När barn äter hälften av sin sockerkvot direkt på morgonen är det inte konstigt att de får typ 2-diabetes och leversjukdom – och att dessa sjukdomar ökat stort på kort tid hos barn! Vi måste bekämpa företagens intressen eftersom kostens socker ”steker” barnens lever och hjärna; precis som alkohol gör. Robert Lustig, barnläkare och endokrinolog vid University of California, San Francisco, ryter till i en artikel i The Guardian.

Socker är ”barnets alkohol”, men ändå låter vi det dominera frukostbordet. – Robert Lustig

Vanligt socker är sammansatt av två molekyler: glukos och fruktos. Fruktos metaboliseras i levern på exakt samma sätt som alkohol. Så när socker (eller än värre stärkelsesirap) konsumeras hela tiden och i en hög dos, är det både giftigt och gör våld på kroppen. Detta gäller oavsett kaloriernas effekter på vikten.

Det är därför som våra barn nu får typiska alkoholrelaterade sjukdomar (typ 2-diabetes och fettlever) – fast de inte dricker alkohol. Skrämmande nog är socker ”barnens alkohol”… och precis som alkohol är de sockrade (sötade) dryckerna kopplade till beteendeproblem hos barn.

Företagen tar till knep för att ladda ännu mer socker i barnens mat. ”Raisin Bran” låter ju bra, med russin och kli eller hur? Men det finns hela 19 g socker i en portion (motsvarande över 6 sockerbitar), varav russinen står bara för 11 g. Det beror på att russinen doppas i en sockerlösning för att göra dem mycket sötare…

Mycket socker i barnmaten

US Centers for Disease Control (USDC) undersökte 2015 näringsinformation i 1,074 livsmedelsprodukter för spädbarn och småbarn. En tredjedel av dessa barnorienterade snacks och spädbarnsjuicer innehöll åtminstone en källa av socker och 35 procent av kalorierna kom från socker. Det är helt oacceptabelt.

Ser det bättre ut i Sverige? Nej. Ett exempel är Nestlés Junior Fruktstång ”speciellt anpassad för barn över 1 år”, som innehåller både koncentrerad druvsaft och koncentrerad äpplejuice. Hela 38 procent av alla kalorier kommer från socker och det enda som kan liknas vid riktig frukt är 3,4 viktprocent äpplemos. Rent lurendrejeri och skyhög sockerdos till små barn. Livsmedelsverkets rekommendation är att barn ska få maximalt 10 procent av sina kalorier från tillsatt socker, ändå tillåter SLV att sådana här produkter säljs.

Sötmaten är lika beroendeframkallande som heroin eller opium.

Som jag skrev i “Nya Självläkande människan“: Sötmaten är nämligen lika beroendeframkallande som heroin eller opium, det vill säga: den verkar på samma opiatsystem i hjärnan. Skräpmaten är faktiskt avsiktligt designad för att göra oss beroende. Samtidigt blir den fördummande eftersom den orsakar näringsbrister i kroppen och hjärnan. Vi har tyvärr nog redan fött upp “den tomma generationen” – uppfödda på industriellt framställda och beroendeframkallande, raffinerade produkter…

Det blir som med kejsarens nya kläder – man ser välnärd ut på ytan med rundade kinder och hull men är egentligen undernärd eftersom kroppen lider brist på essentiella näringsämnen. Då kan inte hjärnan och immunförsvaret fungera bra. Det handlar inte ens om att de ska fungera optimalt, bara att de ska hålla oss någorlunda i skick. 

Detta drabbar särskilt de unga människorna. Svenska tonårsflickor får en fjärdedel av sitt kaloriintag från godis, läsk och kakor, vilket har resulterat i att andelen unga kvinnor (16–24 år) som är överviktiga eller feta har fördubblats de senaste 30 åren. Många ungdomar lever på pizza, hamburgare, snabbmat som värms i mikrovågsugn, varmkorv, pommes frites och ketchup, chips, kex, glass och godis. Två tredjedelar av dagens tonåringar äter sötsaker varje dag, men hälften äter inte grönsaker och frukt mer än varannan dag. 

Den tomma generationen växer upp på näringsfattig och kaloririk föda som ger en falsk mättnadskänsla.

Denna processade industri- och godismaten smakar kanske gott men den slår hårt på flera sätt för den:

 • är mycket kaloririk
 • skapar hormonell obalans
 • ger näringsbrister
 • bäddar för sjukdomar och kronikerbesvär
 • är beroendeframkallande

Allt detta har pågått flera decennier med godkännande av svenska livsmedelsverket. De gör absolut inget åt detta, tvärtom uppmanar de småbarn och skolbarn att äta kemiskt processat margarin som har absolut ingen näringsfunktion i våra kroppar, utan tvärtom tillför processkemikalier. Människan är faktiskt en av de mest fettberoende arterna på jorden och vi behöver ordentligt med naturligt fett. Vi har en avancerad hjärna och ett känsligt nervsystem som behöver rätt fett för att fungera. Hela 60 procent av hjärnans torrvikt består av fett – och det är varken rapsolja eller margarin.

Så nu är det helt upp till oss konsumenter att inte låta våra barn bli tidiga förlorare genom att ge efter för företagens intressen. Livsmedelsföretag som struntar helt i att ta sitt ansvar för vad de föder framtida generationer med, de bryr sig enbart om sina egna kortsiktiga vinster.

Men vi kan själva välja, varje dag, och se till att våra barn äter en riktig frukost som skapar god hälsa, välmående och välfungerande hjärnor och kroppar. Valet är vårt nu – så rösta med din plånbok för en hälsosam framtid för barnen!

Sanna Ehdin, PhD, immunolog och författare till 15 hälsoböcker.

 • Läs Robert Lustigs artikel i The Guardian här.
 • Läs mer om barnmaten på Ann Fernholms “Ett sötare blod”: Barnmat innehåller ofta en stor andel socker
 • Vad ska man äta då? Jag rekommenderar så mycket riktig, naturlig och icke-processad mat till alla åldrar. Se gärna vad jag rekommenderar i ”Mat som läker : 140 recept som håller dig pigg, frisk och dämpar inflammationer
 • Läs mer om stärkelsesirap: Fruktos ger snabb fetma och Fruktos är den nya sockerdöden
 • Läs mer om sockrets negativa effekter på kroppen i Sockerbomben 3.0
 • Mer referenser och text i Nya Självläkande människan, Sanna Ehdin, 2014.
 • ILSI, är den internationella grupp som styr vårt Livsmedelsverk (som inte är ett statligt verk i egentlig betydelse). I ILSI finns människor som styr världens riktlinjer gällande vad vi ska äta och vad som ska stoppas i våra barn. Fram till 2011 kom de bl a från Coca cola, Pepsi, Monsanto, Kellogs, Nestlé, MARS Inc., Kraft Foods och Sanofi–Aventis (ett av världens ledande läkemedelsföretag). Men nu har de rensat ut Cola etc och istället är det mer agriculture, nya material och tekniker för matproduktion m Monsanto, Syngenta, Dupont etc och här är styrelsen för ILSI – som leds av en person från Nestlé. Dessa experter med gigantiska kommersiella intressen ska ge oss råd vad vi ska äta?

Förtroendeingivande att samma företag satt reglerna som vräker sockerprodukter på våra barn…

[av_button label=’Prenumerera på Sannas Nyhetsbrev!’ link=’manually,http://gansub.com/s/qJa7′ link_target=’_blank’ size=’medium’ position=’center’ icon_select=’no’ icon=’ue800′ font=’entypo-fontello’ color=’theme-color’ custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ admin_preview_bg=” av_uid=’av-2ai0kf’]

DiabetesMat och HälsaRiskfaktorer