Låt oss prata om hormonbalans! Först och främst, tack alla som hörde av er efter förra inlägget; det kom in massor av kärlek på Instagram. Nu, efter att ha delat min historia, tänkte jag prata lite om de förändringar jag har gjort sedan i våras, vilket har resulterat i två graviditeter direkt efter varandra. Jag har börjat läsa på om hormonbalans och försöker leva efter den principen, egentligen leva efter matkostcirkeln (frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag, snacks). Och givetvis massor av rörelse som promenader och ingen hårdträning. Men det här kommer jag prata mer om i ett annat inlägg, om hur jag gör för att läka mina hormoner.

Läs också: Min 3-åriga fertilitetsresa – längtan efter barn

Vad är hormonbalans?

Hormonbalans betyder att ha rätt mängd och mix av kroppens hormoner så att allt funkar bra tillsammans. Hormoner är kemiska meddelanden som styr viktiga saker som energiförbränning, humör och sömn. Stress, dålig mat och dålig sömn kan störa balansen. För att hålla hormonerna i schack, är regelbunden träning, bra mat och tillräckligt med sömn viktigt.

5 tips på bättre hormonbalans

  1. Regelbunden träning: Fysisk aktivitet kan bidra till att reglera hormonnivåerna. Både konditions (promenader)- och lättare styrketräning har visat sig vara fördelaktiga för hormonbalansen.
  2. Balanserad kost: Ät en näringsrik och varierad kost med fokus på grönsaker, frukt, fullkorn, hälsosamma fetter och tillräckligt med protein. Undvik överdriven konsumtion av processad mat och söta drycker.
  3. Sömn: Se till att få tillräckligt med sömn varje natt, eftersom sömnbrist kan påverka hormonerna som reglerar aptit, stress och tillväxt.
  4. Stresshantering: Hitta metoder för att hantera och minska stress, såsom meditation, djupandningsövningar eller yoga. Långvarig stress kan påverka hormonbalansen negativt.
  5. Undvik överdriven alkoholkonsumtion och rökning: Överdriven konsumtion av alkohol och rökning kan påverka flera hormonsystem negativt. Att minska eller undvika dessa kan vara fördelaktigt för hormonbalansen.

Självklart följer jag inte allt till punkt och pricka; jag använder de medel som passar in i min livsstil. De fem tipsen är egentligen ingen nyhet för någon; att vi borde leva och äta på det sättet. Det som har varit mest förändrat för min del är hur jag lägger upp de fem tipsen. Ingen hårdträning, så mycket protein jag kan till frukost, och aldrig hoppa över frukost. Inget kaffe direkt på morgonen, för då skjuter kortisolet i höjden och stressar kroppen (först frukost, sen en kopp te och sen tar jag en kopp kaffe). Jag dricker enorma mängder te eftersom örter hjälper att stabilisera hormonerna.

Men det här ska jag som sagt prata om i ett annat inlägg, är där något specifikt du vill veta mer om?

Följ gärna mig på Instagram!

Jennie Hormonbalans