Min 3-åriga fertilitetsresa – längtan efter barn

Det är ingen hemlighet att min man och jag har försökt bli gravida de senaste 3 åren. Inte alla har koll på det, men jag har nämnt det på Instagram ett par gånger. Jag är även öppen med att prata om det till andra, eftersom vi är låååångt ifrån ensamma. Det finns folk som har kämpat dubbelt så länge som vi har, och det är så viktigt att prata om det!

Graviditet 1

Det började med att jag tog ut min spiral 3 år innan vi satte igång, eftersom jag ville få tillbaka min hormonbalans. Men när vi väl började hände ingenting. Sedan fick vi vårt första missfall, som jag trodde bara var en vanlig mens (jag småblödde flera dagar efter, så jag åkte in för att kolla), och det var ett tidigt missfall.

Graviditet 2

Efter några månader blev vi gravida igen. Den här gången fick jag starka symptom direkt. Jag blev otroligt varm i huvudet, kunde sova mitt på dagen, och gravtestet visade starkt positivt! Vi var överlyckliga och bokade in VUL (vaginalt ultraljud) osv. och njöt av att allt verkade fungera bra. Men på VUL hittade de inga hjärtslag, bara 2 hinnsäckar vilket tydde på en tvillinggraviditet. Så vi fick en missed abortion (ma); kroppen hade inte förstått att det inte växte någon bebis och hade inte stött ut det. Vi fick missfallet samma natt, och det var något av det smärtsammaste jag har upplevt. Det var som att få sammandragningar i livmodern som var tusen gånger så smärtsamma. Som tur var höll det i ungefär 30 minuter och inte längre.

Graviditet 3

Graviditet nummer 3 kom i våras. Vi var inte lika överlyckliga den här gången (inte som den första känslan). Men jag har bestämt mig för att njuta av varje graviditet och inte vara orolig, för det kommer inte hjälpa mig någonstans. Samma sak igen, bokade barnmorska osv. Sedan åkte vi in på VUL, och återigen såg de inget hjärta och skickade mig till KK (kvinnokliniken), där de konstaterade att de bara såg den tomma hinnsäcken. Så jag valde att åka hem i hopp om att kroppen skulle sköta missfallet själv, vilket den gjorde. Den här gången var det inte lika hemskt (tog en hel del smärtstillande).

Graviditet 4

Det tog kanske någon månad innan vi blev gravida igen, vilket var en chock att det gick så fort! Vi genomgick samma procedur, och det var vårt 4:e missfall där de återigen såg en tom hinna, och kroppen stötte ut den efter en tids väntan (inte lika smärtsamt den här gången heller). Så vi har haft 3 missed abortion i veckorna 8-11.

Äntligen blev vi kallade till utredning

Äntligen blev vi kallade till utredning, och specialistläkaren konstaterade att vi är helt friska och borde kunna bli gravida och behålla det. Vi har bara haft otur, och han tror eventuellt att det kan bero på kosten. Det har jag analyserat i 3 år eftersom jag har ett starkt intresse för kost och läser mycket om graviditet i kombination med kosthållning.

Läkaren var väldigt inne på det holistiska synsättet (han får gärna vara min läkare i allt), och jag lever redan en holistisk livsstil! Jag fick även utskrivet antibiotika som eventuellt kan bekämpa underliggande inflammationer i kroppen. Min hy har aldrig sett så bra ut som nu! Jag fick även vaginala tabletter som ska hjälpa till att stärka livmodern när vi blir gravida igen. Han förbjöd oss från att använda ägglossningstester eftersom det kan stressa kroppen undermedvetet (vi har alltid varit måna om att inte stressa och låta saker ta sin tid). Men klart det är svårt att veta om kroppen fysiskt i sig är stressad fast man inte är det psykiskt i huvudet.

Läs också: Örter för bättre hormonbalans och mindre PMS

Men nu till min teori om varför vi helt plötsligt blir gravida så snabbt efter är min kostförändring som jag gjorde i våras! Jag kan avslöja att jag slutade med periodisk fasta eftersom det sägs rubba hormonbalansen (jag har fastat de senaste 5 åren).

Vill du veta mer om hur jag gjorde för att ändra kosten och började fokusera mer på hormonbalans, lämna gärna en kommentar nedan.

Kika gärna in på mina andra kanaler!

Jennie Hormonbalans