person-woman-eyes-face-large

Hypotyreos, underfunktion i sköldkörteln är ett väldigt vanligt problem idag hos många.

Hypotyreos kan leda till många hälsoproblem och symtom som att du fryser lätt, muskelvärk, trög mage/förstoppning, blek hud, trötthet, nedstämdhet, tunna och svaga naglar, tunt hår, svaghet, ledvärk, går lätt upp i vikt, kalla händer och fötter, håravfall, huvudvärk med hjärndimma. PMS besvär, svullet ansikte och svullna händer och fötter. Nedsatt lukt och smaksinne m.m.

Hur vet jag om jag kan ha hypotyreos?
1. Har du låg kroppstemperatur under 37?
2. Sköra naglar och torr hud?
3. Muskelkramper och muskelsvaghet?
4. Svullna ögonlock?
5. Dåligt minne?
6. Håravfall?
7. Långsam puls?
8. Du ökar i vikt?
9. Du har mycket vax i öronen?
10. Minskad sexdrift?
11. Du har svårt att svälja?
12. Oregelbundna hjärtslag?
13. Högt kolesterol?
14. Stort sömnbehov och trötthet?
15. Du har tunna ögonbryn eller har tappat hår på utsidan av ögonbrynen?

Tre JA, eller fler kan indikera på en underfunktion i sköldkörteln. 

Trots att man får medicinering (Levaxin) kan vissa fortfarande uppleva symptom ändå, trots medicinering och “normala” labbtester. Levaxin tillhör läkemedelsgruppen sköldkörtelhormoner, som även kallas tyreoideahormoner. Medicinen innehåller det verksamma ämnet levotyroxin. Det är ett konstgjort hormon som verkar på samma sätt som det naturliga sköldkörtelhormonet tyroxin, T4.

Om du fortfarande har symptom trots medicinering, är det förmodligen inte att “du bara är deprimerad” eller “blir äldre.” Detta kan vara en indikationer på andra saker:

1. Känner dig inte bra trots normala labbvärden?
Trots att blodproven är normala hos läkaren kan det visa sig ha man har sköldkörtelsymptom ändå. Det kan bero på att mitokondrierna (cellens kraftverk) i cellerna inte reagerar på T3-nivåerna på ett normalt sätt. Konverteringen mellan T4 och T3 hämmas. Det kan hänga ihop med att kortisolnivåerna är för höga eller för låga som utsöndras från binjuren. Det är viktigt att titta på hur sköldkörteln omvandlar T4 till T3. Detta kan bero på näringsbrister, främst jod, men även selen, zink, koppar, magnesium, järn, mangan, molbyden och vitaminerna A, B2,B6, B12, C, D och E. Det är viktigt kolla upp vad precis du behöver.

2. Viss mat och gifter kan störa din funktion hos sköldkörteln
Tungmetaller och gifter kan göra att du får en nedsatt funktion hos lever och njurar. Tungmetaller, plaster, läkemedel, hårfärgningsmedel, soja, rå kål (innehåller fytoöstrogener, östrogenliknande ämnen), GMO och sköljning av fluor kan vara orsaker varför du har en rubbning i sköldkörteln. för stort intag av Kalcium kan också hämma sköldkörtelns funktion. Ät mat som stimulerar sköldkörteln, som tång, alger, senap, grönsallad och paranötter (i rimliga mängder).

3. Icke-sköldkörtel faktorer
Det finns andra underliggande hälsoproblem som kan både likna låg sköldkörtel symptom och även försvårar sköldkörtelfunktionen. Candida (svamp) överväxt, läckande tarm syndrom, binjure trötthet och andra underliggande problem bör alltid undersökas.

4. Inflammation
Inflammation i kroppen kan hämma sköldkörtelns funktion. Att ta itu med detta innebär att hantera de bakomliggande orsakerna till inflammation, inklusive en dålig kost, stress och gifter. Uppsök någon terapeut som kan hjälpa dig med detta.

5. Fyllmedel i din medicin
Din medicin som du äter kan innehålla en del fyllnadsmedel som du kanske inte tål.  Eftersom vi alla är olika kan vi reagera på olika saker. Detta gäller alla mediciner du stoppar i dig.

Några av de vanliga ingredienser som finns i sköldkörteln mediciner:
färgämnen, cellulosa, laktos, andra sockerarter, extra jod (överskott av jod kan utlösa autoimmuna sköldkörtelproblem), majsstärkelse, modifierade livsmedel som olika stärkelser (kan innehålla bl.a. gluten)

6. Minskat upptag 
Det finns flera läkemedel som ändrar aktiviteten av T4 som produceras av sköldkörteln. Dessa kan omfatta läkemedel  som antibiotika, kolesterolsänkande mediciner, läkemedel för diabetes, diuretika, preventivmedel eller smärtstillande läkemedel. Vissa livsmedel kan också minska absorptionen av sköldkörtelhormonet som nämnts under punkt 2.

Enligt läkemedelstillverkarna, är det bäst att ta dina mediciner fyra timmar före eller efter du äter livsmedel, läkemedel, eller kosttillskott som kan påverka dess effektivitet.

7. Har du hittat grundorsaken till dina symptom?
Det är viktigt att lokalisera var grundproblemet sitter. Att inte bara behandla symptomen utan även orsaken. Vår hypofys är chefen för alla våra endokrina körtlar (binjurar, brässen, sköldkörteln, äggstockar, prostatan m.fl.)  och viktigt att titta på om hypofysen kan utsöndra det hormon som stimulerar sköldkörteln. Det kan även vara så att vårt immunförsvar angriper sköldkörteln så att hormonproduktionen blir långsammare och då även ämnesomsättningen. Det är även viktigt att titta på sammankopplingen mellan binjurar och sköldkörteln. Sköldkörteln har ett viktigt samspel med binjurarna. Ibland tar binjurarna över sköldkörtelns arbete om den inte kan jobba effektivt. Detta kommer inte märkas till en början men när binjurarna inte orkar mer visar sig detta även på sköldkörteln. Eftersom låga nivåer av T3 på sikt kan ge färre och mindre mitokondrier i cellen, kan energibristen drabba hela kroppen tillslut.

8. Vad kan jag själv göra för att stötta sköldkörteln?
Ät flera och små måltider var 4.e timma och undvik att bli överdrivet hungrig. Utför även djupandning som reducerar din stress och syresätter hjärnan vilket ger en bättre metabolism.
Var ute i solen, då solen på ett naturligt sätt ökar din hormonproduktion och använd kokosolja som solskydd och inget syntetiskt solskydd.
Träna gärna intervall träning i kombination med yoga.
Tillsätt även kokosolja i din kost, då detta kan normalisera sköldkörtelfunktionen.

Det finns många variabler att beakta, och det är viktigt att komma ihåg att vi alla är olika. Prata gärna med din läkare om hur du på bästa sätt kan hitta vad just du behöver. En näringsterapeut eller en homeopat kan hjälpa dig med kosten och stötta kroppen och ditt system under tiden.  

Lycka till!

/Johanna

HälsaKostOkategoriseradeTräning