Mineraler, spårämnen och vitaminer kan inte fungera var för sig utan står hela tiden i relation till varandra. Därför är balansen mellan dem viktig, och genom att tillföra högre doser av specifika näringsämnen kan man återställa normal funktion vid många obalanser. Detta är basen i Modern Näringsterapi (Funktionsmedicin), vilket handlar om om hur man kan använda vitaminer och mineraler i optimala doser för att återställa ohälsa – dvs obalanser.
- Det är viktigt att lyfta denna grundläggande kunskap och vitaminer och mineralers betydelse, då sämre näringsstatus är direkt relaterad till sämre funktion på immunförsvaret, hjärnan, näringsupptaget och självläkningens reparation. Idag kan vi nämligen äta oss mätta gång på gång – utan att kroppen får tillräckligt med näring… Övergödning och undernäring är tyvärr verklighet.
Ordet vitamin kommer av latinets vita som betyder ”liv”. Vitaminerna ingår i många enzymer, vilka påskyndar nästan alla reaktioner i kroppen. Därför är vitaminerna viktiga i regleringen av ämnesomsättningen. Det finns fettlösliga vitaminer (A, D, E, F och K) och vattenlösliga vitaminer (B, C och H).
Av vår kroppsvikt utgörs hela fem procent av mineraler. Det är ungefär 3,5 kg hos en person som väger 70 kg – en ganska ansenlig mängd. Det är mer än dubbelt så mycket som andelen kolhydrater, medan vi till 17 procent består av proteiner och till cirka 15 procent av fett (för en vuxen man). Resterande två tredjedelar utgörs av vatten.
Mineraler är egentligen viktigare än vitaminer eftersom de inte kan syntetiseras (tillverkas) av levande materia. De är tändstiften i livets kemi, och energiutbytet i levande organismer är beroende av mineralerna. Mineralerna har (i form av laddade joner) en central roll i kroppen som beståndsdelar av enzymer och hormoner. De verkar mycket specifikt, och genom att förändra enzymernas funktion påskyndar mineralerna viktiga livsprocesser i kroppen. Det går således trögt och långsamt vid brist på mineraler.
Mineralerna är bärare av energi – utan dem förlorar vi vår ”laddning” och känner oss mindre vitala.
Samverkan i cellerna
Inuti cellerna arbetar näringsämnena synergistiskt. Exempelvis behövs koppar och järn samtidigt för att de ska kunna tas upp av hemoglobinet (det syrebindande ämnet i röda blodkroppar). Kalcium, fosfor och magnesium arbetar tillsammans för att bibehålla ett starkt skelett. Fosfor förstärker effekten av andra näringsämnen och finns i cellväggar. C-vitamin ökar upptaget av järn medan D-vitamin ökar kalciumupptaget.
När ett enstaka mineral påverkas i kroppen, så att det finns för lite eller för mycket, inverkar det på minst två andra mineraler.
Antagonism kan exempelvis förekomma i tarmens slemhinna och i cellerna. Om vi äter för mycket kalcium kan det leda till minskat upptag av zink, järn, fosfor och magnesium. Utan optimala näringsnivåer i kroppen kan inte heller de andra näringsämnena utnyttjas effektivt. Det är som synes en hel vetenskap. Därför kan det vara lämpligt att konsultera en legitimerad näringsterapeut och göra en mineralanalys, om man överväger att ta större doser av vitaminer och mineraler. (Se lista nederst.)
- Fråga: Vilket är det enda vitamin vi kan tillverka själva av kroppens celler? (svar nederst)
.
Näringsterapi
Bland allmänheten finns idag ett stort intresse för vitaminers och mineralers positiva inverkan på hälsan och välbefinnandet, och många tar kosttillskott. Eftersom både matens näringsinnehåll och kostvanorna har försämrats behöver de flesta ta multivitaminpreparat. Vad man behöver beror på om man har en snabb eller långsam ämnesomsättning, och jag skriver mer om det i mina böcker och här.
Näringsterapi med högre doser av kosttillskott görs alltid tillsammans med koständringar och att man ser till tarmens funktion, för bakteriefloran i tarmen är central för vårt välbefinnande. Man kan tycka att vi ska klara oss på att äta mat, men den moderna maten har allt lägre näringsinnehåll idag pga urlakade jordar och industriprocessning. Jag chansar inte – eftersom jag märker skillnad rätt fort om jag inte tar kosttillskott.
Faktum är att vi människor är energivarelser, för det är energin som driver våra kroppar och lägre energi = lägre funktion. Som jag skrev i inledningen gör brist på mineraler att vi förlorar vår ”laddning” och känner oss mindre vitala. Därför är det viktigt att energi (näring) tillförs för då stabiliseras hela systemet och vi får optimal funktion. Precis så enkelt är det.
Alla sanningar går igenom tre stadier. Först blir de förlöjligade.
Sedan blir de våldsamt motarbetade. Slutligen blir de accepterade som alldeles självklara.A. Schopenhauer (1788–1860)
.
Min generella rekommendation
Fäljande kosttillskott hjälper mig att bibehålla en klar och fungerande hjärna med god minnesfunktion, ett gott immunförsvar och ha en hög fysisk prestanda. De flesta mår bra av ett dagligt intag av:
- multivitamintablett
- C-vitamin (minst 1 g/dag)
- selen (eftersom vi har selenfattiga jordar och det är central antioxidant)
- fiskolja (för de essentiella omega 3-fettsyrorna och i flytande form bäst då det lätt härsknar i kapslar) samt
- D-vitamin (2 000–5 000 IE/dag) på det mörkare vinterhalvåret
- Magnesium, multi B-vitamin och zink – på grund av all stress och luftföroreningar
Fakta: Hälsofrämjande effekter hos mineraler och spårämnen
- Kalcium. Nödvändigt för att utveckla och bibehålla skelett och tänder. Medverkar vid blodets koagulering, muskelarbete, nervsignaler, hormoner och enzym.
- Magnesium. Aktiverar över 100 enzymer och hjälper nerver och muskler att fungera. Behövs för att ha ett öppet och flexibelt sinne och humör.
- Svavel. Behövs för muskelprotein och håret. Deltar i kroppens avgiftning.
- Fosfor. Samverkar med kalcium för att bilda och bibehålla starka ben och tänder. Förstärker e ekten av andra näringsämnen och finns i cellväggar.
- Jod. Behövs för sköldkörtelns hormonproduktion och ämnesomsättningen.
- Järn. Avgörande för bildning och funktion hos de röda blodkropparna. Viktigt för hjärnans funktion.
- Zink. Väsentlig del i mer än 200 enzymer som är inblandade i matsmältning, ämnesomsättning, fertilitet och sårläkning. Viktig i huden och för hjärnans perception av omvärlden.
- Kalium. Reglerar hjärtslag och vätskebalans och hjälper musklerna att dra ihop sig. Behövs för hormonbalans och nervsignaler. (Natrium uträttar ungefär samma saker och är lika viktigt.)
- Kisel. Krävs för benbildning, kollagenets tredimensionella struktur, hudens och blodkärlsväggarnas elasticitet, samt sårläkning.
- Kobolt. Stimulerar bildningen av röda blodkroppar.
- Koppar. Behövs för normal bildning av röda blodkroppar och bindväv. Fungerar som en katalysator som lagrar och frisätter järn till hemoglobinet. Väsentligt för bildningen av myelin (fettskidan) runt nerverna och för hormoners funktion, speciellt östrogen.
- Krom. Hjälper till vid nedbrytningen av glukos och reglerar blodsockerhalten.
- Selen. Ingår i ett viktigt antioxiderande enzym. Väsentligt för normal tillväxt och utveckling. Skandinavien har selenfattiga jordar.
Läs mer:
- Läs mer om detta i Nya självläkande människan, Sanna Ehdin, 2014, samt Näringsmedicinska Uppslagsboken av Peter Wilhelmsson (som har gott om vetenskapliga referenser).
- Tecken på näringsbrister
- Zink gör dig smart!
- Fokus på magnesium
- Om man vill veta mer om sin kropps näringsstatus kan man gå till en näringsterapeut och undersöka kroppens näringsstatus och då även få kostråd. Ens vitamin- och mineralhalt måste testa halterna inne i cellerna – för i blodet ändras nivåerna med måltider och dagsformen. Här finns en lista på kunniga och erfarna Näringsterapeuter, alla har även två år basmedicinsk utbildning.
- Svar: endast D-vitamin vi kan tillverka själva – genom solbestrålning av huden. En frisk tarmflora har förmågan att producera vitamin K och vissa B-vitaminer. De övriga måste tillföras via maten.
.
15 Comments
Hej Sanna! Jag har följt dig i många år och har även några böcker som du har skrivit. Lärt mig väldigt mycket av dig. Nu en fråga ang C-vitamin. Jag har tagit Ester-C regelbundet. Har även Holistic C-vitamin. Ester C är kanske tveksam. Askorbinsyra växlar jag med ibland. Vilken C-vitamin är bäst?
Askorbinsyra är bäst, Holistic C-vitamin är utmärkt. Ester-C inte speciellt bra: http://vitamincfoundation.org/esterc.htm
Hej! Vad är det för skillnad på naturterapeut och näringsterapeut ?
Vänliga hälsningar
Ruth
Såg ett inlägg från en Dr Jason Fung (njurspecialist som förespråkar kostomläggning för att reversera typ 2 diabetes bla.) Jag gillar läkare som ser maten som en stor del av västvärldens problem. Han varnar lite för B-vitaminer, frågan är hur mycket som kan vara lagom, säkert väldigt individuellt men många B-komplex innehåller ganska rejäla doser om man ska utgår från RDI som visserligen ofta är i underkant men ändå. Kan jag lägga in länken här? ta bort annars om jag gjort något tokigt 🙂
Jason Fung säger bra saker om fasta men hans info om vitaminer o kosttillskott är bristfällig. På läkarutbildningen lär man sig inget om näringslära och modern nutrition.
Hej Sanna! Jag är penisionär och prenumerar på Fit Line vitaminer! En påse power cocktail blandat med vatten på morgonen plus en påse mineraler på kvällen! Känner mig mycket piggare av detta, men tycker det kostar för mycket betalar 860kr i månaden! Känner du till detta preparat?
Jag uttalar mig inte om andras preparat. Har aldrig använt Fitline och skulle aldrig använda det för är alldeles för mycket sockerarter och för syntetisk produkt för mig.
Hej Sanna! Jag har för mig att någonstans i det du skrivit finns råd hur man fixar en sköldkörtel i obalans. Jag har anledning att tro att min fungerar dåligt, men har ännu inte fått provsvar. Kan du snälla säga mig var jag hittar info om det eller berätta. Tack och Kram Lisa
Det står om det i min bok Nya Självläkande människan, annars lite info här Har inte info om Sköldkörtelpaketet, eftersom vi inte säljer det. Gå gärna till näringsterapeut o få hjälp.
Hej! Jag tycker det är svårt att få till det med kosttillskott. Äter D-vitamin, C-vitamin(pulver), Magnesium, Omega 3, Selen och Silicea för hår och hud. Äter alla på en gång vid sänggående. Skulle kanske även behöva B-vitamin, Zink m fl. men känner mig osäker.
Är det ok att ta alla på en gång eller bör jag sprida ut dem under dagen och kanske är det några som går bättre ihop än andra o s v? Tack på förhand!
Har nu investerat i flera produkter från din webbshop och det jag hunnit testa känns riktigt sköna.
Tack för det o glad du uppskattar hudprodukterna! 🙂 Jag brukar ta mina tillskott i samband med mat på fm och sedan ev mot kvällen till, men tillsammans med mat. Att ta innan man lägger sig o ev på fastande mage rek jag inte. Men gå till en näringsterapeut och konsultera dem om det och dina behov. Du behöver inte vara orolig för att överdosera mer än järn. De flesta har näringsbrister idag, och blir det överskott sparar kroppen eller gör av med det. Viktigt att ta ett fullgott spektra – och ta gärna raw food, mkt näringsrikt som Alkaline Greens och Vitality mix.
Hej Sanna
Du skriver “De flesta mår bra av ett dagligt intag av:” och så nämner du 8 olika vitaminer och mineraler. Menar du att man kan/bör ta alla dessa dagligen? Kan man göra det utan att riskera överdoser?
Mvh
Ulrika
Ja man bör ta dessa ofta och dagligen om man har högpresterande arbete och/eller tränar mkt. Näringsbrist är mkt vanligt idag och en hög/god näringsstatus ger starkt immunförsvar – så jag rek det. Köper mina här: https://sannashop.vitamera.se/Kategori/vitamera-vitaminer
Hej Sanna! Jag är 57 år och äter tamoxifen (pga östrogenkänslig bröstcancer, opererad och strålbehandlad 2016). Är det något särskilt jag behöver tänka på nu när jag bestämt mig för att ta bättre hand om min hälsa, bl a genom att börja äta vitamin- och mineraltillskott. Har redan läst en del av dina böcker och kommer att försöka följa dina rekommendationer på min väg mot ökat välbefinnande. Jag kan tillägga att jag också äter sertralin (efter utmattningssyndrom) o Somac (pga diafragmabråck), ifall det har någon betydelse för mina val av tillskott. Tack på förhand!
Ja ta väl hand om tarmhälsan o levern. Jag ger inte individuella råd, men för mig är det viktigt att rensa/detoxa tarmen och levern. Gallblåsetömning har hjälpt mig, samt äta IFD-maten.