göra för att få en bättre miljö i tarmen?

1. Ta bort socker, vetemjöl samt jäst. Ta framför allt bort det onaturliga sockret ex aspartam osv. (detta gavs till råttor i en studie från 2008 och detta minskade de nyttiga bakterierna vi så väl behöver i tarmen avsevärt) Det “falska” sockret är minst lika dåligt.

2. Ät jästa produkter så som surkål, syrade grönsaker av alla dess former. Ex Kimchi, natto samt kombutcha. Ät dagligen och lite till varje måltid. Tistelvind har bra syrade grönsaker som du lätt hittar in din ICA butik.

3. Inta både bra mjölksyrebakterier och prebiotika. Så viktigt att det är av båda sorter. Prebiotika är en jäsbar substans som hjälper de goda bakterierna att växa.

4. Öka intaget av vitlök, då denna gynnar miljön och sägs stärka immunförsvaret men även reglera kolesterolet samt döda Stafylokockinfektioner.

5.  Gör avslappningsövningar och andningsövningar om du vet med dig att du lever i stressig miljö.

6. Tillsätt mer grönt i din kost.

I och med bättre tarmflora så gynnas ex. seretonin bildningen i vår magen/tarm. En signalsubstans som till 95% bildas i tarmen och bara 5% i hjärnan. Behövs för att bl.a reglera tarmrörelser men viktigaste signalsubstansen när det kommer till lycka och välbefinnande. Vårt må-bra-hormon och som är lugnande helt enkelt. Detta minskar ångest och depression, de hämmar inflammationsmolekyler cytokiner, minskar oxidativ stress och ökar näringsupptaget i tarmarna. Snabbare fettminskning och bättre psykisk hälsa.

Tänk på att magen är vår andra hjärna! 🙂

Kram
Johanna

Hälsa