Svartkummin, Nigella Sativa, är en växt vars fröolja har många användningsområden inom mat, hudvård och hälsovård. Den har använts i tusentals år för dess antiinflammatoriska och blodsockerreglerande effekter. Den har positiva effekter på immunförsvaret, fettförbränning, fertilitet och hjärnan. Svartkumminolja får även fart på matsmältning och tarmtömning, samt kan förbättra tarmfloran. Det är verkligen en multifunktionell och hälsobringande olja!

Det är fascinerande att den vackra och skira blomman kan ge så potentiellt verksamma frön. Svartkummin är en ettårig växt med vita eller blålila blommor som tillhör släktet smörblommor, ranunkelväxter. Den växer vild i Östeuropa, Mellanöstern och Asien. Odling av Svartkummin går minst 3 300 år tillbaka, då frön av N. sativa hittats i Tutankhamons grav. De små, svarta potentiella fröna omnämns bland annat i Bibeln, Koranen och inom Traditionell kinesisk medicin. Så dess terapeutiska användning sträcker sig långt tillbaka.

Resultat av omfattande granskning av modern publicerad vetenskap visar att Nigella sativa har många biologiska effekter såsom antiinflammatorisk, antihyperlipidemisk, antimikrobiell, antioxidant, antidiabetisk, antihypertensiv och sårläkning. Den har också effekter på reproduktionen, matsmältning, immunsystemet och hjärnan (antihistamin och analgetisk effekt). N. sativa har påvisats dämpa inflammatoriska tillstånd som reumatoid artrit, astma och diabetes.

Stark antioxidant

De svarta fröna har antioxidantiska egenskaper som kan minska inflammation både i kroppen och på huden och slemhinnorna. Biologiska och farmakologiska effekter tillskrivs dess två viktiga beståndsdelar Tymoquinon (TQ) och svartkumminoljan.  I fröna finns många andra aktiva ämnen (se bild nederst), varav flera även finns hos den effektiva oreganooljan. Det finns finns 2000 vetenskapliga studier publicerade på Nigella sativa (på PubMed)

Svartkumminolja har följande visade hälsofördelar: 

 • minskad inflammation 
 • slemlösande så bra mot allergier och sinuit
 • effektiv fettförbränning
 • blodsockerbalans
 • bättre mag-tarmhälsa: minskar magsmärtor, kramper, gaser och svullnad
 • främjar hud och hårtillväxt
 • aktivera hjärnan; mer alert och vaken
 • förbättrar modersmjölkens kvalitét och lugnar barnets matsmältning

Fröoljan kan även vara hjälpsam vid ulcerös kolit, då forskning har visat att svartkumminolja minskade de proinflammatoriska cytokinerna, laktatdehydrogenas, triglycerider och kolesterol som ökar vid kolit. Den främjar en hälsosam tarmfloran visade en studie på kycklingar som fick mat bestående av svart kumminfrömjöl och kokosnötsmjöl. Det gav en god tillväxtprestanda och tarmhälsa, med hämmande effekt mot patogena mikrober och förbättring av tarmflorans mångfald. 

Svartkumminolja botar allt utom döden.

(oklar källa – lärda arabiska mästare eller Kleopatra?)
.

Fart på tarmen

Jag upptäckte att ta endast en tsk svartkumminolja till dagen innan Alkalisk flush satte en väldig fart på flushen – och det kom ut mycket mer också! Sannolikt för att det sätter igång matsmältning och tarmrörelser genom att stimulera utsöndringen av magsafter, syror och galla.

Jag gjorde följande protokoll:

 • 1. På kvällen svalde jag 1 tsk svartkumminolja (eller 2 två kapslar) med glas vatten.
 • 2. På morgonen Alkalisk flush: 1 tsk bikarbonat och 1 tsk MgOxid i glas vatten, drick glas vatten efter det. 
 • 3. Inom en halvtimme tömde tarmen, och det har aldrig nånsin skett så fort! Samt att det tömde mycket och många gånger. Jag har gjort Alkalisk flush många gånger men aldrig upplevt något liknande! Det tömde så väl att jag blev lite medtagen… eller så berodde det på att det parasiter åkte ut.
 • 4. Man kan även ta lite svartkumminolja rektalt kvällen innan, antingen en kapsel eller blanda hälften av varje med kokosolja och frysa in i små avlånga staplar att stoppa in precis vid läggdags. Alternativt lägga svartoljan i öppnad och tömd kapsel för kosttillskott (helst gelatinkapsel). Att ta svartkumminoljakapslar rektalt var kväll i minst en vecka tog bort hemorrojderna för mig (och andra som jag delat metoden med).
 • Läs om Alkalisk flush och Saltvattenflushen här!
 • Svartkumminoljan finns i VASS-shopen på Naturalshop

.

Jag bad de utbildade Fasteterapeuterna att testa och ge feedback: 

1. ”Eftersom jag är pita brukar det gå relativt snabbt ändå på morgonen. Men idag fick jag en större tömning först samt två till. Så absolut var det mer renade. Protokoll kvällen innan: 1 tsk svartkumminolja oralt, 1 kapsel som jag fyllde helt och tog rektalt. På morgonen: 1 tsk vardera av bikarbonat, magnesiumoxid och C-vitamin i ett glas vatten och drack mer vatten sedan.”

2. ”Jag har provat vid två tillfällen, fungerar superbra! Sista tillfället behövde jag ingen alkalisk flush på morgonen, tömde massor ändå med endast tre kapslar som jag svalde ner kvällen innan innan sänggåendet samt en kapsel rektalt.”

3. ”Min kropp älskar svartkumminoljan, jag kör två kapslar varje morgon (1 tsk) och avföringen blir riklig men inte stökig.”

4.  ”Jag tog två kapslar i munnen och en där bak och gjorde saltvattenflushen påföljande morgonen, och allt var ute på en halvtimme efter det börjat tömma!! Jag har gjort flera innan så vet att jämföra.” Express Saltvattenflush alltså!

Tips för enkel snabbtömning: Ta en tesked svartkumminolja och 1/2 tsk havssalt i en kopp hett vatten och drick på morgonen!

.

Kemisk sammansättning

N. sativa-frön består av 32-40 procent olja, vilken innehåller främst linolsyra, oljesyra, palmitinsyra och trans-anetol. Biologiskt aktiva ämnen är tymokinon, dihydrothymokinon, p-cymen, karvacrol, α-thujene, thymol, α-pinen, β-pinen och trans-anetol.  Det finns även protein och olika alkaloider, samt fytostereoler. 

.

Svartkumminoljan finns t ex i VASS-shopen på Naturalshop – från Crearome eller Närokällan (den senare dyrare för exklusiv produktion med unikt pressmetod som bevarar alla näringsämnen intakta.)

Referenser