Läs vidare för att lära dig mer om varför goda bakterier är så viktiga för vårt välmående och energiproduktion. 

Obalans kan leda till nedstämdhet och försämrat immunförsvar

En obalans i mag- och tarmsystemet yttrar sig vanligtvis genom olika typer av magbesvär. Det kan också visa sig i form av nedstämdhet eftersom produktionen av humörhöjande hormoner, exempelvis dopamin och serotonin, i tarmen minskar. Obalansen bidrar också till att kommunikationen mellan magsystem och hjärna fungerar sämre. 

De goda bakterierna i tarmfloran är även mycket viktiga för vårt immunförsvar. Faktum är att hela 80 procent av immunförsvaret finns i tarmen. Tarmbakterierna formar nämligen en barriär mellan tarmkanalen och blodomloppet för att förhindra skadliga virus och bakterier att ta sig in i blodet. 

Läs också: 12 livsmedel som kan hjälpa dig med ballongmage

Kan också bidra till brist på energi

Bortsett från nedstämdhet och ett försämrat immunförsvar kan en brist på mångfald i tarmfloran även bidra till morgontrötthet. Brist på goda bakterier kan nämligen försämra matsmältningsprocessen, vilket i sin tur kan ha en negativ effekt på energiproduktionen. 

Det gör att vi kan känna oss trötta redan vi ens startat dagen. 

Tidigare studier visar dessutom att personer med kronisk trötthet har andra bakterier i tarmfloran än friska personer. Detsamma gäller personer med IBS som ofta lider av gasbildning, diarré och förstoppning. 

Om du känner dig ovanligt morgontrött behöver det alltså inte vara kaffe du behöver. Istället kan det vara hög tid att se över din kost och livsstil. 

Vad du kan göra för att stötta tarmen

Det finns flera saker du kan göra för att stötta tarmen och produktionen av hälsosamma magbakterier. Genom att göra positiva förändringar kan du inte bara bli piggare på morgonen, du kan också förbättra ditt immunförsvar och välmående på sikt. 

  1. Undvik processad mat. Processad mat innehåller mängder av tillsatser och kan vara ansträngande för tarmen att bryta ned. Välj rena livsmedel och öka intaget av grönsaker, frukt och fibrer. 
  2. Dra ner på sockret. För mycket socker kan vara skadligt för tarmslemhinnan och leda till inflammation i tjocktarmen.
  3. Håll dig aktiv. Personer som rör på sig regelbundet tenderar att ha en bättre tarmflora än personer med en stillasittande livsstil.
  4. Var inte rädd för bakterier. Smuts och bakterier är viktigt för att vårt immunförsvar ska lära sig att fungera optimalt. Så undvik bakteriedödande medel och välj istället tvål eller såpa. 
  5. Stressa mindre. Stress är en vanlig orsak till problem med mage och tarm. Så försök att koppla av mer och oroa dig mindre.  
  6. Ta inte medicin om du inte behöver. Antibiotika dödar inte bara dåliga bakterier utan även goda. Så ta bara antibiotika när det verkligen är nödvändigt. 

Läs också: 8 livsmedel som hjälper att lindra magkatarr

Komplettera med probiotika

Ett annat bra alternativ för dig som upplever obalans i tarmen är att komplettera din kost med probiotika. Probiotika är kost eller kosttillskott innehållande levande bakteriekulturer som kan öka mångfalden i tarmen. Det finns naturligt i exempelvis yoghurt, men går också att ta i tablettform. 

Tänk på att alltid ta probiotika i samband med mat. På så sätt ökar nämligen chansen att bakterierna tar sig hela vägen ner till tjocktarmen. 

Lindra din morgontrötthet

Soalray Mycrobiome Active Formula har kapslar som innehåller 50 miljarder mjölksyrabakterier per kapsel.

Thorne MethylGuard Plus bidrar till normal energiomsättning och till att minska trötthet och utmattning.

Pharma Nord Bio-Qinon Active Q10 Gold har tillsatt riboflavin (vitamin B2) som bidrar till en normal energigivande metabolism och till att minska trötthet och utmattning.

Pureness Vitamin B12 + Folat är en sugtablett med smak av hallon som innehåller aktiva former av vitamin B12, som har betydelse för energiomsättningens funktion och ser till att minska trötthet och utmattning.

Thorne FloraMend Prime Probiotic – En blandning av goda bakterier för tarmfloran i säker form som överlever kroppsvärmen och matsmältningsprocessen.

Av Elsa Larsson

MagbakterierMorgontrötthet