Saltvattenflush är en effektiv “bio hack” som aktiverar tarmrörelser och tömmer tarmen på ett skonsamt sätt. Genom att dricka en havssaltlösning kan vi använda kroppens egen försvarsmekanism för att tillfälligt avbryta ”matsmältningen”, och istället aktivera kroppens ”eliminering” – för att ta bort saltvattnet så snabbt som möjligt ut ur kroppen. Samtidigt spolar det rent både tunntarmen och tjocktarmen! NYTT: bikarbonat är tillagt för det löser upp skadlig biofilm och effektiviserar flushen. UPPDATERAD 2022-05-19, ursprungligen upplagd 2020-01-16.

 • OBS mina hälsoråd är alltid för välmående personer som lever med en hälsosam livsstil. Något annat kan jag inte uttala mig om.
 • Tack för det stora intresset för Saltvattenflushen! Följ gärna Sannas Fastebok på Instagram för där kan du läsa massor av frågor och svar under händelser!!
 • Läs mer om Saltvattenflushen och olika sätt att fasta i Sannas Fastebok

Saltvattenflush är mycket effektiv, enkel och en billig metod – du behöver vatten och havssalt! Du kan göra den hemma på morgonen, och den är klar inom 1-3 timmar, så perfekt att göra på helgen.

Varför flusha tarmen? Tarmens hälsa är kroppens hälsa. Magen och tarmarna är ett stort kraftcentrum, där vi hämtar näring och energi ur maten. Tarmen är central för immunförsvaret och hormonerna – och vi är beroende av att ha positiva synergister i den rikliga tarmfloran! Över hälften av alla svenskar har problem med tarmen, väldigt ofta tröghet och förstoppning. Många ör ovetandes om att de har en uttänjd tjocktarm (se nederst), och det kan ge förstoppning.

Saltvattenflush är en bra och skonsam rengöring av de inre rören, både tunntarmen och tjocktarmen. Havssaltlösningen har samma saltkoncentration som vår extracellulära vätska, så det är inget konstigt med det. Saltvattnet man dricker går inte via njurarna utan kroppen gör sig av med det snabbast möjligt, så det tömmer tarmen väl. Hela vägen, inklusive tarmfickor… Man kan behöva upprepa för grundligare resultat. Jag har ökat mängden salt då flera inte flushar pga saltbrist i kroppen. PLUS nu med tillägg av bikarbonat som ger bättre flush då bikarbonat höjer pH, tillför syre och löser upp skadlig biofilm. Det kan möjligen rensa tarmblack bättre.

Förberedelse

Du behöver bikarbonat, C-vitaminpulver och havssalt eller äkta himalyasalt (men absolut INTE bordssalt eller liknande som är 99,9% NaCl, läs på förpackningen och köp i hälsokosten). Du finner allt samlat på VASS-sidan hos NaturalShop.

Gör så här: Lös upp saltet i 0,5 l hett vatten och späd med vatten enligt nedan till lite varmare än kroppstemperatur (40-45 Celsius), så att du inte kyler ner kroppen. Ta den högre mängden salt de första gångerna du gör Saltvattenflushen så att det ger önskat resultat.

Mängd saltvatten att dricka:

 • kvinnor och män upp till 60–70 kilo tar 2–3 teskedar finkornigt havssalt i 1 liter vatten
 • män och kvinnor 70–110 kilo tar 3-4 teskedar havssalt 1,5 liter vatten.
 • Efter du spätt upp vattnet till 40-gradigt tillsätt 2 tsk bikarbonat, rör om och börja dricka.

OBS! Det ska vara finkornigt salt så mängden blir rätt, finfördela grövre salt i mortel eller mixer. Det är viktigt att inte äta eller dricka på morgonen innan du dricker saltvattnet, annars fungerar det inte. Blir det ingen tömning eller flush (pga mineralsalt brister) kan du göra om Saltvattenflushen dagen efter. Öka mängden salt något vid stor buk (vanligen vätskesvullnad och uttänjd tjocktarm).

VIKTIGT: intag ingenting alls på morgonen innan du dricker saltvattnet, annars fungerar det inte. Om det ändå inte blir någon tömning (flush) beror det sannolikt på att du har brist på mineralsalter i kroppen, det är rätt vanligt idag. Läs om saltbrist och betydelsen av havssalt här.

.

Saltvattenflush protokoll:

Görs på fastande mage, det första du gör på morgonen när kroppen. Det är på morgonen och förmiddagen som kroppen tömmer (den biologiska klockan för tömning är kl 06-11 enligt traditionell Kinesisk Medicin). Men det går att göra på kvällen om du fastat under dagen, har flera berättat.

 1. Dag 0 sluta äta senast kl 18 på kvällen, drick inget sedan eller 1-2 koppar varmt vatten. Dvs koka upp vatten och häll i kallt vatten så det är drickbart, max 60 grader. Ta gärna ett saltshot med 0,5-1 tsk havssalt i vatten om du anar du har brist på mineraler (sötsug är ett tecken). De som har förstoppning kan ha hjälp av en Alkalisk flush på tidiga kvällen, för det mjukar upp tarminnehållet och tömmer eventuellt också (se protokoll längre fram).Tag 0,5 tsk aktivt kol på kvällen de första 5–10 gångerna du gör VASS.
 2. Dag 1 Saltvattenflushen görs först på morgonen, och det är viktigt att inget dricks innan den. Vanligen töms tarmen inom 1–3 timmar, men ibland längre tid så ha tålamod. Du behöver inte stressa med att dricka vatten under dagen. Lyssna på din kropp.
 3. Blanda enligt ovan och drick 1 eller 1,5 liter havssalt-bikarbonatvatten helst inom 15 minuter eller max 30 min. Dela gärna upp det i 3-4 portioner och vänta 5 minuter mellan varje så magsäcken hinner tömma det vidare.
 4. Direkt därefter lägg dig på sängen på höger sida i minst en kvart, gärna längre. Vila och koppla av, andas lugnt och tänk på något positivt. För det kan kännas överfyllt och konstigt med allt saltvatten i början. Man kan känna sig övermätt, lite svag och kanske lätt illamående, bara andas stilla och ta det lugnt. Det kan bullra väldigt i tarmarna när det lossnar en massa, det är helt normalt och rätt komiskt att höra. Försök behålla det så länge som möjligt innan du tömmer, och släpp dig inte!
 5. Håll igen så länge du kan innan första toalettbesöket, för sen på toaletten tömmer det fort! Ha en toalett tillgänglig i 1-3 timmar för det tömmer flera gånger.  Lägg gärna märke till det som kommer ut, du kan bli förvånad. Allt från mörka slemklumpar och förhårdnader (plack) till inälvsmaskar kan komma ut.
 6. När tarmen börjat tömma eller en timme efter du druckit saltvattnet, rör ut 1 tsk aktivt kol i vatten och drick det (eller ta 3–5 aktivt koltabletter). Detta för att absorbera eventuella toxiner som rivs loss. Det kan vara skadlig biofilm, slembildning, tarmplack etc.
 7. Inom en till tre timmar tömmer tarmen vanligen ordentligt eftersom saltvattnet förs rakt igenom tarmen fortast möjligt. Peristaltiken stimuleras, du kan känna det och bara lägg handen på magen och klappa mjukt. Det är lugnt, låt processen ha sin gång. Sätt upp fötterna på en liten pall minst 30 cm upp när du sitter på toaletten, så underlättas tarmens tömning. Vi är byggda för att tömma på huk, inte stående eller sittande.
 8. En timme efter det aktiva kolet tar du 4–5 gram C–vitamin pulver, ca 1 tsk utrört i vatten och drick. Gärna Holistics syraneutrala pulver eller ren askorbinsyra, men inte brustabletter eller något sötat.
 9. Det är utmärkt att dricka en kopp fettkaffe (eller te/varmt vatten med fett) en stund senare, för fettsyrorna löser upp toxiner i tarmen. Ta i 1–2 tsk MCT-olja eller kokosolja i en kopp kaffe och kör det i mixer så det skummar, njut långsamt. Varken MCT-olja eller kokosolja stoppar autofagin, men överdriv inte fettmängden. Det går även att ha grönt eller svart osötat, orökt te eller varmt vatten som bas. 
 10. Drick sedan under dagen ett glas vatten (gärna upphettat till 50–60 grader) i timmen eller varannan timme. Du känner vad som behövs, ingen stress.
 11. Välj när du äter, till lunch eller på kvällen (periodisk fasta som ger autofagi). Det är utmärkt att dricka vatten (gärna upphettat) eller två stora kopp grönt te eller en kopp svart te (osötat, orökt och inte fermenterat), för dess innehåll av katekiner stimulerar autofagin. Men följ kroppen om hur mycket du behöver. Känn absolut ingen stress att du måste dricka vatten ofta och mycket, utan lyssna på din kropp och känn in. Koka upp vatten, häll i kopp och fyll på kallare vatten så det blir lagom temperatur max 60 grader.
 12. Att promenera, yoga eller lätt motion är bra för att stimulera cirkulationen. Infraröd bastu är också mycket bra, alternativt vanlig hetbastu. Varmt bad är också skönt, gärna med 3-4 dl epsomsalt (tillför magnesium och svavel via huden) eller Dr Sannas hälsosåpa.
 13. Med fördel kan tjocktarmen tömmas ytterligare med vatten-enema. Det är lavemang med vatten som man gör hemma, det räcker med 0,5–1 liter en eller två gånger.

Saltvattenflush kan vara bra att upprepa flera gånger, typ 1-2 ggr per vecka tills man tömt ut. Saltvattenflush är effektivt för att rensa ut skadlig biofilm, läs om biofilm här.

.

Alkalisk flush

Ett mildare sätt att hjälpa tarmen att få fart (tömma ur) och sam tidigt tillföra viktiga mineraler – det är att göra en alkalisk flush! Den fungerar även som ett alternativ till Saltvattenflushen om du vill vattenfasta ett dygn i veckan. Jag utvecklade Alkalisk flush-metoden som ett mjukare sätt att få fart på en  trög tarm.

Gör så här – två varianter: 

 1. Rör ut 1 tesked (tsk) magnesiumoxid och 1 tsk bikarbonat i ett glas vatten så det löser sig, drick allt på en gång. Jag föredrar denna då den är lite mildare än epsomsalt, som är mer intensivt. Magnesiumoxid finns exempelvis i Ultratarm, och ta pulvret ur kapsselt till ett glas vatten.
 2. Rör ut 1–2 tsk epsomsalt och 1 tsk bikarbonat i ett glas vatten så det löser sig, drick allt på en gång. Drick sedan ett stort glas vatten. Har du haft problem med förstoppning länge kan det vara lämpligt att ta 2–3 tsk epsomsalt.

Ta detta helst på morgonen, och minst en halvtimme innan måltid  (eftersom bikarbonat är alkaliskt). Det går bra under dagen också men  i god tid innan du äter mat, alternativt precis innan läggdags. OBS det kan tömma relativt fort eller kan ta flera timmar, upp till ett dygn. Kan skilja sig från gång till gång. 

Denna alkalisk flush menar jag är enklare att göra, än att svälja en större mängd Saltvatten – men det är individuellt vad man föredrar. Alkaliska flashen är skonsam, naturlig  och vänlig för tarmen. Epsomsalt är milt laxerande och bikarbonat både basar (alkaliskt salt) och tillför syre, så det ger vanligen en rejäl tömning av tarmen två till sex timmar senare. Tidigare för en del, så se till att ha toalett nära när du gör denna. OBS! Det är viktigt att dricka mer vatten under dagen eftersom epsomsaltet drar vätska från kroppen till tarmen.

 • Ta det aktsamt och lyssna på din kropp. Dessa protokoll är för välmående personer med en hälsosam livsstil.

.

Vad äter jag sen?

Ät lite och lätt samma dag som du gjort Saltvattenflushen. Kokt och lagad mat, och det går bra med kött och fisk också om du äter en karnivorekost. Benbuljong eller grönsaktbuljong är bra som lätt tillgänglig och snäll näring. Ät en mindre portion mat och ingen råkost, starka kryddor eller dylikt. Drick gärna 1-2 koppar Malörtste på kvällen, låt dra med 1 tsk i en till ett par minuter. Det är beskt och starkt, men gör gott för kroppen!

Att börja äta igen efter Saltvattenflush eller efter VASS-fastan är ett utmärkt tillfälle att observera hur du egentligen mår av det du vanligen äter. Ska du fortsätta äta det eller ska du lägga om till nya matvanor? Fasta är idealiskt för att byta dina matvanor mot sådana som gagnar din kropp bättre. Vattenfasta kallas terapeutisk fasta pga djupgående förbättringar av det mesta!

Läs mer på Fastebokens instagramsida “Sannas Fastebok

Konsultera gärna en av mig utbildad Fasteterapeut, eller gå med i deras Fastegrupper som är på 4 eller 8 veckor via webben. De är alla skickliga, erfarna och kunniga och att delta i deras Fastegrupper är bästa sättet att förbereda dig och din kropp till min stärkande VASS-fasta! 💦 Ni får även fler gynnsamma rensande och stärkande protokoll och övningar är via dessa fastegrupper. Samt en individuell hälsoanalys och bedömning innan start. Jag rekommenderar dem varmt! Se Lista på fasteterapeuter här.

.

Beprövad metod

Saltvattenflushen är en forntida yogisk rengöringsmetod, som finns i olika varianter och har använts sedan tusentals år. Den finns inom ayurveda, i Kina och som hawaiiansk tarmrening med mera. Saltvattenflushen har sedan spridit sig över världen – för att den hjälp många till bättre tarmhälsa. Kommentera gärna nedan hur det gick för er om ni gör dessa protokoll!

Skandinaviska Yoga och Meditationsskolan erbjuder de workshop i  tarmsköljning med Saltvatten på detta sätt för den som önskar ledning av erfaren lärare.

 • Till skillnad från vad många tror är naturliga mineralsalter lika viktigt för kroppen som vatten (det gäller havssalt med 80 olika mineraler och spårämnen samt himalayasalt). Det gör att kroppen producerar hydroelektrisk energi, bibehålla en god kemisk balans i blodet, balansera mängden vatten i blodet och i cellerna, ha en bra matsmältning och främja en bra fungerande muskelfunktion och nervsystem. Utan mineralsalt kan man varken tänka eller agera! Läs om saltbrist och betydelsen av havssalt här.
 • Här finns bra Celtic havssalt: VASS-sidan hos NaturalShop.
 • Himalaya salt fungerar också men det ska vara bättre kvalitet och inte det som består av 99% NaCl!

.

Förstorad tjocktarm

Jag började testa Saltvattenflush när jag sökte efter sätt att bli av med trög magen, och avlägsna inälvsmask och skadlig biofilm ur tarmen. Det fungerade mycket väl för mig, och jag har upprepat det regelbundet i tre år. Det ger en lätt och behaglig känsla efteråt. Var svårast att göra första gången, nu gillar kroppen att dricka saltvattnet!

Saltvattenflush kan vara hjälpsamt vid förstoppning, ett problem som är vanligt numera. Visste du att idag har många förstorad colon – tjocktarm? En obducent berättade att 60–80 procent av alla människor hon obducerar, från små barn till gamlingar, har en tjocktarm som är två till tre gånger förstorad! Uttänjd alltså… Allvarligt med tanke på att colt cancer i colon och ändtarmen (rectum) ökat stort på relativt kort tid.

Detta har flera orsaker såsom fel mat, försämrad bakterieflora (antibiotika och kohydratskost som gynnar jästsvampar). Men också av om man inte går på toaletten och tömmer när signalen kommer – för att man “inte hinner”. Eller att man sitter för kort tid, och inte hinner tömma ut. Ha med dig en god tidning och läs, ta tid på dig.

 • Tips: sätt upp fötterna på en pall eller kartong 20-30 cm upp så att du hukar lätt, det är så vi är skapta för att tömma tarmen – hukandes. Vi har en spärr mot att tömma när vi står upp eller i stolssittning.

Visste du att tunntarmen är cirka två och en halv meter lång, men i avslappnat tillstånd är den två till tre gånger längre – det vill säga upp till 7,5 meter! Tjocktarmen ser man på med hjälp av koloskopi, men långa och väl veckade tunntarmen är lite av en svart box. Det är svårt eller omöjligt att få reda på hur den ser ut och mår.

Många har problem med SIBO idag, överväxt av bakterier i tunntarmen och då kan saltvattenflushen vara hjälpsam att rensa ur. Colonics är populärt, men den påverkar inte tunntarmen – och det är i tunntarmen som parasiterna (inklusive mask) frodas för där finns den lättflytande näringen.

 • När det gäller SIBO rekommenderar jag att man det nya Örtpreparatet GutCLear – framtaget av två svenska läkare och forskare vid GutFeelings labs i Lund, just för att hjälpa mot SIBO. Läs om Gutclear och beställning här! Det är mycket bra att göra en eller ett par Saltvattenflusher innan man tar örtpreparatet.

Läs mer om Saltvattenflushen och olika sätt att fasta i Sannas Fastebok

Dr Sanna Ehdin

Immunolog, PhD, författare till 16 böcker och föreläsare.

Dr Sanna Ehdins blogg