Så har det äntligen hänt; WHO har efter tio år uppdaterat sina riktlinjer för fysisk aktivitet. Från 150 minuter i veckan till 150 till 300 minuter i veckan.

Jämfört med hockeyspelaren Mats Sundins 30 timmar spontanidrott i veckan på tok för lite. Ändå ett steg i rätt riktning när WHO äntligen ökar sin rekommendation till mellan 2,5 och 5 timmars fysisk aktivitet i veckan.

Till och med mina egna 20-25 timmar rörelse i veckan, utöver olika idrottsaktivteter, på 60-, 70- och 80-talet står sig hyggligt. I alla fall jämfört med hur dagens gymnasieungdomar spenderar 80 procent av sin vakna tid på rumpan. Kanske inte så konstigt, deras vuxna förebilder sitter still 60 procent (10-11 timmar) av sin vakna tid.

Våra barn och ungdomar gör som bekant som vi gör, inte som vi säger.

Rädda fem miljoner liv – bryt stillasittandet

Det finns mycket att vinna om vi lyckas bryta stillasittandepandemin och är fysiskt aktiva en stund (30-60 minuter) varje dag. Vardagsrörelser som raska promenader och dans är en bra början om vi på allvar vill minska dagens ofattbara FEM MILJONER dödsfall i världen – varav 12 000 i Sverige – kopplade till dagens stillasittande, fysiskt inaktiva livsstil.

En pandemi som kraftigt bidragit till att (handen på hjärtat) vi “moderna människor” nog får räknas till den klenaste, sjukaste och mest sårbara upplagan i arten människas utveckling.

All rörelse bra vaccin mot livsstilspandemin

WHO:s riktlinjer kunde inte kommit mer lägligt. Att bryta stillasittandet för fysisk aktivitet/motion/träning utgör nämligen ett otroligt kraftfullt vaccin. Inte bara mot den nuvarande pandemin som lamslagit stora delar jorden. Fysisk aktivitet minimerar de flesta av dagens livsstilsrelaterade tillstånd; kraftlöshet, ångest, depression, oro, stress, utmattning, sömnproblem, svajjigt immunförsvar, hjärt- kärlsjukdomar, diabetes, övervikt och benskörhet.

Biverkningarna är dessutom i stort enbart positiva; stärkt självkänsla och självförtroende, bättre minne och lärande, kreativare , lugnare och mer harmonisk, starkare mentalt och fysiskt, lever längre, förmodligen känner du dig snyggare också.

All rörelse räknas, vilken väljer du som vaccin mot pandemin?

Move.Live.Lo❤e,
Torgny Steen

Länk till kort inslag i Vetenskapsradion om de nya riktlinjerna >>>

Varför inte göra något riktigt bra av årets jul genom att fylla delar av den medrörelserna som lugnar, laddar och helar kroppen och knoppen?

Boken “18 smarta rörelser …” skrev jag när vi – efter att ha räddat mig själv från utbrändhet, räddat ett av våra fyra barns skolgång och bidragit till att min fru kunde sluta med medicin efter att ha blivit friskförklarad från sin kroniska stressmage – startade CreativeChildren:Camp och BiggestWinner:, livsstilsprocesser för barn och vuxna som ville frigöra hälsa, lärande och livskraft med hjälp av rörelser.

En stor och viktig komponent var de långsamma smarta rörelser med fokus på andning och inre uppmärksamhet, vi använt själva, gjort på varandra och på andra. Rörelser vi senare kom att döpa till ”Mindful Movements”.

Gör något riktigt bra av julen och fyll en del av den med bokens rörelser som lugnar och helar både kroppen och knoppen.

Beställer du före kl 1200 den 14/12 hinner posten göra sitt innan jul: www.smartarörelser.se