spenat1

Nu börjar influensatiderna igen! Det bästa är att stärka upp ditt immunförsvar på en naturlig väg, nu när hösten är här och vintern närmare sig. Du kommer att återhämta dig på ett snabbare sätt med hjälp av naturliga metoder än om du vaccinerar dig eller intar läkemedel för samma ändamål. Här delar jag med mig av mina 9 tips som gör att du kan stärka kroppen mot influensa och förkylning i höst.

1. Mjölksyrebakterier
Öka upp antalet goda tarmbakterier! I vår mage/tarm sitter 85% av vårt immunförsvar och det är viktigt att det fungerar bra. Vanlig flora hjälper till att producera virusbekämpande antikroppar. Du kan få i dig bra bakterier genom kosttillskott eller genom att äta livsmedel innehållande dessa bakterier, såsom miso, kimchi, eller surkål.

2. Sömn
Sov minst 8 timmar per natt. Lägg dig helst innan kl. 22 och gå hellre upp tidigt. Kroppen återhämtar sig och vilar när du sover och du stärker kroppens immunförsvar på det sättet.

3. Immunfösvarshöjande dryck
Jag gör en dryck så fort jag känner att jag börjar bli förkyld som fungerar riktigt bra. Den innehåller bl.a. persilja (bekämpar infektion), pepparrot (bra för att rensa bihålorna) och vitlök (håller bakterier borta).

Gör en juice av följande:
1 knippe persilja
1 bit ingefära
2 citroner
1 liten pepparrot rot
1 apelsin
2  bitar gurkmeja
1 stor vitlöksklyfta
1 gurka

4. Inta en grapefrukt om dagen (viktigt att den är ekologisk)
Det höga innehållet av C-vitamin stärker immunförsvaret, hud, tänder och skelett och kan skydda mot hjärt -och kärlsjukdomar bl.a för det vatten lösliga fibret pektin. Grapefrukt har både renande effekt på levern och är väldigt effektiv mot svampen Candida. Grapefrukt har även visat sig kunna bromsa åderförkalkning. Innehåller även Lykopen.

Obs! Grapefrukt kan vara farligt tillsammans med vissa mediciner – grapefrukten kan öka effekten på framförallt blodtrycksmedicin med 2-3 gånger, även pomelo och lime ger liknande effekt.

5. Soppan som kan göra dig frisk
En soppa gjord på de bästa antivirala livsmedel, inklusive vitlök och broccoli!

Ingredienser:
5 dl vatten
1 dl tsk olivolja
1 st stor lök, tunt skivad
2 st pressade vitlöksklyftor
1 bit hackad färsk ingefära
2 st skivade morötter
1 dl kantareller
1 msk tamari
1 st Astragalus rot eller 1 tsk pulver
1 kryddmått salt (helst örtsalt)
1 st hackad broccoli
1 st kvist persilja

Värm olivolja på medelvärme i stor kastrull. Lägg lök, vitlök och ingefära och stek de på låg värme. Lägg morötter, Astragalus roten och kantarellerna i en gryta med . Låt det sjuda på svag värme under 45 minuter. Lägg till sist i tamari och broccolibitarna och justera kryddningen, låt koka upp i 2 minuter. Lägg gärna en kvist persilja på.

 

 

6. Ta bort sockret
Ta bort allt socker om du börjar känna dig sjuk, detta försvagar ditt immunförsvar drastiskt.

 

7. Gör avslappningsövningar
Sjukdom trivs i en stressad kropp. Så för att avvärja sjukdom, gör avkopplande aktiviteter som en rutin. Gör andningsövningar gå på en yoga klass, eller ta en 30-minuters promenad!

8. Intag vitamin D
Din kropp behöver D-vitamin för stärka immunförsvaret. Om du inte får tillräckligt med sol, som vi inte får här i Sverige, så är det bra att inta D-vitamin nu till hösten för att stärka dig i vinter.

9. Gröna blad
Intag mer gröna grönsaker och ät mer basisk kost, det gör att kroppen stärker sig på ett naturligt sätt. Helst grönkål och spenat.

Nu hoppas jag att vi håller oss friska!

Kram
Johanna

HälsaKostRecept